Je kunt een vergelijking zo gek niet bedenken als deze. Er zijn meer taxi’s op Tenerife dan het aantal uren zonneschijn op het eiland gedurende een heel jaar. Je ziet ‘de witte brigade’ dag en nacht, ze zijn alom aanwezig en maken deel uit van elk straatdecor.
Er verscheen reeds meer dan één artikel in de lokale pers over de taxi’s die massaal over het eiland ‘crossen’. Ik ben niet minachtend als ik dat werkwoord gebruik, dit heeft vooral te maken met de rijtijd wanneer in het voertuig geen klanten te bekennen zijn. Na een taxirit moeten voertuig en bestuurder echter terug naar de aangewezen standplaats en deze ritten vallen onder de noemer ‘crossen’.
In het verleden zijn meerdere verhaaltjes de revue gepasseerd met minder mooie beelden over de taxistas die, vroeger meer dan nu, het hele gebeuren in een negatief daglicht plaatsten. Ook de aanwezigheid van illegale taxi’s was niet weg te denken uit dit hele verhaal. Dat namen wij als Lagelanders er maar bij want een taxirit kostte toch niet veel en bracht ons snel naar onze bestemming.
De jaren van economische recessie hebben de taxi-industrie geen goed gedaan. Iedereen vocht met hand en tand om klanten in de taxi te krijgen om op deze manier te kunnen overleven. Talrijke illegale hand- en spandiensten ontstonden tot de overheid meermaals tussenkwam om deze malafide toestanden in te dijken. Ook de bonden hebben meermaals geïnterpelleerd om het beroep van taxichauffeur op te waarderen. Toch lappen een aantal enkelingen de gehele regelgeving nog altijd aan hun laars en mengen zich onzichtbaar in het legale circuit. Maar daar komt verandering in.
De Policía Canaria heeft reeds verscherpte controles uitgevoerd op grotere standplaatsen aan de havens en aan de luchthavens. Deze politiedienst kreeg steeds de medewerking van de lokale politie, de Guardia Civíl en inspecteurs van overheidsdiensten om illegale praktijken op te sporen.
Deze acties worden toegejuigd door de diverse taxibedrijven en door de bonden die stellen dat onwettelijke infiltratie de taxi-economie schade berokkent.
Carmelo Peña, voorzitter van de ‘Unión de Trabajadores Autónomos del Taxi (UTAT) in Santa Cruz stelt dat infiltratie van taxi’s op vreemde standplaatsen een probleem is dat moet aangepakt worden. Aan de luchthaven Reina Sofia staan bijvoorbeeld enkel de geregistreerde voertuigen van het taxibedrijf uit Granadilla.
Een ander probleem bij veel taxibestuurders is de hoffelijkheid. Eentaligheid is geen excuus om nors en onbeleefd te zijn; de toeristen zijn onze klanten en zij zorgen voor onze economische welvaart. “Zij dienen met respect behandeld te worden”, aldus Peña.
Ook de vertegenwoordiger van de ‘Asociación de Taxistas de Granadilla’ is tevreden met de controles van de overheid. “Het kaf moet van het koren worden gescheiden”, zegt Fredy Oramas. Hij herinnert er meteen aan dat illegale taxipraktijken niet kunnen en dat daar boetes op staan van € 1.500 tot € 4.000.
En het fatsoen van de taxichauffeurs kreeg er een deuk bovenop.
Op een taxistandplaats in de nabijheid van een waterpretpark in Adeje liep het ongemeen hard uit de hand toen twee taximannen op de vuist gingen omdat ze beiden dachten aanspraak te maken op een rit naar Los Rodeos.
Volgens de Asociación de Taxistas Asalariados Costa Adeje (ATACA), rijden de twee taxirijders voor Auto Taxi binnen de gemeente Adeje. De bond veroordeelt het conflict van deze twee, naar zij zelf zeggen, hooligans. Er werd zelfs een video-opname gemaakt van deze degouterende lucha canaria.
Dit feit heeft ook te maken met de latente conflicten in verband met concessielicenties en met de inmenging van floteros, dat zijn ingeweken taxi’s, die in Adeje uiterst opdringerig te werk gaan om klanten te binden.
Uiteraard zullen hier sancties genomen worden tegen de twee chauffeurs en tegen de corruptie die momenteel ongestraft blijft in Adeje ondanks een procedureslag van de gemeente voor het Hof van Administratieve geschillen in Santa Cruz in verband met de uitgeschreven licenties binnen haar gemeente.
Niet alles loopt op wieltjes, maar desondanks alles is een taxi nemen in Tenerife nog altijd een goed alternatief voor een snel en veilig transport. Het overgrote deel van de taxichauffeurs is eerlijk en vriendelijk, is in orde met de vergunning en brengt je vlot en veilig naar je bestemming.
Goedemiddag, mag ik u even storen? Wij zijn op zoek naar vervoer in Tenerife. Wij willen niet zelf rijden. Wij zijn in Madeira geweest en daar stonden taxi’s bij het hotel. Je kon dan voor een dag van 7 uur met een taxi over het eiland voor 140 euro. Taxichauffeurs waren flexibel en reden ons langs mooie plekjes. Is er ook zoiets op Tenerife. We hebben het internet afgestruind maar kunnen het niet vinden. Kunt u ons iets vertellen hierover. Wij zijn een echtpaar van 60+ en 80+. Hartelijk dank. Bram, Jacky, Gretha en Corrie.