zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsPRIJSINDEX IN NOVEMBER 2022 STIJGT

PRIJSINDEX IN NOVEMBER 2022 STIJGT

De Índice de Precios de Consumo (IPC) op de Canarische Eilanden steeg in november met 0,3% waarbij het jaarcijfer nu op 6,9% staat. In Nederland staat de concumentenindex voor november op 11,2% (-5,6%) en in België is dat 10,63% (-1,64). Een prijsindex is het resultaat van genormaliseerde gemiddelden van prijzen voor goederen en/of diensten en dient om prijzen te vergelijken gedurende bepaalde tijdsperiodes en tussen verschillende  geografische locaties.

De index is afhankelijk van een aantal factoren. Op de eilanden zijn alle secties, behalve communicatie (-2%), huisvesting (-1%) en kleding en schoeisel (-2,9%) op jaarbasis gestegen. 
Opmerkelijk waren de stijgingen van levensmiddelen en niet-alcoholische dranken (+15,1%), vervoer (+9,2%), horeca (+8,5%) en huishoudelijke artikelen (+8%). Alcoholische dranken en tabak (+4,5%), vrije tijd en cultuur (+4,3%), onderwijs (+2,3%) en geneesmiddelen (+0,9%) zijn het afgelopen jaar ook, maar in mindere mate, in prijs gestegen.

Nationale cijfers 

In Spanje als geheel daalde de CPI in november met 0,1% ten opzichte van de voorgaande maand en daalde het percentage op jaarbasis met een half procent tot 6,8%, het laagste cijfer sinds januari 2022, een maand voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, toen bedroeg de CPI 6,1%.

De inflatie in Spanje heeft de vier laatste maanden een daling gekend op jaarbasis. Volgens het Instituto Nacional de Estadistíca (INE) is deze neerwaartse trend vooral te danken aan de daling van de elektriciteits- en stookolieprijzen. De prijzen van elektriciteit is het afgelopen jaar met 22,4% gedaald.
Naast elektriciteit en stookolie werd de matiging van de inflatie in november ook beïnvloed door de daling van de benzine- en brandstofprijzen en van de prijzen in de horeca (-0,3%).

Voedselprijzen stijgen

De voedselprijzen stegen in november met 15,3% op jaarbasis, net 0,1% minder hard dan in oktober, toen ze het hoogste cijfer sinds januari 1994 bereikten.

In het afgelopen maand november 2022 zijn alle producten gevoelig duurder geworden vergeleken met november 2021. Oliën (+55,9%), vloeibare brandstoffen (+52,5%), suiker (+50,2%), meel en andere granen (+37,6%) en boter (+37,5%) zijn het meest in prijs gestegen.
Ook veel andere levensmiddelen maaktenn het leven opmerkelijk duurder, zoals vetstoffen (+31,5%), melk (+30,9%), eieren (+27,1%), granen (+22,9%), zuivelproducten (+21,7%), aardappelen en bereidingen daarvan (+21,5%), pluimveevlees (+16,6%), groentebereidingen (+15,5%), brood (+14,9%), verse groenten (+14,6%), andere levensmiddelenbereidingen (+14,1%), rund- en varkensvlees (+13,2%), schaal- en weekdieren en visbereidingen (+12,5%), mineraalwater, frisdranken en sappen (+11,3%), verse en diepgevroren vis (+10,9%), andere vleessoorten (+10,4%) en koffie, cacao en kruidenthee (+10,3%).

Dalers

Daarentegen is personenvervoer (-38,7%), elektriciteit (-22,4%), tramvervoer (-18,2%), busvervoer (-12,4%) en apparatuur voor mobiele telefonie (-7,7%) goedkoper geworden. Deze gegevens weerspiegelen de effecten van het gratis vervoer en/of de kortingen die de verschillende regeringen hebben goedgekeurd om de burgers een grotere financiële ademruimte te geven. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES