zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesOVERBOEKINGEN OP VLIEGTUIGEN
spot_img

OVERBOEKINGEN OP VLIEGTUIGEN

Overboekingen op vliegtuigen zijn marketingtrucs die maatschappijen frequent toepassen om de winstmarge zo hoog mogelijk te houden.
Verlof is een periode waar heel veel mensen reikhalzend naar uitkijken want dit is uitgerekend het moment wanneer je het vliegtuig neemt naar andere oorden om eens lekker te ontspannen.

Op de luchthaven kom je bij de incheckbalie aan en je krijgt te horen dat je instapkaart nog geen stoelnummer kreeg toegewezen.
De vlucht is overboekt. Met andere woorden, de luchtvaartmaatschappij heeft meer tickets verkocht dan er zitplaatsen op het vliegtuig voorhanden zijn. Je zou denken dat het een vergissing was, maar dat is het niet. Dit is een weloverwogen en goed doordachte marketingtechniek.

Overboeking is de algemene term die beschrijft dat er meer capaciteit wordt aangeboden dan er in werkelijkheid beschikbaar is. Een marktaanbieder verwacht dat niet al de verworven diensten opgenomen zullen worden en neemt bewust het risico om meer aanbod te leveren dan er voorhanden is.

Met voorbedachten rade

Overboekingen op vliegtuigen is dus geen vergissing of een systeemfout of een nalatigheid van een personeelslid. Maar waarom verkopen luchtvaartmaatschappijen tickets die de capaciteit van het vliegtuig te boven gaan? Deze praktijk wordt toegepast met een zeer specifiek doel, namelijk het optimaliseren van de stoelbezetting en het aldus maken van meer winst.
Dit lijkt wel op een praktijk die in scène wordt gezet met voorbedachten rade. Er wordt een risico en kosten-batenanalyse toegepast om te berekenen hoeveel plaatsen er overgeboekt kunnen worden.

Annuleringen

Statistiekexpert Nina Klietsch legt de details van overboeking uit. Het is geen praktijk die beperkt is tot vliegtickets alleen. Ook bij hotelreserveringen en zelfs bij ziekenhuisraadplegingen en doktersconsultaties wordt deze praktijk toegepast. De logica achter dit verschijnsel die bedrijven aanmoedigt om meer boekingen dan plaatsen te verkopen is gebaseerd op één feit: annuleringen.

Tot 10% meer tickets

Het gaat hier over statistische gegevens. Luchtvaartmaatschappijen verzamelen al jaren gegevens van verschillende vliegroutes en kennen daardoor perfect het gemiddelde percentage op elke route van passagiers die hun vluchten missen. 
Als een vliegroute 10% annuleringen heeft zullen slechts 162 van de 180 plaatsen beschikbaar zijn. Dit betekent in theorie dat er 18 extra vliegtickets meer verkocht kunnen worden dan er plaatsen beschikbaar zijn. Een overboeking ontstaat net wanneer er minder annuleringen zijn dan volgens de statistieken verwacht.

Alle vliegmaatschappijen

Je kunt dit principe perfect vergelijken met een stoeltje aan het venster. Je kijkt graag naar buiten of je wilt een foto nemen en je boekt een plaats aan het raampje, maar als je bent opgestapt merk je dat je net tussen twee vensters bent gezeten. Waarom zijn de ramen van vliegtuigen meestal niet uitgelijnd met de stoelen? Juist … omdat er meer zetelrijen in het vliegtuig werden geplaatst en omdat er daardoor meer passagiers kunnen ingescheept worden.

Bijna alle luchtvaartmaatschappijen passen overboekingen toe op hun vluchten om de no shows op te vangen. Waarom er passagiers niet komen opdagen, kan verschillende oorzaken hebben.
Gemiste aansluiting door de vertraging van een aansluitende vlucht of van een ander vervoermiddel en lastminute-annuleringen zijn de twee voornaamste redenen.

Minder bij chartervluchten

En als er dan overboekte passagiers aan de incheckbalie staan worden er goocheltrucjes uitgevoerd om toch zoveel mogelijk vliegtuigstoeltjes te bezetten. Zo worden tweedeklasreizigers geüpgraded naar de eerste klas, indien er daar nog plaats is en wordt er gewacht tot aan het sluitingsuur van de boarding om te zien of er passagiers hebben afgehaakt voor de desbetreffende vlucht.

Daarna worden er vluchten afgekocht en een vergoeding uitbetaald aan de vrijwilliger die zijn plaats afstaat aan iemand die wel met deze vlucht mee wil. Uit ervaring weten we dat lowcostmaatschappijen de vluchten niet overboeken omdat hun reizigers toch wel komen opdagen. Bij grotere maatschappijen als KLM, Brussels Airlines, Iberia en nog veel andere gebeurt dat wel.

Kleine lettertjes

Wij horen bij EUclaim dat er dagelijks tientallen Nederlandse vluchten worden overboekt, maar meestal kunnen de passagiers wel mee met de vlucht middels de trucjesdoos. Hooguit één keer per week wordt iemand aan de gate geweigerd voor een lijnvlucht.
Daarenboven zijn er steeds voorwaarden gekoppeld aan een boeking die je tekent als je een vlucht reserveert. En precies in deze vervoersovereenkomst staan ook de regeltjes in verband met de overboekingen.
Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen gedragsregels en passagiers moeten zich daaraan houden, want je hebt je akkoord gesteld met deze policy.

Wanneer je als passagier het slachtoffer bent geworden van een vluchtonthouding dan kun je een claim indienen. Zo is de vliegmaatschappij verplicht om compensaties te betalen aan benadeelde reizigers. Onthou beslist dat overboekingen op vliegtuigen niet op een toeval berust.
Tekst en uitleg daarover kun je HIER lezen in een eerder gepubliceerd artikel.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TIJGERMUG OP TENERIFE

HERMANO PEDRO

spot_img