zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsPUERTITO DE ADEJE - AFLEVERING 12
spot_img

PUERTITO DE ADEJE – AFLEVERING 12

Het luxueuze toeristische project in Puertito de Adeje wil 420 villa’s, appartementen en toeristische infrastructuur bouwen nabij het strand en in een glooiing in Puertito de Adeje. Het project is al twee keer tegengehouden vanwege de vernietiging van een archeologische vindplaats en omdat het bouwproject een dreigend gevaar vormt voor de beschermde flora in het gebied.

De minister voor Ecologische Transitie en Energie van de regering van de Canarische Eilanden, Mariano Hernández Zapata (PP) staat erop om het project Cuna del Alma voort te zetten ondanks de onregelmatigheden en de vernietiging van het milieu. Hij zweerde in een plenaire vergadering bij hoog en bij laag dat alle technische, wetenschappelijke en wettelijke middelen zullen worden gebruikt om milieuschade te voorkomen die het bouwproject Cuna del Alma in Puertito de Adeje kan veroorzaken. 

Struisvogelpolitiek

Dit bouwproject van 430.000 vierkante meter groot, in en rond een ravijn en vlakbij een leuk strandje heeft reeds twee stopbevelen ontvangen – een gedeeltelijk van het van het Directoraat-generaal voor Erfgoed en een andere volledig, van het Regionale Ministerie voor Ecologische Transitie – nadat was vastgesteld dat archeologische vindplaatsen onherstelbaar waren vernietigd en dat de werkzaamheden dreigende schade veroorzaakten aan de fauna in het gebied en aan de beschermde soorten die niet waren opgenomen in het milieurapport van het project.

Zapata bevestigde dat de regering het milieuaansprakelijkheidsdossier zal heropenen en nauwgezet de huidige wetgeving zal naleven. Er zal niet willekeurig gehandeld worden en de huidige regering zal niet aan de zijlijn blijven staan zoals zijn voorganger, de socialist José Antonio Valbuena, wie hij struisvogelpolitiek aanwrijft omdat de verkiezeingen voor de deur stonden.

Hij beloofde een rigoureus onderzoek naar alle florasoorten in het gebied waar het Cuna del Alma project zal worden gebouwd, met geschikte methodologieën, maar specificeerde deze niet verder.

Europees parlement

Yone Caraballo (Nueva Canarias) heeft Zapata zijn uitspraken kwalijk genomen, die volgens hem in tegenspraak zijn met wat hij vandaag in het Parlement heeft verkondigd en die meer typerend zijn voor een minister van Economie, maar niet voor iemand die de milieubelangen op de archipel moet behartigen. Hij betwijfelde of het Cuna del Alma-project wel past in een omgeving met beschermde florasoorten zoals de viborina triste, die niet verplant kan worden. 
Hij vindt het ongelooflijk dat in 2023 een bouwproject met meer dan 420 villa’s (3.600 bedden) op 430.000 vierkante meter grondoppervlakte kan worden gerealiseerd in een gebied met een rijke biodiversiteit van inheemse soorten en archeologische vindplaatsen. 

Hij wees er ook op dat het hooggerechtshof (TSJC) de opschorting heeft gehandhaafd en sprak zijn verbazing uit over het feit dat het regionale ministerie, dat moet waken over de bescherming van het milieu, de zaak wil heropenen. 
Een paar dagen geleden aanvaardde het Europees Parlement de klacht van de milieugroepering Plataforma Salvar La Tejita over deze zaak en gaf de Europese Commissie de opdracht om een vooronderzoek te starten over het project dat reeds twee stopbevelen en twee rapporten aan de broek kreeg wegens het ontbreken van milieueffectrapportages en een archeologisch rapport.

Bouwproject

Cuna del Alma omvat oner meer 420 luxe villa’s, hotels, restaurants, zwembaden, beach clubs, spa en andere toeristische infrastructuur vlakbij een het strand dat in een beschermd zeegbied ligt, namelijk in de speciale beschermingszone Teno-Rasca, die uiterst rijk is aan mariene biodiversiteit, vooral aan walvisachtigen.

Dit macroproject wordt gestuurd door twee Belgische investeringsfamilies (Vandermarliere en Van Biervliet) met ervaring in vastgoedprojecten, zowel in België als internationaal. De bouwgroep gaf aan de werken werden gestart in mei 2022, hoewel de werkzaamheden al enige tijd aan de gang waren.

Concreet is het plan om 108 woningen te bouwen in het ravijn en aan de randen ervan, met 36 Casas Casitas (één tot vier slaapkamers) van 85 tot 129 vierkante meter, 32 Beach Apartments (één tot drie slaapkamers) van 80 tot 163 vierkante meter, 20 Valley Villas (één tot vier slaapkamers) van 139 tot 349 vierkante meter, 18 Grand Villas (drie tot vier slaapkamers) van 432 tot 650 vierkante meter, evenals een boerderij van 20.000 vierkante meter, een beach club, een restaurant, een spa en een kinderclub.

Protest 

Sinds de presentatie van Cuna del Alma (Wieg van de ziel), of Tumba del Alma (Graf van de ziel), zoals de tegenstanders het noemen, is er een opeenvolging van burgerprotesten geweest, zowel in Puertito de Adeje als in verschillende demonstraties in Santa Cruz. Er werd een kamp opgebouwd nabij de bouwplaats om de vernietiging van de flora te voorkomen. Het kamp werd opgeheven toen bleek dat de werkzaamheden waren gestopt.

Petitie

Er is ook een petitie georganiseerd tegen het project dat momenteel ruim 37.000 handtekeningen heeft verzameld. Verschillende politieke partijen, zoals Unidas Podemos en Nueva Canarias, hebben vanaf het begin stelling genomen tegen het project, omdat het barbaars is.  Het gaat hier over een natuurlijk habitat van algemeen belang waarvoor ook de Europese Unie verantwoordelijk is. De tegenstanders van het luxueus bouwproject zijn tegen elke vorm bvan van stedelijke en toeristische ontwikkeling in deze pitoreske kleine baai, zoals ook de maagdelijke stranden van Diego Hernández en La Caleta de Adeje.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

 1. Beste Gui,
  Waarom geen handtekeningen tegen het project verzamelen bij alle overwinteraars. Ik wil geen ‘Second home from home’ maar een Canarische stek anders dan thuis. Ik ben niet blind voor de nodige veranderingen en de behoefte aan verbeteringen maar ‘Trop is teveel’. Kort gezegd: zij die het nodig hebben, de Canarios, zij worden er niet beter van. De promotors van ‘Tomba del Alma’ worden enkel rijker.
  Hartelijk,
  Presidente de la Comunidad Las Barandas – Callao Salvaje
  PS: Ook Tajao staat onder druk van de vooruitgang (sic) maar de nodige verbeteringen waren welkom.
  .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

VERDRINKINGEN

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM PUNTA BRAVA

HET LOT VAN WALTER

spot_img