maandag, juli 15, 2024
HomeBlogPANDEN GEKRAAKT EN POLITIE KIJKT TOE
SEB LEESON LEGAL GROUP

PANDEN GEKRAAKT EN POLITIE KIJKT TOE

Tenerife, het mooie eiland met een zonnig eeuwigdurend klimaat heeft naast opbarende superlatieven ook antoniemen. Het spreekwoord ‘Niet alles wat blinkt is goud’ spreekt boekdelen.
Wij willen hier niet de negatieve tour opgaan, maar de waarheid gebiedt ons om alles te omschrijven zoals het is. Ook de onaangename dingen …!
Als je had gedacht dat er een politiepatrouille de vaststelling komt doen na een overval, een beroving of een inbraak, dan ben je eraan voor de moeite. Je kunt deze zelf aangeven en laten registreren, maar dat is het zowat. Verder wordt er geen actie ondernomen. Zelfs als je een gedetailleerde beschrijving afgeeft of foto’s van de daders. Onbegrijpelijk voor Lage Landers, want in hun cultuur wordt dit gegeven strafrechtelijk behandeld.
De aanleiding van dit artikel is een e-mail die wij mochten ontvangen op 20 november 2019.
Beste,
Het mooie Bella Vista complex wordt momenteel overspoeld door krakers. De politie onderneemt niets om de eigenaars aldaar te beschermen. En ‘s nachts horen de eigenaars en inwoners de krakers met slijpschijven bezig. Wetende dat in menige van de gekraakte villa’s kluizen aanwezig zijn, is het meer dan evident wat deze krakers daar ‘s nachts aan het doen zijn. Denkelijk is het interessant om via u mediakanaal de wantoestand van straffeloosheid wat dit fenomeen aangaat hier op de eilanden aan te kaarten en om onze landgenoten over dit extreem fenomeen in te lichten!
Pas aangekomen eigenaars kunnen hun eigen pand niet in, en worden op hoongelach weggejaagd door de krakers, compleet met gebaren dat hun kop eraf gaat als ze iets tegen hen zouden ondernemen. Politie onderneemt zelfs niets wanneer voor hun neus het volgende pand met hamer en koevoet wordt opengebroken, gewoon surrealistisch en niet te geloven. Voor meer info ben je welkom bij …
(naam gekend bij de redactie).
Er wordt ons ook gevraagd om daar wat ruchtbaarheid aan te geven.
Moest de pers dit eerlijk en rechtuit brengen, dan zou de politiek hier wel eens rechtstreeks mee in hun tas geraakt kunnen worden. En zoiets kan voor verandering zorgen. De mensen wakker schudden, de algemene opinie wakker maken! En als reporter van je eigen website, denk er eens over na of je je nek een beetje zou durven uitsteken om deze wereld waarin we leven een beetje te verbeteren. Nieuwtjes brengen brengt nu eenmaal een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee, zoals alles in een ideale wereld.
En met deze doen we dat dan ook. We gaan geen enkel onderwerp uit de weg en dubbelchecken het gegeven op absolute waarheid.
Niet alleen Bella Vista, maar ook andere wooncomplexen worden gekaapt zonder dat de politionele overheid tussenkomt. Na jaren procederen voor de rechtbank heeft een rechter de krakers van het winkelpand op Los Tarajales bevolen het winkelpand aan de Paseo Marítimo in Los Cristianos te verlaten; het Juzgado de Primera Instancia Número 5 in Arona heeft een honderdtal krakers één maand de tijd gegeven om de ingenomen gebouwen te verlaten om het pand op deze manier terug te kunnen bezorgen aan de eigenaar Rincón de Los Cristianos S.A.
Veelal worden huizen gekraakt door bendes die overdag gaan stelen of mensen overvallen om dan na zonsondergang de buit in een kraakpand te verdelen. Dat weet iedereen, ook de overheid.Wij hebben ons oor te luisteren gelegd bij twee verschillende bronnen.
Vooreerst hebben wij het Canarische advocatenkantoor Egea-Molina & Partners aangeschreven en gepolst wat de wet voorziet in geval je pandjeskrakers over de vloer krijgt. Wij hebben het Spaanstalige antwoord letterlijk vertaald, vandaar de vaak retorische uitleg en de eerder bombastische toon.

Wat de bewoning van huizen betreft, heeft de Spaanse staat getracht te reageren op het toenemende verschijnsel van de laatste jaren, namelijk de massale illegale en vaak lucratieve en met voorbedachten rade verrichte bewoning, met als enig doel financiële compensatie te krijgen van de eigenaars in ruil voor het opgeven van de bewoning.

