zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsPARADOX OP TENERIFE

PARADOX OP TENERIFE

Een paradox is een uitspraak met schijnbare tegenstellingen waarvan de onderdelen elkaar blijken tegen te spreken. Het is een stijlfiguur en wordt gebruikt om een tekst levendiger te maken. ‘Schrijven is de kunst van het schrappen’ en ‘Less is more’ zijn bekende voorbeelden die ik als tekstschrijver wel eens gebruik. De twee zinsdelen of woorden lijken elkaar tegen te spreken, maar als je er even4 over nadenkt, zit er tóch een logische of soms zelfs wijze gedachte achter.

Als wij dit projecteren op Tenerife krijgen we volgende duiding; Tenerife, het dichtstbevolkte eiland verliest zijn inwoners. Door het feit dat het aantal inwoners in de hoofdplaats Santa Cruz afneemt, blijft Tenerife nog steeds het drukst bevolkte eiland van de Canarische archipel. Dit verschijnsel is mogelijk te wijten aan de moeilijke toegang tot huisvesting op het Tenerife.

Cijfergegevens

Het eiland Tenerife blijft demografisch groeien en heeft jaren geleden Gran Canaria ingehaald qua bevolkingsgroei niettegenstaande het eiland de meeste immigranten ontvangt.
Uit de cijfergegevens die werden gepresenteerd door Luis Jerez, hoogleraar geografie aan de universiteit van La Laguna, aan de parlementaire commissie voor Demografische Uitdaging en Bevolkingsevenwicht op de Canarische eilanden, gaf hij aan dat we op de archipel niet moeten spreken van ontvolking, maar van stagnatie van de bevolking.

Niet abnormaal

De demografische dynamiek op de Canarische Eilanden is vergelijkbaar met die van andere ontwikkelde landen waarin vergrijzing en een kleiner geboortecijfer immigratie compenseert.
Er moet echter rekening worden gehouden met de complexe geografische situatie van de archipel, waardoor 82 procent van de bevolking op Tenerife en Gran Canaria op en rond de hoofdsteden en in de toeristische gebieden wonen.

Als de toeristische eilanden, Lanzarote en Fuerteventura, bij de hoofdeilanden worden opgeteld, zijn zij samen goed voor 95 procent van de bevolking, wat de stagnatie van de bevolking op La Palma, La Gomera en El Hierro sinds de jaren zeventig tegengaat.

Politieke moed en goodwill

In feite is het tegenstrijdig dat de gebieden met de hoogste bevolkingsconcentratie, de hoofdsteden van de Canarische Eilanden, de grootste demografische achteruitgang kennen.
Op de Canarische Eilanden ontstaat het fenomeen ‘vastgoedzeepbel’, waardoor toeristische gebieden inwoners verliezen omdat zij wegtrekken op zoek naar een meer betaalbare woningmarkt die dan wordt gevonden in San Isidro (Granadilla de Abona).

De professor stelde de vraag: Hoe deze situatie te keren? En gaf zelf het antwoord; “De Canarische Eilanden schreeuwen om een herziening van het economisch model waarin meer moet worden gediversifieerd. De primaire sector (land- en tuinbouw, veeteelt en visserij) moet worden gestimuleerd, maar daar is moed voor nodig en politiek goodwill. Politiek in hoofdletters … herhaalde hij met nadruk.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES