zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsPARDELAS WORDEN GEHOLPEN

PARDELAS WORDEN GEHOLPEN

Wat pardelas zijn, hoe ze zich gedragen, welke geluiden ze maken, hoe ze vliegen, wat ze eten, hoe gevaarlijk ze zijn … kun je in ons artikel KRIJSENDE PARDELAS. Vandaag bekijken wij hoe de pijlstormvogels op de beste manier kunnen beschermd en geholpen worden. De aanleiding hiervan is de campagne 2022 die wordt gevoerd door het departement Natuurbeheer en Veiligheid van de Eilandregering, in samenwerking met het Wildlife Recovery Centre van La Tahonilla.

De campagne omvat hulp en bescherming aan de Cory’s Atlantische pijlstormvogel (Calonectris borealis) waarvan de jonge vogels gedurende deze periode de vleugels strekken en proberen om hun eerste vlucht naar de oceaan te maken. Steeds een hachelijke onderneming, dat zien we aan de cijfers. Elk jaar raken meer dan 2.000 vogels gedesoriënteerd door lichtvervuiling en andere storende factoren in de kustgebieden.

Storend licht

De campagne van dit jaar legt de nadruk op het milieubewustzijn en lichtpollutie in toeristische gebieden.
De Cory’s pijlstormvogel komt voor op alle eilanden voor en sommige populaties zijn bijzonder groot, maar de soort lijdt onder de systematische verstedelijking van de kustlijn, waardoor hun habitat wordt verstoord.
De eerste vlucht van elke pijlstormvogel gebeurt steeds in de duisternis waarbij sterren de vogel de weg wijzen naar de oceaan. Straatverlichting, neonreclames, verlichting van gebouwen en straatmeubilair brengen de jonge pardelas in de war waardoor de vogels de grond raken en niet meer kunnen opvliegen.

Gekke video

In een komische videoboodschap (zie infra) wordt uitgelegd dat duizenden pijlstormvogels elk jaar door vliegincidenten hun doel niet bereiken omdat hun vlucht wordt beïnvloed door een overvloed aan openbare en andere verlichting. Het personeel van het Centro de Recuperación de Fauna Silvestre La Tahonilla is gestart met een campagne om de kuikens te verzamelen die gedesoriënteerd zijn geraakt. Na rehabilitatie in het dierencentrum worden ze vrijgelaten. De campagne krijgt de medewerking van vrijwilligers, de plaatselijke politie, de Guardia Civil en het Rode Kruis.

Wij kunnen helpen

Vanaf nu is begonnen met het coördineren van de reddingsacties, het lokaliseren van gestrande vogels en het verzamelen ervan, het beoordelen van hun gezondheidstoestand, de rehabilitatie en het vrijlaten zodat zij op hun eindbestemming kunnen geraken.

Tegelijkertijd wordt de nadruk gelegd op de maatregelen die het publiek kan nemen om het aantal ongevallen te verminderen. Het nummer 900 282 228 kan gebruikt worden om het centrum te waarschuwen voor gestrande pijlstormvogels.

Waarschuwing

Toch nog deze waarschuwing: het wordt aanbevolen de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen alvorens een gevallen vogel op te nemen. De scherpe snavel en een snelle uithaal kunnen menselijk leed en pijn veroorzaken. Het gebruik van handschoenen of een handdoek is essentieel. Plaats het dier in een geventileerde doos, op een koele plaats, en breng het naar een plaatselijk politiebureau of bel rechtstreeks naar het telefoonnummer. Daarna komt het Wildlife Recovery Centre de pardela ophalen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

LENTE OP HET EILAND

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

MEER DAN 26.000 LEDEN

CANARISCHE VECHTSPORT

DAGUITSTAP NAAR LA OROTAVA