vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesOVERBEVOLKING OP DE CANARISCHE EILANDEN
spot_img

OVERBEVOLKING OP DE CANARISCHE EILANDEN

De Canarische archipel bekwam in 1982 het statuut van een autonome Spaanse regio. Bij een herziening van het statuut in 1996 kregen de Canarische Eilanden een verbeterde status van autonomie. In 40 jaar autonomie is er een explosieve groei ontstaan van het aantal inwoners op de eilanden. Dit resulteert bijna in een overbevolking op de Canarische Eilanden.

Daardoor is de Canarische regio, op twee na, de dichtst bevolkte autonome gemeenschap van Spanje, na Madrid met 845 inwoners per vierkante kilometer en het Baskenland met 307. De Canarische concentratie bedraagt momenteel 292 inwoners per vierkante kilometer. 

Buitensporige verkeersdrukte

Aan het begin van deze eeuw woonden er volgens het Instituut voor de Statistiek van de Canarische Eilanden (Istac) +/- 360.000 mensen op de eilanden. In 2000 was dit reeds 1.750.673, en in juni 2023 – de laatste periode met beschikbare gegevens – is dit aantal toegenomen tot 2.223.951 inwoners. De snelle aangroei van het aantal inwoners baart de overheid zorgen en daardoor vraagt het Canarische parlement de oprichting van een onderzoekscommissie om de demografische uitdaging en het demografisch evenwicht op de Canarische Eilanden te bestuderen. 

Ten gevolge van de snelle toename van het aantal inwoners zijn er een aantal problemen ontstaan, denk maar aan de fileproblemen, de talrijke opstoppingen op de (snel)wegen en de problemen om een parkeerplaats te vinden. Deze buitensporige verkeersdrukte, vooral op Tenerife, is opmerkelijk te noemen omdat er bijna evenveel voertuigen rondrijden als er inwoners zijn.
Verkeersdeskundigen zijn druk bezig met dit probleem en onderzoeken oorzaken en gevolgen van het verschijnsel om daarna met de juiste oplossingen te komen. Er is niet alleen een overbevolking op de Canarische Eilanden maar ook een teveel aan voertuigen.

Toename is de grootste in Spanje

Econoom en zakenman José Carlos Francisco heeft in enkele van zijn boeken geschreven dat er op de Canarische Eilanden een demografische wet bestaat waardoor de bevolking elke 50 jaar verdubbelt. En dat rijmt perfect met het debat met betrekking op de manoeuvreerruimte van het huidige economische model op de eilanden (gebaseerd op toerisme) om ecologische, demografische en sociale duurzaamheid te garanderen. Eilanden zijn steeds gevoeliger geweest voor de aangroei van de bevolkingsdichtheid dan regio’s op het Europese vasteland.

Wanneer men de ontwikkeling van de bevolking van de Canarische Eilanden vergelijkt met die van soortgelijke autonome gemeenschappen in demografisch opzicht en qua territoriale uitbreiding, wordt het verschil nog duidelijker. In vergelijking met de sterke toename van 26,78% op de eilanden, vertoont de bevolking van Baskenland een veel gematigder groei van 5,8%. 
De bevolkingstoename van de laatste twee decennia is gevoelig meer dan het Spaanse gemiddelde dat blijft steken op 17% voor dezelfde periode. Als dit op deze wijze en aan deze snelheid verder zet dan komen we snel in de echte fase: ‘overbevolking op de Canarische Eilanden’

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

EINDE SEIZOEN

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZANDTAPIJT

WEBCAM PUNTA BRAVA

spot_img