woensdag, juli 17, 2024
HomeBlogNieuwsPRIJZEN STEGEN IN OKTOBER MET 7%
SEB LEESON LEGAL GROUP

PRIJZEN STEGEN IN OKTOBER MET 7%

De consumentenprijsindex – Índice de Precios de Consumo (IPC) – op de Canarische Eilanden is in de afgelopen maand oktober met 7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2021. De stijging van de consumentenprijsindex komt vooral door de stijgende voedselprijzen, die in een jaar tijd met 14,7 procent zijn gestegen. De gegevens komen van het Instituto Nacional de Estadística (INE), het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

In de afgelopen twaalf maanden zijn de prijzen op de Canarische archipel het sterkst gestegen in de sectoren vervoer (+9,8), huishoudelijke artikelen (+8,2%) en hotels, cafés en restaurants (+7,6%), terwijl er zich een daling voordoet in de sector communicatie (-1,9%).

Wat de maandelijkse gegevens betreft, deed de grootste prijsstijging zich voor bij kleding en schoeisel (+15,9%), terwijl levensmiddelen in oktober ten opzichte van de vorige maand met 1,7% bleven stijgen. De sterkste daling vond plaats in de vastgoedsector, die met 5,9 procent daalde. Er was ook een lichte daling waar te nemen van 0,3 procent bij het vervoer.

Algemene trend

In Spanje als geheel steeg de index in oktober met drie tienden procent ten opzichte van de voorgaande maand en daalde de het op jaarbasis plotseling met 1,6 procent tot 7,3%, het laagste cijfer sinds januari, vlak voor de oorlogsverklaring in Oekraïne, toen bedroeg de prijzenindex 6,1%. De Canarische Eilanden is een van de regio’s waar de prijsdaling het kleinst is, met een daling van 1,2 procent.

De bron handhaaft het jaarcijfer van 7,3% op het einde van oktober 2022, maar heeft de aanvankelijk geraamde maandelijkse stijging van de index met een tiende procent verlaagd, van 0,4% tot 0,3%. 
Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een stijgende prijzen voor goederen en diensten. Als de prijzen stijgen, dan stijgt de inflatie en wordt één euro minder waard. 
Het inflatiecijfer van oktober is 3,5 % lager dan de piek van juli jongstleden, toen de IPC steeg tot 10,8%, het hoogste niveau sinds september 1984.

Dit is het derde opeenvolgende indexcijfer dat daalt. Voorheen daalde de IPC met tot 8,9 (-1,6%) in september en tot 10,5% (-0,3%) in augustus.

Voedselprijzen stijgen tot recordhoogte

Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek is de matiging van de index op jaarbasis tot 7,3% in oktober vooral te danken aan de daling van de elektriciteitsprijzen en, in mindere mate, aan de lagere energieprijzen.
Ook het feit dat de prijzen van kleding en schoeisel vanwege het nieuwe herfst-en winterseizoen in oktober dit jaar minder stegen dan in dezelfde maand in 2021 droeg bij tot de matiging van de inflatie.

Anderzijds zijn de voedselprijzen in oktober opnieuw gestegen. Hun percentage steeg met één procentpunt tot 15,4%, het hoogste peil sinds januari 1994. Bijzonder opmerkelijk was de prijsstijging van groenten, vlees, melk, kaas en eieren.

Van de levensmiddelen zijn de prijzen het afgelopen jaar het meest gestegen: suiker (+42,8%), verse groenten (+25,7%), eieren (+25,5%), melk (+25%), oliën en vetten (+23,9%) en granen (+22,1%).

Als de verlaging van de accijnsen op elektriciteit en variaties in andere belastingen buiten beschouwing worden gelaten, kwam de index op jaarbasis in oktober uit op 7,7%, vier tienden van een procentpunt meer dan het algemene percentage van 7,3%. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

TENERIFE… ¡YA VOY!

DODELIJKE SELFIES

SEB LEESON LEGAL GROUP