vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesPRECIES VIER JAAR GELEDEN
spot_img

PRECIES VIER JAAR GELEDEN

Precies vier jaar geleden, op 24 februari 2020 werden bijna duizend mensen 14 dagen lang in quarantaine gehouden in het hotel H10 Costa Adeje Palace in het zuiden van Tenerife. Dit betekende de start van een periode met maatregelen en protocollen die de COVID-19-pandemie twee jaar hebben getekend.

Dit was het eerste uitbraak op Tenerife, enkele weken nadat het eerste Spaanse positieve geval werd gemeld bij een Duitse toerist op La Gomera.
Coördinatie, samenwerking, interdisciplinair werk, reactievermogen en middelen waren de belangrijkste criteria waarmee de Canarische Gezondheidsdienst (SCS) en de Canarische Hulpdienst (SUC) hebben gewerkt aan de coördinatie ter voorkoming een snelle verspreiding van het coronavirus.

Werkgroep

Iedereen die eerstelijns stond opgesteld benadrukte het succes van de actielijnen, protocollen en middelen die daarna ook werden gebruikt om te reageren op de pandemie in de daaropvolgende maanden. Er werd een actieve werkgroep samengesteld die bestond uit 13 artsen, 42 verpleegkundigen, 4 administratieve assistenten en 10 technici op het gebied van logistiek beheer.

Hypotheses

De identificatie en isolatie van de hotelgasten en de preventie- en beschermingsmaatregelen voor de werknemers, zoals het verplicht verblijf op de kamers, het gebruik van maskers, de controle van de capaciteit, de afstand in gemeenschappelijke ruimten en screenings waren van essentieel belang.
Er werd actie ondernomen op basis van de protocollen en aanbevelingen die op dat moment voor het COVID-19-virus beschikbaar waren. Sinds december 2019 werd er al voorbereidend werk verricht op het gebied van hypotheses van mogelijke besmettingen op de eilanden.

Onzekerheid

Een van die uitdagingen bij de eerste uitbraak was de communicatie. Het overbrengen van kalmte, veiligheid, begrip en vertrouwen in een zeer intense situatie voor de werknemers van het hotel en voor honderden aanwezige hotelgasten die naar Tenerife kwamen om een paar dagen van rust te genieten en die hun bewegingsvrijheid beperkt zagen. Vooral de context van onzekerheid door opmars van het COVID-19-virus in Europa en de grote verwachting van de media, waren zwaar om dragen.

Evacuatie en repatriëring

Er werd gecommuniceerd in 13 verschillende talen. Er waren momenten van onbegrip en weerstand, zowel bij de gasten als bij het hotelpersoneel.
De evacuatie begon op 28 februari 2020, na verificatie van een negatieve PCR-test werden hotelgasten met een vijftigtal vluchten naar huis gevlogen.
Op het einde van de quarantaine in het H10-hotel, op 10 maart, zag de laatste groep van 274 gasten die nog in het hotel verbleef de deuren opengaan. Ook zij konden terug naar huis.

Grote gevolgen

Niemand wist toen dat het voorval een ‘generale repetitie op kleine schaal’ was van wat nog komen zou. Op 11 maart verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er sprake was van een pandemie en een week later werd in Spanje de alarmtoestand afgekondigd. Daarna ging Tenerife op slot. Op 24 maart 2022 stopten wij, na 757 dagen reporteren, onze dagelijkse corona-update. Precies vier jaar geleden begon iets waarop we vandaag nauwelijks over nadenken.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img