maandag, februari 6, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsPRIJS BANANEN SPECTACULAIR GEDAALD

PRIJS BANANEN SPECTACULAIR GEDAALD

Het overkoepelend orgaan van de bananenproducenten op de Canarische Eilanden (Asprocan) heeft in een communiqué laten weten dat de prijs van Canarische bananen sinds het hoogtepunt medio 2022, met 35 procent is gedaald. 

De maximale piek werd bereikt in augustus 2022, met een gemiddelde prijs van 3,29 euro per kilo op het Spaanse vasteland. De huidige prijs is vastgesteld op 2,05 euro per kilo, gemiddeld 18% minder in vergelijking met de prijs van januari 2022. Mede door de vulkaanuitbarsting op La Palma in 2021 werd er een productieverlies genoteerd van ruim 70 miljoen kilogram daardoor werd de prijs op de bananenmarkt onder druk werd gezet.

Zware verliezen

Het herstel van de productie, dankzij de hoge temperaturen in het laatste kwartaal van 2022, heeft gezorgd voor een aanzienlijke prijsdaling. Een daling die, volgens Asprocan, niet evenwichtig is door een gebrek aan soepelheid bij het doorrekenen van de prijsverlaging aan de bron, waardoor de producenten zware verliezen lijden.

Asprocan wijst erop dat, ondanks het feit dat de voedselprijzen stijgen, de prijzen van de Canarische banaantjes zijn gedaald met 35%, nadat ze medio 2022 een hoogtepunt hadden bereikt. 

Sneller prijzen aanpassen

Domingo Martin, voorzitter van Asprocan, legt uit dat als gevolg van het productieverlies door de vulkaanuitbarsting op La Palma en de hoge prijzen die daaruit voortvloeiden, er in 2022 een onvermijdelijk verlies van marktaandeel van de bananen werd genoteerd.
Hij voegde eraan toe dat pas aan het eind van vorig jaar de prijs in de verkooppunten begon te dalen, ondanks het feit dat de producenten maanden eerder al een aanzienlijk lagere prijs ontvingen. Hij vindt het essentieel dat prijswijzigingen aan de bron sneller en met redelijke marges voor alle schakels in de keten aan de consument worden doorgerekend. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

OVERDAAD SCHAADT

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

DRINKBAAR KRAANWATER

OPEN DICHT OPEN …

GLIJDEN OP PLANKEN