donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsORTHODOXE KERK IN LA CALETA - VERVOLG 
spot_img

ORTHODOXE KERK IN LA CALETA – VERVOLG 

Bijna vier jaar geleden werd de eerste steen gelegd in de buurt van La Caleta de Adeje, twee jaar geleden viel de bouw van de orthodoxe tempel stil en vandaag moeten de Russischsprekende inwoners van het zuiden van Tenerife hun vieringen bijwonen in Callao Salvaje in plaats van in de eerste orthodoxe kerk van Tenerife. Wie alles wil weten over de voorgeschiedenis kan het artikel ORTHODOXE KERK IN LA CALETA lezen. 

Enkele weken geleden zijn de bouwwerken hervat van de eerste orthodoxe kerk op de Canarische Eilanden. De werken zijn opnieuw opgestart, zij het in mineur. Het gaat langzaam, zeggen de verantwoordelijken die de orthodoxe religie voor de volgelingen op het eiland vertegenwoordigen.
Meer dan twee jaar zijn de werken opgeschort door een controverse tussen het bouwbedrijf en de architect van het bouwproject over de kwaliteit van het dakmateriaal. Vier jaar na de eerstesteenlegging staat de ruwbouw, inclusief het betwiste dak, nog steeds in de ruwbouw.

Oorlog in Oost-Europa

Het is opvallend dat het bouwbedrijf Topconstruction zijn excuses aanbiedt op een bord op de bouwplaats. Daarop staat de lyrische boodschap ‘Als Rome in één dag was gebouwd, hadden we dát bouwbedrijf moeten gebruiken.’

De basisstructuur is op zijn minst imposant te noemen. Alhoewel de ruwbouw donkere tinten uitstraalt, schittert het gebouw spectaculair in La Enramada, een gebied van La Caleta, dat op zijn beurt een gehucht is van Adeje. Dit bouwsel moet de bron van trots worden voor duizenden Slaven die het orthodoxe christendom belijden, hoewel velen, vooral mannen, naar Oost-Europa zijn teruggereisd om er een bloedige oorlog uit te vechten.

Slaven op Tenerife

Hoewel niet alle bewoners noodzakelijkerwijs orthodox zijn, bereikt de kerk volgens Boris Portnykh, de secretaris van pastoor Vasily Fedik, bijna 15.000 Russisch sprekende mensen die het hele jaar door of een groot deel ervan in het zuiden van Tenerife wonen.

Als we de Russen, Oekraïners, Wit-Russen, Letten, Litouwers en Georgiërs samenvoegen, dan spreken we over een belangrijke en grote groep buitenlanders in Adeje en Arona. De Oost-Europeanen vormen de grootste leefgroep in het zuiden, na de Italiaanse gemeenschap. Portnykh erkent dat meer dan de helft van deze Slavische bevolking die op Tenerife woont, slechts enkele maanden op het eiland doorbrengt. Diegenen die er het volledige jaar resideren zijn voornamelijk actief in de sectoren horeca, vastgoed en toerisme. In deze laatste sector zijn ze alom vertegenwoordigd in de excursies op zee en recreatievaarten, waarbij grienden en dolfijnen worden gespot.

Steun van Adeje

Nergens wordt de koopkracht van deze grote gemeenschap genegeerd. Dat de inwoners uit de voormalige Sovjetlanden voldoende fondsen bezitten, blijkt uit hun financiële bijdragen aan de bouw van de orthodoxe tempel in La Caleta. Daarbij worden ze geholpen door de gemeente Adeje die 2.400 vierkante meter grondoppervlakte ter beschikking stelde nabij de historische kapel van San Sebastián. Deze grond wordt voor 75 jaar in pand gegeven aan de orthodoxe gemeenschap.
In de zomer van 2019 werd de eerste steen werd gelegd door de orthodoxe bischop van Spanje en Portugal, Nestor Sirotenko en de burgemeester van Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga.

De Slavische tempel omvat twee gebouwen. Een deel zal als kerk worden gebruikt, het andere deel zal dienen als sociaal-cultureel centrum. Deze gebouwen zullen op hun beurt worden omgeven door groene zones en beboste gebieden. Het bouwontwerp is van de hand van architect Jorge Mosquera Panyagua.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img