De gemeenteraad van Arico heeft, in samenwerking met alle buurtverenigingen van de gemeente en de Cofradía de Pescadores – de vissersgilde van San Miguel de Tajao – geprotesteerd tegen het project van een offshore windmolenpark voor de kust van Tajao en Las Maretas. De gemeente Arico is van mening dat dit project negatieve gevolgen kan hebben voor het landschappelijk gebied, het mariene milieu, de verschillende economische sectoren en de levenskwaliteit van de bewoners in de kustgebieden. Over het toekomstig windmolenpark in Canarische wateren schreven we eerder DIT artikel.
In de aantijgingen wordt erop gewezen dat de activiteit die door middel van de concessieaanvraag zal worden geïnstalleerd, de levenskwaliteit van de kustbevolking van de gemeente negatief beïnvloedt. Bovendien wordt erop gewezen dat er een maatschappelijke en institutionele consensus bestaat om de volledige kuststrook te vrijwaren van windmolenparken en fotovoltaïsche parken. Daardoor werd eerder al de bescherming van de natuurlijke omgeving en de bevordering van de duurzame ontwikkeling op het grondgebied van Arico ingeroepen.
Negatieve gevolgen
In het protest wordt ook gewezen op de vereiste van een voorafgaande planning en beheer van de elektriciteitssector inzake energie die vanaf windmolens in de oceaan moet worden geleverd. Bovendien ontbreekt het speciaal territoriaal plan voor het beheer van elektriciteitssystemen op Tenerife.
Ook wordt erop gewezen dat dit project, direct en indirect, van invloed is op de ontwikkeling van een primaire economische activiteit in het gebied, namelijk de traditionele visvangst die van oudsher wordt uitgeoefend en de bloeiende restauratie van de elf visrestaurants in het dorp. Afgezien van dit effect zou het project gevolgen hebben voor het landelijk en maritiem milieu, waarbij fauna en flora zullen worden beschadigd en waarbij het omgevingslawaai storend zal zijn voor de talrijke kustbewoners.
Vissers in Tajao
De concessie zou aanzienlijke gevolgen hebben voor de vissers uit San Miguel de Tajao, doordat het vissen in de wateren nabij het haventje tussen tien en honderd meter diepte zou worden verhinderd. Daardoor worden zij gedwongen om naar verder gelegen visgronden te varen, wat de prijzen van de visproducten gevoelig zal doen stijgen.
Anderzijds worden de maritieme gronden aangetast die als zeer goed geconserveerd wordt omschreven en gecatalogeerd zijn in de Catálogo Canario de Especies Protegidas – de Spaanse Catalogus van Bedreigde Soorten als belang voor de Canarische ecosystemen. Dat betekent dat, noch de soort, noch het ecosysteem zich zou kunnen ontwikkelen in een gebied van groot ecologisch belang, aangezien deze gebieden belangrijke toevluchtsoorden, broedplaatsen en voedselgebieden zijn voor vele vissoorten en ongewervelde dieren.
Haven van Granadilla als alternatief
Het offshore windmolenpark zou een oppervlakte van 659.000 vierkante meter beslaan en heeft een impact op de kustgebieden Las Maretas, La Caleta, Las Arenas, Tajao, La Jaca, La Listada, Abades, El Porís en Las Eras.
Arico is voorstander van hernieuwbare energiebronnen, maar niet als dit op deze manier wordt gepland en zeker niet als dat gebeurt zonder dat er een consensus met de gemeente is bereikt. De gebieden die het meest worden getroffen door dit ondoordacht project zijn de deelgemeente Tajao en de gehuchten Las Maretas, La Caleta en Las Arenas door de onmiddellijke omgeving van het windmolenpark.
In dezelfde bewering wordt het havengebied van Granadilla als alternatieve locatie aangegeven. Er is evenveel plaats op de oceaan en het project zal minder belastend zijn op menselijk vlak omdat de kustzone hoofdzakelijk bestaat uit een industriezone is, en daardoor minder belastend is op de plaatselijke bevolking.