donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsPLAZA DE TOROS WORDT BEDREIGD
spot_img

PLAZA DE TOROS WORDT BEDREIGD

Het Plaza de Toros in Santa Cruz is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en cultuur in de hoodstad van Tenerife. Het is een iconisch gebouw dat een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van de stad, vooral voor stierengevechten. Het was de thuisbasis van een aantal beroemde matadors, waaronder Manolete en El Cordobés. De arena was ook een populaire bestemming voor toeristen, de Plaza de Toros wordt bedreigd door de eigen Canarische regering. 

De arena werd geopend op 22 maart 1893 en het laatste stierengevecht ging er door in 1983. Hoewel stierengevechten historisch gezien een prominente rol speelden in de Spaanse cultuur, is de populariteit van deze evenementen afgenomen en zijn er op de Canarische Eilanden maatregelen genomen om stierengevechten te verbieden. Nadien werd het nog jaren gebruikt voor andere evenementen en specifieke organisaties. In 2003 werd de stierencirkel gesloten omwille van veiligheidsproblemen en staat het sindsdien leeg, in een erbarmelijke vervallen toestand. De arena is opgetrokken in een typische rode bakstenen façade (die is gepleisterd) en is sedert jaar en dag een beschermd monument.

Speciaal plan

Het is bijna niet te vatten dat dit pareltje van traditionele architectuur al descennia staat te verkommeren, ondanks de status ‘beschemd monument’. Het door de Canarische regering voorgenomen idee om het Plan Especial Histórico  – het Speciaal Historisch Plan – van de wijk Los Hoteles-Pino del Oro uit te breiden tot buiten het gebied waar Plaza de Toros is gelegen, is bij de gemeenteraad in het verkeerde keelgat geschoten.

In dat plan is er een uitbreiding voorzien voor hotels in deze regio. De uitbreiding van het speciale plan voor hotels bepaalt dat de grenzen ervan worden verlegd zodanig dat de Plaza de Toros en de Avenida 25 de Julio, inclusief alle eigendommen gelegen boven de Rambla de Santa Cruz, ook Hotel Mencey en Hotel Los Lavaderos, in dit gebied komen te liggen.

De burgelmeester, José Manuel Bermúdez, legt uit dat de arena verder zal aftakelen als het speciale plan voor hotels wordt uitgebreid. De huidige stedelijke overheid zal zijn toevlucht zoeken bij de rechtbank als de Cabildo, de Canarische regering, doorgaat met het idee om de beoogde afbakening voor historische ruimtes uit te breiden. Trouwens, de arena is een beschermde site en is particulier eigendom. Het plan is acuut, de Plaza de Toros wordt bedreigd.

Nieuwe bestemming

Bermúdez vertrouwt erop dat het huidige eilandbestuur haar aanpak zal heroverwegen en ervoor zal kiezen om een oplossing te zoeken waarbij de bakstenen ronde gevel van dit karakteristieke gebouw in de hoofdstad van Tenerife behouden blijft en een nieuwe bestemming krijgt. Het probleem is dat met dit Speciale Plan noch de buitenkant, noch de tribunes, noch de hokken waarin de toeschouwers zitten aangeraakt mogen worden.

De arena van Santa Cruz werd in 1893 ingehuldigd na de presentatie van het project door Antonio Pintor Ocete in opdracht van de La Tinerfeña Society. In 1924 vloog het plein in brand en werd een groot deel ervan verwoest: zowel de boxen, de tribunes als de hokken en varkensstallen werden getroffen. De heropening vond plaats in 1927. Cijfers van elk decennium passeerden het plein tot 1977, het jaar daarna werden er vrijwel geen vieringen gehouden vanwege het gebrek aan belangstelling van de fans en de kosten voor het vervoer van de stieren van het schiereiland. De laatste stierenvechtshow vond plaats op 7 januari 1984.


TERUG NAAR STARTSCHERM

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEVAARLIJKE VIS

SPAANSE WOORDEN

spot_img