woensdag, april 17, 2024
HomeBlogWeetjesOUDSTE BAR VAN TENERIFE
spot_img

OUDSTE BAR VAN TENERIFE

Om de oudste op Tenerife te zijn moet je twee wereldoorlogen, een republiek, een burgeroorlog, bijna 40 jaar dictatuur, de terugkeer van de democratie en nog een handvol andere gebeurtenissen meer hebben meegemaakt. Dat kan zeker gezegd worden van bar Chucho – Casa Emiliano in La Orotava. Het etablissement opende de deuren in 1899 en evenaart de levensduur van het populaire dagblad Diario de Avisos, dat in 1890 werd opgericht.

In La Orotava, een gemeente met een rijk en ver verleden, zijn er nog wel honderdjarigen, zoals de beroemde banketbakkerij Casa Egón, die in 1916, werd opgericht. Het zal niemand verwonderen dat de oudste neringen in het oudste deel van Tenerife liggen.
Bar Chuco werd officieel opgericht in 1899 door Domingo González González, een ondernemende dagloner die zijn levensomstandigheden wilde verbeteren. In feite werd de bar eigenlijk enkele jaren eerder opgericht, maar er zijn geen bewijsstukken voorhanden om dit te bevestigen.

Vier generaties

Chucho’s overgrootvader opende de zogenaamde Bodega de vino y chochos, dat werd voortgezet door zijn zoon, grootvader Hermenegildo González. Het pand ligt op een strategische plek, midden op de weg die het dorpscentrum met La Perdoma verbindt, maar in de loop der jaren kwam er een geleidelijke verstedelijking van de locatie.

De leiding van de zaak werd overgenomen door Hermenegildo’s zoon, vader Modesto González, bekend als Emiliano, die samen met zijn vrouw, moeder Milagros Domínguez, de uitbating van de bodega combineerde met de verkoop van kruidenierswaren. Dat deden ze 41 jaar lang, tot in 1977, tot hun zoon Chucho de leiding van het pand overnam en tot op heden de zaak verder uitbaat als bar. 
Het gebouw bezit nog enkele architectonische elementen van het oorspronkelijke gebouw, zoals de prachtige houten balken op dakniveau. 

Bar als stemlokaal

Chucho leerde zijn vak als kind, in een familiebedrijf waar de parochianen samenkwamen om te socialiseren en pericón of domino te spelen, en later tafelvoetbal en biljart. Ooit zag de zaak eruit als een casino omdat de buren er op vrijdag en zaterdag hun volksloterij organiseerden.

In de loop der jaren hebben honderden anekdotes de revue gepasseerd, maar dat de bodega ooit als stemlokaal werd ingericht, is bij iedereen in het geheugen blijven plakken. Het was in 1995, bij de vijfde regionale en lokale verkiezingen in de herstelde democratie na de dictatuur van Franco. De dag voor de verkiezingen constateerden de autoriteiten dat de vloer van het aangeduide stemlokaal niet erg stabiel en ook niet veilig was. Gezien de gevaarlijke situatie besloot de besturende overheid een noodoplossing te zoeken. Zij wendden zich tot Chucho, die er geen moeite mee had zijn pand af te staan om ingericht te worden als stemlokaal. Op 28 mei 1995 deponeerde de stemgerechtigde buren hun stemmen in de stembussen in een bar. Voor alle duidelijkheid; er werden die dag geen alcoholische dranken genuttigd.

Pandemieën

Sedert de oprichting in 1899 opgericht door Chucho’s overgrootvader, Domingo González González, is het etablissement nooit gesloten geweest, ook niet om vakantie te nemen. Het bleef zelfs open gedurende periode waarin de zogenaamde Spaanse griep heerste en ook gedurende coronapandemie. In feite hebben de beperkingen als gevolg van de wereldwijde COVID-19-besmettingen de bar nieuw leven ingeblazen. De coronaklap kwam eerst hard aan, maar dan hebben de uitbaters zichzelf opnieuw uitgevonden. 

Het terras buiten de bar werd de oplossing om te overleven. Eerst met voorlopige toestemming en daarna een definitieve goedkeuring van de gemeente om buiten te consumeren op het aangepast terras. Dit heeft de klantenkring vergroot en gediversifieerd, vooral ’s morgens, door de ontbijten die werden aangeboden met heerlijke omeletbroodjes. 

Zal een nieuwe generatie de bar voortzetten? Wie zal het zeggen. Chucho onthult niet veel details, alleen dat er een familielid is geïnteresseerd is. De toekomst zal het uitwijzen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

EINDE SEIZOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img