donderdag, november 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsPAPEGAAIEN OP TENERIFE ZWERMEN UIT

PAPEGAAIEN OP TENERIFE ZWERMEN UIT

De kleine soort papegaaien die goed gedijt en deel uitmaakt van de Costa del Silencio is een invasieve soort die daar normaal niet thuishoort. Volgens een telling die werd uitgevoerd in 2015 zijn er in Spanje ongeveer 3.000 Kramer’s papegaaien geteld waarvan er zich 371 hebben genesteld in Tenerife. Het is niet vreemd dat de Kramer’s papegaaien op Tenerife gedijen want oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit de regio ten zuiden van de Westelijke Sahara, een boogscheut van de Canarische Eilanden. De papegaaien op Tenerife zwermen uit en nestelen zich overal waar voedsel te vinden is. 

De Kramer-papegaai is een dierensoort die is opgenomen in de Spaanse catalogus van invasieve uitheemse soorten, gereguleerd door Koninklijk Besluit 630/2013. Niemand heeft daarna de papegaaien op Tenerife geteld, maar je mag er gerust van zijn dat de populatie Kramer’s papegaaien gestaag is gegroeid en zelfs is verveelvoudigd. Niet alleen in het zuiden, maar ook in het hoofdstedelijk gewest.

Populatie op peil houden

De papegaaipopulatie in de hoofdstad wordt door de overheid en door wetenschappers van het de Fundación Neotrópico gemonitord. Zij zorgen ervoor dat deze invasieve exotische soort niet naar nieuwe gebieden verhuist op zoek naar voedsel en plekken om te nestelen. Ondanks deze inspanningen zijn deze invasieve kleurrijke gevleugelde dieren niet alleen waargenomen in de hoofdstedelijke wijken Valleseco en María Jiménez, maar ook in La Laguna. Dit houdt een gevaar in voor de inheemse flora en fauna als de invasie papegaai zich gaat vestigen in het Parque Rural de Anaga. 

De Fundación Neotrópico, het enige exotische dierencentrum op de Canarische Eilanden is verantwoordelijk voor de opvang en rehabilitatie van wilde dieren of voor de aanname van exemplaren die door de politie in beslag worden genomen, vecht tegen de klok om deze papegaaiensoort te bedwingen. Dit jaar werden er reeds 49 papegaaien aangeboden in het centrum waardoor het totaal momenteel op 150 gesnavelde kwekkers staat.

Nieuwe locaties

Het centrum werkt al jaren samen met het gemeentebestuur van Santa Cruz waarbij ze controleacties uitvoeren op de populatie Kramer’s papegaaien. Dat doen ze meer bepaald in de parken García Sanabria, La Granja en Viera y Clavijo, maar evenzo op en rond het Plaza del Príncipe. Na de coronapandemie, waardoor er geen papegaaien konden worden gevangen, is er een aanzienlijke toename ontstaan van het aantal exemplaren dat naar nieuwe leefgebieden is verhuisd.

De kleine papegaaisoort heeft zich ook al genesteld in La Laguna, in wijken Valleseco en María Jiménez, maar ook in La Cuesta, in het Parque de La Vega Park en in Camino Largo. Twee keer per week worden er actie ondernomen om de populatiedichtheid van deze invasieve exotische vogels onder controle te kunnen houden om aldus aan de snelle verspreiding een eind te maken. De gevangen exemplaren worden steeds overgedragen aan de Fundación Neotrópico,

Gevaar voor de biodiversiteit

De papegaaien op Tenerife zwermen uit omdat de hoge populatiedichtheid te danken is aan hun voortplantingsvermogen. Ze leggen twee keer per jaar eieren waaruit tussen de vier en acht nakomelingen worden geboren. Combineer dit met de lange levensduur van meer dan twintig jaar en er ontstaat in een kort tijdsbestek een heuse bevolkingsexplosie.
Ze krijsen net zo hard als hun vliegende soortgenoten, de pardelas, maar zijn oorzaak van een ander bijkomend probleem. Ze nestelen veelal door gaten te maken in de stammen van palmbomen, wat leidt tot het afsterven van de palmbomen.

Hoewel de papegaaien klein zijn, vormen ze een groot gevaar voor de biodiversiteit. Daarom worden ze geclassificeerd als gevaarlijk voor andere dieren waartegen ze concurreren op zoek naar voedsel, gezien de agressieve en territoriale bezitterigheid van deze papegaaien. Ze kunnen ziekten overbrengen, omdat ze micro-organismen hebben die ventriculaire dilatatie veroorzaakt en endemische vogels treft, zoals de Laurisilva-duif die in het Parque de Anaga leeft.

Papegaaien op Tenerife zwermen uit en zijn als invasieve exoten een gevaar voor de alle endemische soorten die op Tenerife thuishoren en moeten beschermd worden omdat deze laatste zich veelal heeft ontwikkeld op het eiland vanwege haar geïsoleerde geografische ligging.


Foto © Frans-Sylvia De Cuyper


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

VERBODEN VOOR JONGEREN

MEER DAN 29.000 LEDEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

ONZE FACEBOOKDINGES

VLIEGTUIGPANNE

WAT MET ONZE PLANEET