vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsPOPULAIRE CANARISCHE GERECHTEN
spot_img

POPULAIRE CANARISCHE GERECHTEN

De Canarische keuken is uniek en bezit enkele gerechten die specifiek zijn voor de eilanden en niet zo veel voorkomen op het Spaanse vasteland. De Canarische keuken heeft niet alleen mediterrane invloeden, maar ook Afrikaanse en vooral Latijns-Amerikaanse. Dat resulteert in een unieke mix van smaken en gerechten die de populaire Canarische gerechten bezitten

Hierbij denken we aan papas arrugadas, mojosauzen, gofio, ropa vieja, bienmesable, gambas a la plancha, carne de cabra en conejo al salmorejo, om er maar enkele op te noemen. In dit artikel wil ik het hebben over een aantal gerechten die razend populair zijn op de Canarische Eilanden en die vrijwel geen bekendheid genieten op het Spaanse vasteland.

Etymologie

Gastronomie is een kunst en zoals bij elk kunstwerk begrijpt niet iedereen de symbolische waarde, de oorsprong en hoe het gerecht is gegroeid tot op de dag van vandaag. Door de etymologie van culinaire termen te begrijpen, kunnen we vaak inzicht krijgen in de herkomst van bepaalde gerechten, ingrediënten of culinaire praktijken.

Vaak nemen we aan dat de manier waarop we naar bepaalde gerechten verwijzen universeel is en zijn we verbaasd dat ze op andere plaatsen een andere naam krijgen. Veelal is de gastronomie zo internationaal geworden dat we er niet bij stilstaan dat een of ander gerecht recht van de Canarische archipel komt. Populaire Canarische gerechten zijn mondiaal erg in trek.

Pollo mechado o pechuga

Gelardeerde kip of borst tussen een broodje is een geliefd koosd gerecht bij alle Canarios die snel iets tussen de tanden willen steken. ‘Mechado’ komt van het werkwoord mechar wat ‘vullen’ of ‘doordrenken’ betekent.

Bij een ‘pollo mechado’ wordt meestal een hele kip of kippenborst gebruikt. Het vlees wordt ingesneden of doorboord, en vervolgens gevuld met een mengsel van smaakmakers zoals knoflook, uien, kruiden, en soms ook spek, ham of andere ingrediënten. Het doel is om de kip te doordrenken met extra smaak en vocht, wat resulteert in een sappiger en smaakvoller gerecht.
‘Pechuga’ betekent borst in het Spaans en verwijst naar kipfilet die op deze manier is bereid. Kipfilet is populair voor deze bereidingswijze omdat het mager vlees is dat zich bijzonder goed leent om de smaken van de vulling te absorberen.

Bocadillo de pollo “con todo” 

Een broodje kip met alles erop en eraan. Er zou een boek geschreven kunnen worden over broodjes en hun ingrediënten. Razend populair op de Canarische Eilanden, quasi onbekend op het Spaanse vasteland. Een broodje met wat …? Het antwoord kan allesomvattend zijn: con pollo en vanalles meer. Op de eilanden kunnen er wel tot tien producten tussen een broodje worden gelegd. In Spanje is het gebruikelijk om één of twee ingrediënten tussen het broodje te stoppen.
En over het toevoegen van kaas bestaat er onenigheid. Als met in Spanje over kaas spreekt dan hebben we het over manchego, op de eilanden is er meer variatie met de keuze tussen gerijpte of half gerijpte kaas, gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk. 

Pata asada 

Pata asada betekent letterlijk ‘gegrilde poot’ in het Spaans. Het kan verwijzen naar een gerecht waarbij een poot (lees:bil) van een dier wordt geroosterd of gegrild. Er wordt vaak gebruik gemaakt van kruiden, specerijen en marinades om de smaak te versterken voordat het vlees wordt gegrild of geroosterd. Het resultaat is meestal een sappig en smaakvol stuk vlees met een knapperige buitenkant.

