zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogExcursies en AttractiesPOPPENMUSEUM ARTLANDYA
spot_img

POPPENMUSEUM ARTLANDYA

Wie Tenerife wil ervaren aan de rand van het massatoerisme moet naar het noorden, dat is algemeen geweten. In Icod de los Vinos bijvoorbeeld ontdek je een oude stad en zijn historische huizen. Icod, in de volksmond, wordt sinds mensenheugenis geassocieerd met de Drago Milenario, de Drakenbloedboom die naar schatting 800 jaar oud is. Daar ligt ook het poppenmuseum Artlandya.

Op slechts drie kilometer van de meest beroemde plant van Icod ligt een merkwaardig museum op een onlangs gerenoveerd landgoed in de wijk Santa Bárbara. Een pand met een tropisch park in een oud en elegant gerenoveerde Casa Canaria. Poppenmuseum ARTlandya verrast iedere bezoeker met zijn prachtige tentoonstelling van poppen en knuffels, gemaakt door internationale kunstenaars. Ook dierenknuffels, en vooral beren spreken voor zich.

ARTlandya is geen museum in de traditionele zin van het woord, het is een uniek poppenmuseum in kwaliteit, variëteit en omvang dat in 1993 in Oostenrijk werd opgericht en op Tenerife de deuren opende in maart 2012. Een Museum of Contemporary Doll Art, een unieke wereld van poppen en teddyberen. Een wereld voor kinderen én voor volwassenen! De poppen zijn geen speelgoedartikelen, wel beeldhouwwerken.

Porseleinen poppen

Bij een bezoek maak je kennis met twee verschillende tentoonstellingen. Een collectie van internationale hedendaagse kunstpoppen en Teddy-design met hoge kwaliteit. En daarnaast kunnen bezoekers in een klein atelier zien hoe een porseleinen pop wordt gemaakt. De bezoeker krijgt op deze manier alle informatie over de verschillende materialen van deze werken en kan zo de gedachtegang van de poppencreatieveling perfect volgen.

Deze unieke tentoonstelling van handgemaakte poppen herbergt werken van 50 internationaal gerenommeerde kunstenaars. De poppen zijn gemaakt van verschillende materialen zoals porselein, papier-maché, vinyl, was, cernit (polymeerklei), keramiek, stof of vilt.

Kunstproject

Het is niet alleen een museum, maar ook een project dat kunstenaars uit heel Europa en daarbuiten vertegenwoordigt.
Een Oostenrijks echtpaar dat zich op de Canarische Eilanden heeft gevestigd, runt het poppenmuseum en heeft een andere visie over de poppen. “In werkelijkheid zijn poppen beeldhouwwerken, geen speelgoed”, stellen Ingrid en Georg, die toezien op de uitstalling van meer dan 600 unieke poppen.

ARTlandya ondersteunt kunstenaars uit de hele wereld en verhoogt de populariteit van alle poppemiekes op deze aardbol. Het museum is ondergebracht in een traditionele Canarische woning die staat in een erg mooie en natuurlijke omgeving.

Bij een bezoek kan er toegekend worden op hoe een pop wordt gemaakt in het atelier. In de tentoonstellingsruimte staan historische stukken die teruggaan tot 1900. De meeste poppen hebben realistische blikken en stralen menselijke uitdrukkingen. Er zijn ook poppen die geïnspireerd zijn op de wereld van de fantasie, met vleugels of elfenoren. Alle 600 tentoongestelde poppen zijn gemaakt door 45 internationale kunstenaars, en daarom is de collectie volgens Georg uniek in Europa.

Kunst en passie

Toen Ingrid en Georg elkaar ontmoetten in Oostenrijk, werkte zij bij een bank en hij was elektrotechnicus bij Siemens. Een passie voor kunst was de trigger die hen verenigde en al snel gaf Ingrid haar baan op om een handwerkwinkel en een kleine kunstgalerie te runnen, terwijl Georg leerde hoe sieraden van gesmolten glas werden gemaakt. In 1994 richtte het koppel hun eerste poppenmuseum op in de Oostenrijkse stad Villach.

Naarmate hun relatie vorderde, bezocht het paar herhaaldelijk de Canarische Eilanden om te genieten van het mooie weer. Op een van deze reizen, in 2012, besloten ze hun poppenmuseum op Tenerife te vestigen. Twee jaar lang hielden ze twee musea open, maar uiteindelijk besloten ze zich te vestigen op het eiland waarop ze beiden waren verliefd geworden.

Internationale bezoekers

Het was de droom van het paar om de grote werkplaats die zij in Oostenrijk hadden, in zijn geheel naar Tenerife over te brengen, iets wat werd bemoeilijkt door de regionale regelgeving en de vereiste vergunningen. Ondertussen voerde Ingrid kleine restauraties uit op de poppen, richtte het museum in en daarin zorgt Georg voor de rondleidingen.

De glaskunstenaar erkent dat zijn vestiging op Tenerife hem dichter bij zijn doelpubliek heeft gebracht, dat bestaat uit Franse, Italiaanse, Duitse en Amerikaanse toeristen. Velen van hen zijn ook poppenverzamelaars. Anderzijds komen er gezinnen met kinderen die de dag willen doorbrengen op het landgoed en het museum komen bezoeken.

Locatie

Het museum is gevestigd in een charmante finca in Icod de Los Vinos, is open op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Op woensdag tot vrijdag na afspraak op 0034 661 326 379.
Gesloten op maandag en dinsdag, ook op 24, 25 en 31 december + 1 januari.
De ingangsprijs is € 10,00 voor volwassenen; € 4,50 voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar vergezeld van ouders: gratis. 
Er zijn speciale groepsprijzen.
Met de bus: lijn 363 vanaf Puerto de la Cruz, lijn 460 vanaf Adeje en lijn 358 van Santa Bárbara. 

De website van ARTlandya geeft een totaalbeeld van het poppenmuseum.

Gegevens en locatie van ARTlandya in Icod de los Vinos


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

AARDGAS OP TENERIFE

AFVALWATER

spot_img