zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsRACISME OP DE CANARISCHE EILANDEN
spot_img

RACISME OP DE CANARISCHE EILANDEN

Naar aanleiding van de grote golf bootvluchtelingen die de voorbije weken op de Canarische Eilanden is aangekomen, ontstaan er een reacties bij de bevolking die sterk variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het is belangrijk te weten dat de reacties op immigratie niet homogeen zijn en dat individuele en gemeenschappelijke opvattingen sterk kunnen variëren. 

Overheden spelen vaak een cruciale rol bij het vormgeven van het immigratiebeleid en het omgaan met de uitdagingen en kansen die immigratie met zich meebrengen. Het debat over immigratie is vaak complex en heeft betrekking op juridische, economische, humanitaire en culturele zaken. Het was belangrijk om dit artikel te schrijven op basis van feitelijke informatie, met respect voor de mensenrechten en de waardigheid van alle individuen.

Arrestatie

Ondanks de grote gevoeligheid op de eilanden voor de kwetsbaarheid van migranten, komen haatmisdrijven soms voor in de vorm van berichten, graffiti of opruiing. Haat tegen vluchtelingen, of elke vorm van haat jegens een bepaalde groep mensen, is een zorgwekkend fenomeen dat schadelijke gevolgen kan hebben voor individuen, gemeenschappen en de samenleving als geheel. Het is belangrijk om te begrijpen dat haat tegen vluchtelingen niet alleen ongegrond is, maar ook schadelijk en vooral onmenselijk.

Hoewel racisme op de Canarische Eilanden zeer geïsoleerd is en de algemene perceptie van de bevolking is dat de vluchtelingen zeer kwetsbaar zijn, laten vreemdelingenhaat en racisme zich soms voelen. Maandag is door de Guardia Civil een man aangehouden die haat tegen immigranten propageerde en aanmoedigde door middel van verschillende berichten op sociale media. De 58-jarige man is een inwoner van El Hierro, een eiland waar bijzonder veel cayucos en pateras uit Afrika zijn aangekomen. Zijn berichten zetten aan tot haat en geweld, en daarvoor werd hij gearresteerd.

Rapport

Dit is een alleenstaand geval die zich in de afgelopen dagen heeft voorgedaan. In 2022 werden op de Canarische Eilanden 18 mensen gearresteerd voor misdrijven die verband hielden met racisme en vreemdelingenhaat, zes in de provincie Las Palmas en 12 in de provincie Santa Cruz de Tenerife, volgens het verslag over de evaluatie van haatmisdrijven in Spanje. In totaal werden er 47 slachtoffers geregistreerd op de eilanden.

Het rapport plaatst de archipel ergens in het midden van de tabel van haatmisdrijven per 100.000 inwoners, met een cijfer van 3,45, lager dan het nationale cijfer van 3,93 in 2022. Op dit moment zeggen de Guardia Civil en de Policía Nacional dat er de afgelopen weken, samenvallend met de opleving van de migratie, niet meer arrestaties zijn verricht voor haatmisdrijven. Dit betekent echter niet dat er geen situaties zijn geweest met een racistische ondertoon.

Prepaidkaarten opladen

In de gemeente La Laguna zijn de tijdelijke opvangcentra voor migranten Las Raíces en Las Canteras actief. Hoewel er geen melding is gemaakt van ongeregeldheden in de gemeente, werd er een paar weken geleden xenofobe graffiti aangebracht voor het centrum van Las Canteras. Op de weg had iemand met een spuitbus twee keer de zin ‘stop illegale migratie, we hebben er genoeg van’ geschreven. De opschriften werden vervolgens doorkruist met een zwart kruis. Migranten kunnen dit opschrift niet lezen, maar beseffen maar al te goed dat dit een racistische uitspraak is.

In La Laguna is het niet abnormaal om groepen jonge migranten door de stad te zien lopen of in de winkels te zien. Ze komen vooral samen in de belwinkels, waar ze prepaidkaarten kunnen opladen. Hoewel ze niets of niemand kwaad aanrichten, krijgen ze soms xenofobe opmerkingen naar het hoofd geslingerd

Sociale netwerken

Op sociale netwerken is iedereen stoer en sterk en verbaast het niemand om opmerkingen te lezen die de komst van migranten criminaliseert. Het geval van de man die in El Hierro werd gearresteerd laat zien dat er xenofobe inhoud werd gedeeld in een berichtengroep met meer dan 500 mensen en dat dit leidde tot de viralisering van de inhoud, die haat verspreidt. 

Het rapport over de situatie van migranten en vluchtelingen in Spanje heeft stelt vast dat haatzaaien een groter bereik heeft (69%) dan de tegenverhalen van de verenigingen die diensten verlenen aan migranten (31%). 

Het Spaanse Observatorium voor racisme en vreemdelingenhaat geeft in zijn bulletin over haatzaaien in 2021, het laatste jaar met bruikbare gegevens, al aan dat het gebruik van TikTok om haatzaaien te verspreiden (29%), gevolgd door YouTube (22,3%), Instagram (18,6%), Twitter (18,3%) en Facebook (11,8%). Het Rode Kruis op de Canarische Eilanden zegt geen weet te hebben van haatmisdrijven, maar duidt op het feit dat de bevolking zich bewust is van het migratiedrama en van de sociale kwetsbaarheid van mensen die op de Canarische archipel aankomen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

FEESTDAGEN 2019

GEVAARLIJKE VIS

spot_img