vrijdag, december 9, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsOVERBEVOLKING OP DE CANARISCHE EILANDEN

OVERBEVOLKING OP DE CANARISCHE EILANDEN

De Canarische archipel bekwam in 1982 het statuut van de autonome Spaanse regio. Bij een herziening van het statuut in 1996 kregen de Canarische Eilanden een verbeterde status van autonomie. In 40 jaar autonomie is er een explosieve groei ontstaan van het aantal inwoners op de eilanden. Daardoor is de Canarische regio, op twee na, de dichtst bevolkte autonome gemeenschap van Spanje, na Madrid met 845 inwoners per vierkante kilometer en het Baskenland met 307. De Canarische concentratie bedraagt momenteel 292 inwoners per km2

Aan het begin van deze eeuw woonden er volgens het Instituut voor de Statistiek van de Canarische Eilanden (Istac) 1.716.276 mensen op de eilanden. In 2020 – het laatste jaar met beschikbare gegevens – is dit aantal met 459.676 toegenomen tot 2.175.952 inwoners. De snelle aangroei van het aantal inwoners baart de overheid zorgen en daardoor vraagt het Canarische parlement de oprichting van een onderzoekscommissie om de demografische uitdaging en het demografisch evenwicht op de Canarische Eilanden te bestuderen. 

Ten gevolge van deze snelle toename van het aantal inwoners zijn er een aantal problemen ontstaan, denk maar aan de fileproblemen en de talrijke opstoppingen op de (snel)wegen. Deze buitensporige verkeersdrukte, vooral op Tenerife, is opmerkelijk te noemen omdat er bijna evenveel voertuigen rondrijden als er inwoners zijn. Verkeersdeskundigen zijn druk bezig met dit probleem en onderzoeken oorzaken en gevolgen van het verschijnsel om daarna met de juiste oplossingen te komen.

Toename is de grootste in Spanje

Econoom en zakenman José Carlos Francisco heeft in enkele van zijn boeken geschreven dat er op de Canarische Eilanden een demografische wet bestaat waardoor de bevolking elke 50 jaar verdubbelt. En dat rijmt perfect met het debat met betrekking op de manoeuvreerruimte van het huidige economische model op de eilanden (gebaseerd op toerisme) om ecologische, demografische en sociale duurzaamheid te garanderen. Eilanden zijn steeds gevoeliger voor de aangroei van de bevolkingsdichtheid dan regio’s op het Europese vasteland.

Wanneer men de ontwikkeling van de bevolking van de Canarische Eilanden vergelijkt met die van soortgelijke autonome gemeenschappen in demografisch opzicht en qua territoriale uitbreiding, wordt het verschil nog duidelijker: in vergelijking met de sterke toename van 26,78% op de eilanden, vertoont de bevolking van Baskenland een veel gematigder groei van 5,8%. 
De laatste twee decennia is er een bevolkingstoename van 26,78%. Dit is gevoelig meer dan het Spaanse gemiddelde dat blijft steken op 17% voor dezelfde periode.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

ANDERE GEWOONTES

TENERIFE… ¡YA VOY!

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TEN BEL

TEN BEL – PUBLICATIE