dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogDaguitstappenPIRAMIDEN VAN GÜÍMAR

PIRAMIDEN VAN GÜÍMAR

De Guanches waren een ontwikkeld volk en hadden een weerbare cultuur. Dit staat recht tegenover hetgeen de Spanjaarden de wereld instuurden op het einde van de 15de eeuw, dat de oorspronkelijke inwoners van Tenerife een onderontwikkeld en primitief volk was.
Het kostte de spanjolen toch 4 jaar eer Tenerife werd ingenomen, ná de Slag bij Acentejo in 1494. Pas twee jaar later kon men de Guanches onderwerpen aan de Spanjaarden.

Güímar ligt aan de zuidoostkust van Tenerife op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santa Cruz en is met haar 103 km² en haar 18.000 inwoners een middelgrote gemeente die zich verticaal uitstrekt vanaf zeeniveau (barranco de Erques) tot ruim boven de 1.500 meter (Volcán de Arafo).

Piramides

En precies daarboven ligt het Parque Etnográfico Pirámides de Güímar. Zes piramiden, het museum ‘Casa Chacona’ met replica’s van schilderijen, sculpturen, maquettes, keramiek en foto’s vormen de ruggengraat van dit centrum. Ook een auditorium waar in diverse talen uitleg en projecties worden gegeven maakt het museum waardig.

Volgens onderzoekers zijn de piramides van Güímar in de 19e eeuw gebouwd met stenen die door boeren werden gevonden tijdens het ploegen. Er werd in die periode vooral kleurstof gewonnen uit de cochenille, een luis die in groten getale op de schijfcactussen aanwezig was. En om deze cactussen te laten gedijen was er veel plaats nodig. Zo werden er steenvrije akkers gecreëerd en de verzamelde stenen werden gebruikt om akkers en erven te ommuren.

Er zouden vroeger meer piramides op Tenerife hebben gestaan, maar deze zijn in de loop van de tijd afgebroken om te gebruiken als bouwmateriaal.

Thor Heyerdahl

Volgens de antropoloog Thor Heyerdahl en zijn onderzoek uit 1991 vormden de stenen niet zomaar een hoop; hij ontdekte dat de hoeken van de piramides manueel bewerkt waren en dat de grond geëgaliseerd was voordat de piramides gebouwd werden. Bovendien zijn de piramiden niet opgebouwd met stenen uit nabije velden, maar uit lavarotsen. Verder ontdekte Heyerdahl dat de piramiden in speciale astronomische posities geplaatst waren. Op de dag van de zomerzonnewende kan een dubbele zonsondergang worden gezien vanaf de grootste piramide. Dit komt omdat de zon achter de hoogste bergtop daalt, dan weer zichtbaar wordt en ten slotte weer verdwijnt achter de volgende bergtop. Merkwaardig genoeg hebben alle piramiden een trap aan de westzijde.

Ondanks zijn onderzoek heeft Heyerdahl nooit de leeftijd van de piramides kunnen achterhalen of de vraag kunnen beantwoorden wie deze piramiden gebouwd heeft. In 1988 werd het 65.000 m² grote gebied van de Güímar-piramiden geopend voor het publiek als etnologisch park.

De website van het Parque Etnográfico Pirámides de Güímar staat HIER in vier talen leesbaar: Engels, Spaans, Russisch en Duits.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

  1. goed dat dit geplaatst wordt. Spijtig dat de koekjes van Destrooper eigendom zijn van Demarliere, die één van de hoofdinvesteerders is in dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES