donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogColumn GuyOUDEREN VERSUS JONGEREN - COLUMN
spot_img

OUDEREN VERSUS JONGEREN – COLUMN

Oudere mensen op Tenerife beleven deze tijden als een surrealistische droom en ervaren hun verleden met verlangende gevoelens. Zij wijzen veelal naar de tijd toen alles nog leuk was, rustig en ongecompliceerd. Nostalgie is het juiste woord. De reflectie naar een ver verleden of een verwijzing die wordt opgewekt door verlangen, weemoed of genegenheid.

De tijd en de omstandigheden van vandaag zijn de oorzaak en aanleiding dat minder jonge mensen meer en meer herinneringen koesteren en verlangen naar de warme en positieve gevoelens van vervlogen tijden.
Een van de meest opvallende verschillen tussen het heden en het verleden is de snelle ontwikkeling van technologie. Oudere mensen beseffen dat de wereld waarin ze zijn opgegroeid veel eenvoudiger was. Geen smartphones, geen sociale media en geen constant bombardement van informatie en van desinformatie.

Het leven zoals het was

Het lijkt of de mensen vroeger minder haast hadden en over meer vrije tijd beschikten. De waarheid is dat de mensen vroeger meer en harder moesten werken om hun gezinnen te onderhouden. Ze herinneren zich levendig dat de kost van het levensonderhoud, zoals huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs, goedkoop en ongecompliceerd was. Minder regels, meer vrijheid en vooral meer tijd om te genieten van kleine en eenvoudige dingen waren in een dicht verleden zo gewoon, dat iedereen kon genieten van het leven zoals het was.

Selectief geheugen

De veranderingen in sociale normen en waarden geven ouderen het gevoel dat traditionele waarden, zoals respect en beleefdheid zijn afgenomen en dat sociale omgang gevoelig is gedaald in vergelijking met het verleden. 
Een belangrijke factor is dat nostalgie vaak gekleurd wordt door een selectief geheugen en dat het gevoel van nostalgie kan verschillen van persoon tot persoon. Terwijl sommige oudere mensen misschien overwegend nostalgisch zijn over het verleden, zijn er anderen die ook positieve aspecten van het heden zien en zich kunnen aanpassen aan de huidige en veranderde tijd.

Jongeren

Haaks op de nostalgische belevenis van ouderen staat de ontwikkeling van jongeren in een hedendaagse maatschappij. Op Tenerife, de Canarische Eilanden en in Spanje is het leven ingewikkeld en duur geworden. Jongeren krijgen te maken met moeilijke omstandigheden en onoverkomelijke problemen, zoals de aankoop van een woning omwille van de heersende inflatoire en financiële omstandigheden.

Het opgroeien en het leven in een tijdperk waarin technologie en connectiviteit een overheersend onderdeel is van hun leven, biedt het hen mogelijkheden en brengt het uitdagingen die in de vorige eeuw niet eens zichtbaar waren. Dat is overduidelijk de oorzaak nummer één van sociale eenzaamheid die de laatste decennia is ontstaan. 

Voor- en nadelen

Daar recht tegenover staat dat de technologische vooruitgang hen meer mogelijkheden biedt. Anderzijds zorgen digitale communicatie, informatievoorziening en zelfexpressie voor externe uitdagingen, zoals de druk om constant online beschikbaar te zijn en/of de negatieve effecten van cyberpesten. Jongeren maken gebruik van sociale media om hun stem te laten horen, ze zijn sterk betrokken bij sociale kwesties en tonen een groter bewustzijn bij maatschappelijke problemen dan vroeger het geval was. 

Jongeren worden geconfronteerd met hoge verwachtingen en druk op het gebied van onderwijs en carrière. Ze streven naar hogere opleidingsniveaus en worden geconfronteerd met competitieve arbeidsmarkten. Dit veroorzaakt stress en onzekerheid, maar geeft ook motivatie om zichzelf te ontwikkelen en te slagen. Daarbij moeten we rekening houden met de mentale gezondheid die jongeren opzadelt met stress, angstgevoelens en depressieve momenten.

Wat als …!

Het is onmogelijk met zekerheid te zeggen of jongeren van vandaag een leuk leven zouden hebben geleid in de vorige eeuw, omdat de ervaringen en voorkeuren van individuen sterk kunnen verschillen. Er zijn toch enkele aspecten van het leven uit de vorige eeuw die jongeren vandaag interessant of aantrekkelijk zouden hebben gevonden. Niet de technologie van toen, ook niet de sociale en de culturele toestanden van toen kunnen de jongeren bekoren, wel de rust, het ongecompliceerde leven en het ontbreken van stresserende factoren zouden bij veel jongeren, vandaag welgekomen zijn. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIJNEN UIT TENERIFE

WAT IS EEN CALIMA?

VISSEN IN TENERIFE

spot_img