zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsRADIO LUISTEREN OP DAB+
spot_img

RADIO LUISTEREN OP DAB+

Luisteren naar de radio is leuk en biedt een breed scala aan muzikaal vermaak en aan diverse informatiedeling. Radio is een geweldige manier om op de hoogte te blijven van het nieuws, weerberichten en sportresultaten, maar is ook een medium dat ontspanning biedt door het muziekformat. Radio kan een manier zijn om bij te leren.

Radio is ontstaan in 1895, toen Gugliermo Marconi erin slaagde om een radioverbinding te maken over enkel kilometers met een eigen zender en ontvanger die gebaseerd waren op de oscillator van Nikola Tesla. In 1906 was er, dank zij de uitvinding van de elektronenbuis, mogelijkheid om spraak en muziek uit te zenden. Daarna ging het snel, mede door de uitvinding van de transistor in 1947. Analoge uitzendingen op korte golf, middengolf en lange golf volgden elkaar op. Na de analoge periode kwam het digitale tijdperk aan, waarin frequentiemodulatie (FM) een grote rol speelde.

DAB+ wordt standaard

DAB+ is ontstaan als een verbetering van DAB, dat in 1995 werd geïntroduceerd. DAB is een digitale radiostandaard die gebruik maakt van MPEG-1 Layer 2-compressie om audiogegevens te coderen en maakt gebruik van MPEG-4 Advanced Audio Coding-compressie. Deze AAC biedt een betere geluidskwaliteit dan MPEG-1 Layer 2, en is ook beter bestand tegen storingen.

De ontwikkeling van DAB+ begon in 2005, toen de Technical Committee van WorldDMB werd gevraagd om verbeteringen aan te brengen in DAB. In 2007 werd DAB+ gepubliceerd als een nieuwe standaard. De eerste DAB+-uitzendingen begonnen in 2009 in Duitsland en Finland. De uitrol van DAB+ is sindsdien in veel landen in gang gezet. In Spanje werd DAB+ in 2017 officieel gelanceerd. Op vandaag (september 2023) is DAB+ nog niet overal in Spanje beschikbaar, maar de uitrol is in volle gang. De verwachting is dat DAB+ in de nabije toekomst de standaard zal worden voor de digitale radio.

Voordelen

De belangrijkste reden om de FM-band te verlaten en over te stappen op DAB+ is een betere geluidskwaliteit. DAB+ biedt een dynamisch bereik van 120 dB, tegenover 90 dB voor FM. Dit betekent dat DAB+ een groter verschil kan weergeven tussen zachte en harde geluiden, waardoor het geluid natuurlijker en meer levendig klinkt.

DAB+ biedt ook een grotere keuze aan zenders dan FM. Dit komt doordat DAB+ gebruik maakt van een frequentieband die veel groter is dan de frequentieband voor FM. Hierdoor is er meer ruimte voor nieuwe zenders. DAB+ is ook minder gevoelig voor storingen dan FM omdat DAB+ gebruik maakt van een digitale signaaloverdracht, terwijl FM een analoog signaal gebruikt. Digitale signalen zijn daardoor minder gevoelig voor storingen dan analoge signalen. 

DAB+ op Tenerife

De uitrol van DAB+ is in volle gang in veel landen, ook in Spanje, op de Canarische Eilanden en op Tenerife. De doelstelling in Spanje is om 50 procent van de bevolking te bereiken in 2025 met DAB+.
De luisterdichtheid op DAB+ op Tenerife is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. In 2022 was de luisterdichtheid op DAB+ 15%, tegenover 10% in 2021. De prognose voor 2023 is 25% en naar hoge verwachting blijft de luisterdichtheid op DAB+ op Tenerife in de  nabije toekomst groeien. De overheid biedt subsidies aan om de uitrol van DAB+ te bevorderen.

Luisterbereidheid

De luisterdichtheid op DAB+ is het hoogst in de steden. In de hoofdstad Santa Cruz is de luisterdichtheid op DAB+ 25%. In de andere grote steden op het eiland en in de toeristische gebieden ligt de luisterdichtheid op DAB+ tussen 15 en 20 procent. De luisterdichtheid op DAB+ is het laagst in de landelijke en hogergelegen gebieden op Tenerife en ligt nog steeds onder de 10%.

Op Tenerife is de uitrol van DAB+ in volle gang. Er zijn nu meer dan twintig DAB+ zenders actief op het eiland. De verwachting is dat de uitrol van DAB+ in de komende jaren zal worden voortgezet.
Een van deze radiostations is FM Goud Tenerife die informatie en muzikaal amusement brengt voor de Nederlandstalige gemeenschap. Wie vooralsnog niet in de mogelijkheid is om het radiostation te beluisteren op DAB+ kan terecht op de website of kan luisteren via  de stream.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VLUCHT NAAR TENERIFE

KERST OP TENERIFE

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img