dinsdag, december 6, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsPRECIES EEN JAAR GELEDEN

PRECIES EEN JAAR GELEDEN

Op 24 februari is het precies een jaar geleden dat bijna duizend mensen 14 dagen lang in quarantaine werden gehouden in het hotel H10 Costa Adeje Palace in het zuiden van Tenerife. Dit betekende de start van een lange periode van maatregelen en protocollen die deze COVID-19-pandemie tot dusver hebben getekend. Dit was het eerste geval dat op Tenerife werd vastgesteld, enkele weken nadat het eerste Spaanse positieve geval werd gemeld bij een Duitse toerist op La Gomera.

Coördinatie, samenwerking, interdisciplinair werk, reactievermogen en middelen waren de belangrijkste criteria waarmee de Canarische Gezondheidsdienst (SCS) en de Canarische Hulpdienst (SUC) hebben gewerkt aan de coördinatie ter voorkoming een snelle verspreiding van het coronavirus.

Iedereen die eerstelijns stond opgesteld benadrukte het succes van de actielijnen, protocollen en middelen die daarna ook werden gebruikt om te reageren op de pandemie in de daaropvolgende maanden. Er werd een actieve werkgroep samengesteld die bestond uit 13 artsen, 42 verpleegkundigen, 4 administratieve assistenten en 10 technici op het gebied van logistiek beheer.

De identificatie en isolatie van de hotelgasten en de preventie- en beschermingsmaatregelen voor de werknemers, zoals het verplicht verblijf op de kamers, het gebruik van maskers, de controle van de capaciteit, de afstand in gemeenschappelijke ruimten en screenings waren van essentieel belang.

Er werd actie ondernomen op basis van de protocollen en aanbevelingen die op dat moment voor het COVID-19-virus beschikbaar waren. Sinds december 2019 werd er al voorbereidend werk verricht op het gebied van hypotheses van mogelijke besmettingen op de eilanden.

Een van die uitdagingen bij de eerste uitbraak was de communicatie. Het overbrengen van kalmte, veiligheid, begrip en vertrouwen in een zeer intense situatie voor de werknemers van het hotel en voor honderden aanwezige hotelgasten die naar Tenerife kwamen om een paar dagen van rust te genieten en die hun bewegingsvrijheid beperkt zagen. Vooral de context van onzekerheid door opmars van het COVID-19-virus in Europa en de grote verwachting van de media, waren zwaar om dragen.

Er werd gecommuniceerd in 13 verschillende talen. Er waren momenten van onbegrip en weerstand, zowel bij de gasten als bij het hotelpersoneel.

De evacuatie begon op 28 februari 2020, na verificatie van een negatieve PCR-test werden hotelgasten met een vijftigtal vluchten naar huis gevlogen.
Op het einde van de quarantaine in het H10-hotel, op 10 maart, zag de laatste groep van 274 gasten die nog in het hotel verbleven de deuren opengaan. Ook zij konden terug naar huis.

Niemand wist toen dat het voorval een ‘generale repetitie op kleine schaal’ was van wat nog komen zou. Op 11 maart verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er sprake was van een pandemie en een week later werd in Spanje de alarmtoestand afgekondigd.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

  1. Prachtig om al deze info te mogen lezen
    Ik kijk er elke 14 dagen naar uit . En sla het op in het postvak TENERIFE MVG van Fam,Foubert uit Wommelgem/ bij Antwerpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VAN KUST TOT KUST

HOPELOOS VERLIEFD

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

KAMER NUMMER 100

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

SPECTACULAIR SPEKTAKEL

DOODRIJDERS

GEVAARLIJKE VIS