De term “pata asada” kan ook worden gebruikt in bredere zin, buiten vleesbereidingen, afhankelijk van de context. Het is altijd handig om specifieke details te verkrijgen over het gerecht waarin de term wordt gebruikt om de exacte betekenis te begrijpen.

Papas locas

Als we overgaan op de snackgerechten, dan is papas locas een heel gebruikelijke op de eilanden. De enorme borden aardappelen met allerlei sauzen, kaas – geel of wit -, ham en zelfs gelardeerde kip en rundvlees als je erg hongerig bent, zijn op het vasteland helemaal niet gebruikelijk. In bars bestel je meestal bravas. Het is waar dat je op feestjes en op verbenas vaak ‘salchipapas’ ziet, die de klassieke aardappelen, worstjes en sauzen bevatten. Het komt misschien wel het dichtst in de buurt van papas locas.

Arepas

Een product dat, hoewel het niet van de Canarische Eilanden komt, heel gewoon is op de archipel en nauwelijks bekend is in de rest van Spanje, zijn arepas. De symbiose tussen de Canarische Eilanden en Venezuela in de afgelopen decennia heeft ervoor gezorgd dat arepas overal op de eilanden gemeengoed zijn geworden en dat dit gerecht deel is gaan uitmaken van het Canarische dieet.
De vulling van een arepa reina pepiada bestaat meestal uit avocado en kip. Het avocado-kipmengsel wordt vaak op smaak gebracht met mayonaise, mosterd, zout, peper en soms een vleugje citroensap voor extra smaak. Het resultaat is een romige en hartige vulling die de arepa verrijkt. Alweer een van de populaire Canarische gerechten.

Cherne met papas arrugadas

Een heerlijk gerecht uit de Canarische keuken. Cherne is heek, een milde consumptievis met een subtiele smaak. Papas arrugadas zijn de kleine gerimpelde aardappelen die na het koken worden bestrooid met veel zout dat na het afgieten verdampt door de hoge temperatuur van het droog opwarmen van de ‘krielpatatjes’.

In dit gerecht wordt de heek op smaak gebracht en meestal gegrild of gebakken. Dit duo wordt bijna altijd geserveerd met de mojo-sauzen, die zorgen voor een kenmerkende pittige en smaakvolle toevoeging. Dit gerecht belichaamt de rijke smaken van de Canarische keuken en biedt een heerlijke ervaring van zeevruchten en lokale ingrediënten

Koffie, het mag een barraquito zijn

En wat is er lekkerder na zoveel eten dan een koffie? Een met gecondenseerde melk, een leche y leche bijvoorbeeld. Of mag het een barraquito zijn?
Een barraquito is een populaire koffiedrank die zijn oorsprong vindt op de Canarische Eilanden, met name op Tenerife, maar werd geëxporteerd en bijna overal in Europa is gekend. Het is een kleurrijke en smaakvolle koffiebereiding die verschillende lagen en smaken combineert. De naam barraquito komt van het Spaanse woord barra, wat staaf of reep betekent, verwijzend naar de verschillende lagen in de drank.

De lagen in het glas komen van de gecondenseerde melk, de koffie – meestal een expresso – melkschuim, en als men een barraquito con licór vraagt ontstaat er een extra laag van de Licor 43. Bovenop kom er een citroenschil en kaneelpoeder. Soms wordt er een koffieboon toegevoegd om een extra cafeïne-explosie te bekomen bij het drinken van deze lekker koffie.

Het resultaat is een kleurrijke koffie met lagen die zowel visueel aantrekkelijk als smaakvol zijn. De combinatie van de ingrediënten geeft de barraquito een uniek karakter. Deze koffiedrank is erg populair in bars op de Canarische Eilanden en wordt beschouwd als een lokale specialiteit. Ik ben ervan overtuigd dat elke lezer zal beamen dat deze koffie op nummer één staat van de meest populaire Canarische gerechten.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Hallo Guy we willen een studio of appartement huren op jaarbasis of van november tot eind april regio silencio ,cristianos kun jij ons helpen
    MVG Edith

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

EINDE SEIZOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img