woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogNieuwsORTHODOXE KERK OP TENERIFE
spot_img

ORTHODOXE KERK OP TENERIFE

Orthodoxe kerk op Tenerife komt in opspraak door de Oekraïense inwoners van de Canarische Eilanden die zich verenigen in ‘Oberig’. Zij roepen op om het bouwproject te stoppen omdat de FSB (ex-KGB) en patriarch Kirill van Moskou achter dit bouwproject zitten en ‘Oekraïens satanisme’ verspreiden, zo beweert de woordvoerder van Oberig.

De koepels van de kerk zijn al verguld met het typische verguldsel van een orthodoxe kerk. Eerder hadden wij reeds aandacht voor een Orthodoxe kerk die maar niet is afgewerkt. Op Tenerife wonen er ongeveer 5.000 Oekraïners, de meesten in het zuiden van het eiland en zij stellen dat de orthodoxe kerk die in La Caleta (Adeje) wordt gebouwd ‘onder mandaat staat van patriarch Kirill van de Russische kerk, die het satanisme van de Oekraïners verspreidt’.

Geen misdrijf

Dit zegt de woordvoerder van Oberig, Dmytro Shatruk, die al 15 jaar op Tenerife woont. Hij voegt er meteen aan toe dat ‘deze kerk onder invloed staat van de Russische inlichtingendienst FSB en dat hij om deze reden het gemeentebestuur van Adeje heeft gevraagd om de werkzaamheden stop te zetten. (In Rusland werd de KGB vervangen door de FSK, die in 1995 weer werd vervangen door de Federale Veiligheidsdienst FSB).
Het gemeentebestuur beweert dat er geen sprake is van illegaliteit en als het werk klaar is, zal de vergunning worden verleend. Hier is er geen sprake van een bouw- of enig ander misdrijf, aldus gemeentelijke bronnen.

Ambassade

Shatruk benadrukt dat de Russisch-orthodoxe kerk de Oekraïners lastigvalt. De kerk van Kiev heeft de banden met de kerk van Moskou verbroken, nadat ze op 19 oktober 2023 door het Oekraïense parlement buiten de wet werd gesteld.
Hij herinnert eraan dat de samenzwering tussen patriarch Kirill en Poetin algemeen bekend is, zozeer zelfs dat de patriarch de toegang tot Europa wordt ontzegd.
Dit is geen kerk, dit is niets meer dan een ambassade van de Russische Federatie, met medewerking van de inlichtingendienst, die erop staat dat Oekraïne bevrijd moet worden van het satanisme dat het in zijn greep heeft.

Heilige oorlog

Aangezien “deze tempel die wordt gebouwd” niets “kerkelijks” heeft, heeft de vereniging Oberig haar klacht ingediend bij het Oekraïense consulaat, zodat het deze kan doorgeven aan het stadhuis van Adeje en de Spaanse autoriteiten.
In Adeje wonen bijna 1.000 Oekraïners – volgens het gemeentehuis zijn er 860 geregistreerd – en het is een pertinente leugen dat er pro-Russische gelovigen zijn die in het weekend naar deze kerk gaan.
Dit gaat eerder lijken op de Heilige Oorlog van het jaar 1100. Zeer zeker maakt Poetin maar al te graag gebruik van religieuze sentimenten en is het helaas ook maar al te waar dat Kirill, patriarch van Moskou, zich van dezelfde nationalistisch-ideologische woorden bedient.

De helft

De woordvoerder van de Oekraïnse Oberig legt de nadruk op de aanwezigen die naar de Russische kerk komen. Ze zijn allemaal pro-Russisch en steunen het imperialisme van Poetin die beweert dat het satanisme overal aanwezig is. De orthodoxe pastoor van Tenerife, Vasily Fedik, was niet voor commentaar bereikbaar en daardoor kunnen wij het standpunt van de andere zijde niet belichten.

Volgens Boris Portnykh, de secretaris van pastoor Vasily Fedik, zijn er bijna 12.000 Russischtaligen die het hele jaar of een deel van het jaar in het zuiden van Tenerife wonen. Als we hier Russen, Oekraïners, Wit-Russen, Letten, Litouwers en Georgiërs aan toevoegen, hebben we het over de grootste groep buitenlanders in Adeje en Arona, enkel voorafgegaan door Italianen. Ruim vijftig procent van de Slaven zijn slechts enkele maanden op Tenerife, terwijl de overige grotere helft vooral werkzaam zijn in sectoren als catering, onroerend goed, zee-excursies en toerisme.

Boek

De grond werd geschonken door de gemeente Adeje, een grote kolonie inwoners uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie beschikken over een grote koopkracht en de jarenlange bouwstilstand worden uitvoerig beschreven in dit artikel.

Als de Orthodoxe kerk op Tenerife dit jaar wordt voltooid, zijn er vier soortgelijke kerken in Spanje, ook in Altea, Madrid en Torrevieja werden er dergelijke gebedshuizen opgetrokken. Daarbij komt er binnenkort nog een in Estepona en zelfs een zesde in La Nucia (Murcia), schrijft historicus Sergio Pou uit Tenerife in het boek over orthodoxe kerken in Spanje dat onlangs is gepubliceerd door de Universiteit van La Laguna.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ONBEKEND TENERIFE

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

‘S LANDS WIJS

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

ONZE GEDRAGSREGELS

TENERIFE IN DE TOEKOMST

KOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040

spot_img