zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesPALMBOMEN OP TENERIFE
spot_img

PALMBOMEN OP TENERIFE

Palmbomen op Tenerife komen in groten getale voor in verschillende soorten, variërend van inheemse soorten tot ingevoerde variëteiten en verfraaien eilandlandschap op een sublieme manier. Deze spelen een essentiële rol in de ecologie en bepalen het esthetische karakter van het eiland.

Palmbomen hebben een immense esthetische waarde en dragen bij aan de schoonheid van landschappen over de hele wereld, inclusief die op Tenerife. Ze staan symbool voor paradijselijke bestemmingen en roepen vaak beelden op van tropische paradijzen, witte zandstranden en azuurblauwe wateren. Hun aanwezigheid draagt bij aan het gevoel van ontspanning en vakantie op plaatsen zoals Tenerife.

Kortom, palmbomen hebben een tijdloze esthetische aantrekkingskracht die mensen wereldwijd aanspreekt. Hun gracieuze vormen, tropische uitstraling en symbolische betekenis dragen bij aan de natuurlijke schoonheid van landschappen en maken ze tot een geliefd kenmerk van veel bestemmingen, waaronder het prachtige eiland Tenerife.

Beschermde soorten

Canarische dadelpalm of Phoenix canariensis is een iconische inheemse palmboom die voorkomt op Tenerife en de overige Canarische Eilanden. De Canarische dadelpalm is een van de grootste palmsoorten ter wereld en kan een hoogte bereiken van 15 tot 20 meter. Zijn slanke stam, die bedekt is met oude bladbases, reikt naar de hemel en geeft de boom een imposante uitstraling.

De bladeren van de Canarische dadelpalm zijn diepgroen van kleur en typerend. Ze zijn groot, geveerd en waaierachtig van vorm, met lange stelen en talrijke smalle deelbladeren die sierlijk uitwaaieren. Hoewel minder bekend dan de dadels van de dadelboom (Phoenix dactylifera), produceert de Canarische dadelpalm kleine, ronde vruchten die eetbaar zijn maar minder zoet en vleziger zijn dan de dadels die we meestal kennen.

Vanwege zijn culturele en ecologische waarde is de Canarische dadelpalm een beschermde soort op Tenerife.

Canarische dwergpalm of Chamaerops humilis is een palmsoort die heel veel voorkomt op Tenerife en bekend staat om zijn compacte groeiwijze en donkergroene bladeren. Hoewel deze minder groot zijn dan de Canarische dadelpalm, speelt de Canarische dwergpalm een belangrijke rol in het ecosysteem van het eiland.

Een opmerkelijke eigenschap van de Canarische dwergpalm is zijn vermogen om te gedijen in verschillende klimatologische omstandigheden. Het kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en is bestand tegen droogte en hitte.

Niet-beschermde soorten

Mexicaanse blauwe palm of Brahea armata is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en is een veelvoorkomende sierpalm die op Tenerife wordt geplant vanwege zijn opvallende zilverblauwe bladeren en slanke stam. Het wordt vaak gebruikt in tuinen en landschapsarchitectuur vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht.

Koningspalm of Archontophoenix cunninghamiana is een exotische palmsoort, oorspronkelijk afkomstig uit Australië. Deze soort palm wordt vaak aangetroffen in tuinen en resorts op Tenerife vanwege zijn elegante uitstraling en snelle groei. Hoewel het geen inheemse soort is, gedijt de koningspalm goed in het milde klimaat van het eiland.

Palmetum

De inheemse palmboomsoorten op Tenerife zijn van vitaal belang voor het behoud van de biodiversiteit en het ecosysteem van het eiland. De bescherming van deze soorten is essentieel om de unieke flora van Tenerife te behouden en te beschermen tegen bedreigingen als habitatverlies en invasieve plantensoorten.

Niet-beschermde palmboomsoorten worden gekoesterd vanwege hun esthetische waarde en landschappelijke bijdrage. Uiteraard is het belangrijk om te streven naar een evenwichtige benadering van het gebruik van exotische planten en het behoud van inheemse flora. Door bewustzijn te creëren over het belang van biodiversiteit en het behoud van inheemse soorten, kunnen we bijdragen aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van Tenerife voor toekomstige generaties.

Er staan wel nog meerdere soorten palmbomen op Tenerife, maar om deze te zien moet je naar het Palmetum in Santa Cruz. Daar staat een verzameling van vierhonderd palmbomen die enkel op eilanden voorkomt, zoals de Roystonea, Sabal, Cocos, Elaeis en Acoelorraphe. Ze werden aangevoerd en geplant, samen met meer dan honderd andere middelgrote palmsoorten. Een unicum dat het bezoeken waard is.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET VOLMAAKTE LEVEN

spot_img