vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogGastronomiePAPATAZO, TRADITIONEEL ETEN GEDURENDE CARNAVAL
spot_img

PAPATAZO, TRADITIONEEL ETEN GEDURENDE CARNAVAL

Tenerife heeft in zijn gastronomisch aanbod heel wat leuke en lekkere gerechten die allemaal drie gelijke noemers bezitten. Ze zijn lekker, snel klaargemaakt en kosten niet duur. De vele kraampjes en autobars her en der presenteren dagdagelijks hun producten die door mensen onderweg worden bezocht. Er zijn ook gerechten die bij bepaalde manifestaties, evenementen of feestdagen worden klaargemaakt.

Zo wordt er gedurende de carnavalsperiode in de hoofdstad een typisch gerecht klaargemaakt. Het eten van een papona, papatazo of paponazo met tonijn, olijven, gierst, kaas en ham, overgoten met heerlijke sauzen is een ritueel dat voor velen het begin van het carnaval van Santa Cruz markeert.

Aardappel in de schil

Er zijn veel typische gerechten om te eten tijdens het carnaval van Santa Cruz, maar geen enkele is zo populair als de gegrilde aardappelen op de carnavalsite. Vol met ingrediënten en sauzen zijn deze knollen een hit tijdens het carnavalsseizoen vanwege hun stevige smaak.
Geroosterde aardappelen zijn een geweldig gerecht en geven veel voldoening. En bovendien zijn ze in deze tijd van het jaar, met het koude en regenachtig weer, erg geliefd.

Carnavalgangers kennen de aardappel in de schil onder de naam paponazo, papatazo of papona. De traditie is om ze te eten wanneer gezinnen met kinderen naar de kermis gaan die staat opgesteld in de buurt van het busstation, of om ze te kopen in een van de kraampjes in de straten en op de pleinen waar carnavalsactiviteiten plaatsvinden. Het doel van de carnavalist is altijd hetzelfde: op krachten komen en het feest voortzetten tot de volgende dag.

Papona Zipi-Zape

Papona, paponazo of papatazo is het populairste gerecht op het carnaval van Santa Cruz en wordt verkocht in de befaamde kraampjes in de Calle El Castillo en vlakbij het allegorische beeld van de Chicharro, aan het eind van Calle San José. Deze stevige kost wordt ook verkocht aan diverse kraampjes doe ook hotdogs, hamburgers en broodjes aan de man en aan de vrouw brengen.

Santiago is een echte specialist in dit gerecht. Hij doet dit al zijn hele leven. Zijn aardappelkraam, ‘Papona Zipi-Zape’, bevindt zich in La Alameda de Santa Cruz en werd hem toegewezen in de vorm van een veiling, zodat hij op vrijdag 17 februari, samenvallend met het begin van het straatfestival, tot het bittere einde op zondag 26 februari. Het wordt dus 10 dagen intensief werken waarin hij gemiddeld 200 kg heerlijke aardappelen per dag verkocht krijgt.

Elke dag van het carnaval in Santa Cruz begint de werkdag om zes uur ’s ochtends met een grote schoonmaak. Rond negen uur komen de leveranciers aan en dan begint de enorme voorbereiding met het ‘eerste baksel’ dat ongeveer een uur in beslag neemt.

Krachtvoer

De sleutel tot succes van een goede Papatazo ligt in de ingrediënten. Tonijn, olijven, maïs, kaas en ham moeten een goede kwaliteit bezitten om smaak af te geven. De sauzen geven extra vreugde aan deze carnavalsdelicatesse, meestal is dit aioli of gebakken tomaat. Als de aardappel klaar is, wordt hij in folie gewikkeld om lang warm te houden.

Dit is krachtvoer voor de carnavalisten. Wie geen Papatazo heeft gegeten bij het begin van het carnaval, denigreert de traditie en mist een essentieel onderdeel van het carnaval in Santa Cruz. Carnaval begint bij het eten van een gevulde aardappel.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img