Er bestaan twee categorieën mensen die voor een korte of langere periode op Tenerife verblijven. Een eerste groep personen laat het thuisland los en komt naar het eiland om zich te laten verwennen met lokale geneugten. Een ander deel houdt zich hardnekkig vast aan het land van herkomst en geniet bovenal van het klimaat. Dit kun je aantonen met duizend-en-een voorbeelden waarvan gastronomie het meest kenmerkende is.
Je komt naar Tenerife en je zoekt de traditionele geneugten op. Je trekt op culinaire verkenning of je houdt je op in een eettent uitgebaat door landgenoten en je voelt jezelf een beetje thuiskomen. Pas op! Daar is niets verkeerd mee. In beide gevallen steun je de eilandeconomie door, in het eerste geval de autochtone handel, en in het tweede geval de allochtone uitbatingen te bezoeken.

TV-kijken past helemaal niet in dat lijstje. Het gaat hier niet om het al dan niet loslaten van het thuisfront. Het gaat hier over een ingebakken gewoonte die je van kindsbeen af werd ingelepeld. Het gaat hier over de taal en het begrijpen ervan. Ook residenten die reeds decennia lang op het eiland wonen hebben nood aan Nederlandstalige tv-informatie en dito ontspanning. Tv-kijken doe je in je eigen moedertaal. De uitzondering bevestigt ook hier de spreekwoordelijke regel. Als je het Spaans onder de knie hebt zap je wel eens naar TV Canarias en andere Spaanstalige zenders maar uiteindelijk keer je terug naar de programma’s die in je moedertaal worden uitgezonden vanuit je vaderland.
Handig om contact te houden met onze taal en ons land, en al zeker voor de expats die hun kleine kinderen willen voorzien van een Nederlandstalig tv-aanbod.

In de huidige tijd zijn de mogelijkheden legio. Op technologisch vlak heb je keuze zat om Belgische of Nederlandse tv binnen te halen in het stekje waar je verblijft. Met of zonder kabel, het maakt niets meer uit. Het internet biedt diverse mogelijkheden aan die je als kijker kunt gebruiken. De een kiest voor zus, de andere voor zo, maar zijn al deze ontvangstmogelijkheden wel betrouwbaar en, blijft het systeem waarvoor je betaalt, vooralsnog een tijdlang bestaan?
Het minste wat je kan zeggen is dat het medialandschap voor iedereen in beweging blijft. Systemen om je een digitaal tv-beeld aan te bieden komen en gaan.

De slechte leerlingen van de klas waren Bhaalu en WeepeeTV en bestaan niet meer. De eerste overtrad de rechten van de zenders door hun signaal heruit te zenden en bovendien werden de talrijke inbreuken op de auteurswet de reden om de volledige handel en wandel van overheidswege stop te zetten. De tegenhanger WeepeeTV heeft dan weer de concurrentiestrijd binnen de mediawereld niet overleefd. Alle abonnees bleven verweesd achter en hadden een receiver op overschot.

Er bestaat ook een grijze zone van waaruit tv-programma’s worden aangeboden. IPTV lijkt me een perfecte oplossing in het buitenland. Je koopt een kleine mediaspeler – op Chinese websites al te koop voor een paar tientallen euro’s – en je abonneert je bij iemand die Vlaamse zenders en Nederlandse zenders belooft. Garanties dat het ding zal blijven werken heb je niet, de garantie loopt maar tot aan de winkeldeur. De garantie van dergelijke toestellen is quasi nihil en bovendien moet je steeds de leverancier controleren op de beloofde zenders. En bovendien is veel IPTV-aanbod illegaal.
Lees HIER meer daarover.

Minder bekend maar goed werkend is de Slingbox. Dit is synoniem geworden voor de laatste generatie digitale toestellen waarvan de firma Sling Media de originele uitvinder was. De toestellen zijn in staat om het signaal van de kabel-tv om te zetten in een internetstream dat je aan de andere kant van de wereld gewoon kan bekijken alsof het je eigen privétoegang is tot het Belgisch of Nederlands kabelnetwerk.
Hoe werkt dit? In de Lage Landen verbind je de Slingbox met de internetrouter én met een inkomend tv- of videosignaal.  In Tenerife plaats je de ontvanger en kun je via een applicatie of webbrowser inloggen op je Slingbox.
Voor een goede ontvangst moet je zowel bij de input als de output over een goede internetverbinding beschikken. En dat kan in Tenerife wel eens anders verlopen. Iedere horeca-uitbater die je de nationale voetbalwedstrijden aanbiedt beschikt over dergelijk systeem.

Ik zou deze informatie geweld aandoen als ik het niet over Stievie heb. Daar heb je het betalend systeem die naast de Medialaan-zenders ook Eén, Canvas, Ketnet, Vier en Vijf uitzendt en waar er geen reclameblokken in voorkomen. Bij Stievie Free ontvang je enkel VTM, 2BE, Vitaya, JIM en VTMKZOOM. De reclameblokken krijg je erbij omdat gratis nooit helemaal gratis is.

En dan is er ook nog satelliettelevisie. TV-Vlaanderen voor de Belgen en Canal Digital voor onze Nederlandse vrienden. Je moet er een schotel en een decoder voor neerpoten. Dit is de meerprijs die je betaalt voor een stabiele HD-ontvangst en om toegang tot alle Nederlandstalige zendstations te blijven behouden. Uiteraard zitten deze niet allemaal in het basispakket en moet je bij uitbreiding dezer extra bijbetalen. De schotelgrootte en de LNB-ontvangstkoppen in Tenerife zijn door de geografische ligging anders dan in de Lage Landen. Een schotel met een breedte van 90 cm is ruim voldoende voor een puike ontvangst. Ik weet dat dit de manier van tv-kijken is die door een groot deel van Tenerifegangers wordt gewaardeerd. 

Welke keuze je ook maakt, de prijs die je betaalt voor een eventuele installatie en de kost van het abonnement moet je steeds afwegen tegen het aanbod en de kwaliteit die je ervoor ontvangt. Tv-kijken in high definition  is vandaag een must; laat niet met je sollen door kwakzalvers en pseudohandige harry’s die beweren dat zij technisch onderlegd zijn. Misschien zijn het wel radde verkopers van systemen die nauwelijks werken of binnenkort gewoon van de mediamarkt verdwijnen.

Maar de tijd staat niet stil, de technologie ook niet. Op vandaag kun je op alle multimedia-apparaten tv kijken. Elke zender die zichzelf respecteert heef t een eigen app waarop je een of meerdere kanalen kunt bekijken. Dit heet ‘Live tv kijken‘. Op een smart-tv kun je dan ook ‘internetten’, maar dat is de andere kant van de medaille.


Met dank aan André Boeckx en Roland de Schrijver voor de technische ondersteuning voor dit artikel.