Daartoe werd de wet 5/2018 van 11 juni 2011 aangenomen, waarin uitdrukkelijk wordt erkend dat geen van de wettelijke kanalen waarin het burgerlijk recht voorziet om de uitzetting van de bezetting door middel van een onroerend goed te bewerkstelligen, volledig bevredigend was, aangezien de uitzetting op buitengewone wijze werd vertraagd, met alle schade van dien voor de rechtmatige eigenaars van de woning.

Gelijktijdig werd de wet van de burgerlijke rechtsvordering gewijzigd door de invoering van een procedure die meer flexibel en sneller zou moeten zijn.
Rechtmatige eigenaren kunnen vragen om de onmiddellijke teruggave van het volledige bezit van een woning of van een deel ervan. Op voorwaarde dat de krakers zonder toestemming het volledige bezit van een woning of een deel ervan kunnen opeisen of op voorwaarde dat zij zijn beroofd.
De rechtszaak kan in het algemeen worden gericht tegen de onbekende bewoners. 

Binnen vijf dagen na de kennisgeving van de rechtszaak moet de bewoner aan het Hof een document overleggen waarin zijn of haar bezitssituatie wordt gerechtvaardigd. Indien de bewoner er niets aan doet binnen de voornoemde termijn of indien de bewoner dit niet voldoende motiveert, zal de rechtbank de onmiddellijke levering van het bezit van de woning aan de eiser gelasten, op voorwaarde dat de door de eigenaar verstrekte eigendomstitel als voldoende wordt beschouwd. Dit bevel is van kracht en wordt op verzoek van de eigenaar uitgevoerd tegen alle bewoners die zich op dat moment in de woning bevinden.

Kortom, er is een wet aangenomen om de gerechtelijke procedure te bespoedigen en zo een antwoord te bieden op het zorgwekkende fenomeen van de bezetting, maar afgezien van het feit dat de nieuwe termijnen als te lang konden worden opgevat en dat er geen maatregelen zijn genomen die effectiever zouden kunnen zijn (zoals de toekenning van bevoegdheden aan de staatsveiligheidsdiensten (lees politionele diensten, red.), is het in de praktijk niet vreemd dat het gewenste resultaat niet wordt bereikt.
De reden hiervoor is dat er in werkelijkheid een tekort is aan materiële en persoonlijke middelen op het gebied van de rechtsbedeling, wat leidt tot een traagheid, waardoor het doel van de wet niet wordt voorbij gerend. De gerechtelijke procedure kan ook om andere redenen worden vertraagd, zoals bijvoorbeeld het ingrijpen van de sociale diensten wanneer de bewoner hierom verzoekt.

Tot slot zij eraan herinnerd dat het de eigenaar ook helpt om een strafrechtelijke procedure in te stellen, maar dat het, met het oog op de snelheid van de uitzetting en gezien het beginsel van een minimale ingreep in het strafrecht, in veel gevallen niet doeltreffend zou zijn, met name in die gevallen waarin de bezetting van de woning in de loop van de tijd is geconsolideerd, en wel zodanig dat de inzetbare politiediensten beperkt zijn in hun handelingsbevoegdheid.

Wij begrijpen een aantal zaken heel duidelijk.
De wet is niet bepalend voor een snelle uitzetting van krakers. Politionele diensten hebben in deze zaak geen bevoegdheid. De juridische weg kan lang zijn. Krakers krijgen vrij spel en dit wordt oogluikend toegelaten.

Niet iedereen heeft geduld om de letter van de wet na te leven en dus is men op zoek gegaan naar een oplossing buiten de wet. Onze tweede bron kunnen wij niet helaas prijsgeven omdat de actie die wordt ondernomen niet zo koosjer is.
Dit is de oplossing. Je kraakt je eigen pand en zet de krakers op straat. Dan ben je zelf een kraker, maar dan van je eigen vastgoed. Einde verhaal. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen is een geneigd om zich in het hol van de rover te vestigen om dan mogelijk op fysiek geweld te stoten.
Je kunt dan beroep doen op een knokploeg, net zoals je een priester kunt inhuren (rent a priest). Zoals bij alle hand- en spandiensten zorgt de gespierde bende dan voor soelaas. Enkel moet er een bijdrage betaald worden. Achtduizend euro is niet goedkoop, maar is razend efficiënt.

Met dank aan Hilde Vandeputte en Advocatenkantoor Egea-Molina & Partners
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

MEER DAN 29.000 LEDEN

KERST OP TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

GROOTSTE WINDMOLENS

GEVAARLIJKE HOGE GOLVEN

SEB LEESON LEGAL GROUP