zaterdag, juli 20, 2024
HomeBlogWeetjesPOPULAIRE VOORNAMEN OP CANARIAS
SEB LEESON LEGAL GROUP

POPULAIRE VOORNAMEN OP CANARIAS

Populaire voornamen op Canarias, zoals overal ter wereld, zijn in omdat ze fundamentele menselijke behoeften en gebruiken dienen.

Vrijwel in elke cultuur zijn voornamen een essentieel onderdeel van iemands persoonlijke en sociale identiteit. Ze geven mensen een manier om zichzelf uit te drukken en worden erkend door anderen, waardoor ze zich kunnen onderscheiden in een sociale groep.

Keuze

Populaire voornamen op Canarias bestaan veelal uit niet meer dan vier letters en zijn diep verankerd in culturele, sociale en emotionele lagen van de samenleving. Opmerkelijk is dat deze namen vrijwel niet voorkomen in andere Spaanse regio’s en op het Spaanse vasteland. Meer dan een derde van de Spanjaarden die deze naam dragen, zijn geboren in de Canarische Eilanden.

Bij de geboorte van een kind staan ouders voor de moeilijke keuze van een naam en op de Canarische Eilanden kiezen ouders steeds vaker voor Aray. Traditionele namen zoals María, José, Marta, Juan, Ana of Manuel worden steeds minder gebruikt. Ander namen zoals Lucía of Sofía houden stand en namen zoals Martín of Mateo worden opnieuw populair.

Equivalenten

Sommige namen die tegenwoordig gebruikt worden waren een paar jaar geleden ondenkbaar, maar zijn nu een trend bij de naamgeving aan pasgeborenen. Wie had kunnen voorspellen dat buitenlandse namen zoals Liam, Chloé of Enzo populair zouden worden in Spanje?

Namen hebben altijd grenzen overschreden, en om deze reden vinden we equivalenten van dezelfde naam in verschillende talen. Op de Canarische Eilanden hebben veel voornamen een link met de Guanchen. Zo is er Abian, Gara, Agoney, Dácil, Rayco, Fayna, Ancor en Aday te horen, terwijl in Galicië een voornaam als Brais niet ongebruikelijk of om een Iratxe in Baskenland of een Oriol in Catalonië tegen te komen.

Aray is in

Bij de keuze van voornamen voor nieuwe mannelijke nakomelingen is de naam Aray een grote favoriet. Hoewel de oorsprong niet duidelijk is, wordt aangenomen dat het afkomstig is van de taal der Guanchen vanwege de fonetische gelijkenis met andere namen of plaatsnamen – zoals Araya, bijvoorbeeld – die door de inheemse Canariërs zijn overgeleverd. Aray betekent hoop of zonlicht of degene die verlicht.

In heel Spanje heten slechts 1.043 mannen Aray en daarvan is ruim een derde van hen is geboren op de Canarische Eilanden. Volgens gegevens van het Instituto Nacional de Estadísticas (INE) zijn er 384 Canariërs die deze naam dragen (204 in de provincie Las Palmas en 180 in Santa Cruz de Tenerife).

Bij het Canarische Instituut voor Statistiek (ISTAC) wordt de populariteit die de naam Aray kreeg, weerspiegeld. In 2007 stond de naam op de 140e plaats van de meest voorkomende namen voor pasgeborenen op de Canarische Eilanden, in 2022 was het de 25ste populaire naam.

Meer jongens dan meisjes

In 2022 – het laatste jaar waarvoor vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn – werden er in de Canarische Eilanden 12.219 geboorten geregistreerd, waarvan 6.279 jongens en 5.940 meisjes. In heel Spanje was het aantal geboorten 336.811 baby’s, waarvan 173.879 jongens en 162.932 meisjes.

Op de archipel waren de meest voorkomende namen voor jongens in 2022 Mateo (132), Liam (119), Hugo (104), Gael (101), Thiago (98), Enzo (79), Martín (78), Lucas (77), Diego (75) en Leo (73).
Voor de meisjes was dat Valeria (119), Sofía (110), Martina (102), Valentina (92), Lucía (91), Alma (78), Mía (74), Chloé (68), Emma (59) en Jimena (56).

Elk eiland, andere namen

Ook zijn er verschillen tussen de eilanden, volgens een rapport van het ISTAC op basis van gegevens uit 2019. Op Lanzarote waren de favoriete namen Noa en Hugo. Op Fuerteventura Sofía en Thiago. Op Gran Canaria, Valentina en Hugo.
Op Tenerife waren de meest gebruikte namen Sofía en Mateo. Op La Gomera waren April, Gara en Olivia, elk met hetzelfde aantal gevallen, en Leo. Op La Palma gaven ouders de voorkeur aan Valentina en Liam voor hun kinderen. Op El Hierro was de meest voorkomende naam Lucía voor meisjes, en voor jongens was er geen uitgesproken favoriet.

Populaire voornamen op Canarias zijn een universeel aspect van menselijke culturen omdat ze diep verweven zijn met de Guanche-cultuur en door de inheemse Canarische gemeenschap zijn overgeleverd.

 

Guy Devos © AI Illustration

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

ZAKKENROLLERS ZIJN TERUG

KLACHTEN BIJ AANKOOP

SEB LEESON LEGAL GROUP