vrijdag, februari 23, 2024
HomeBlogNieuwsORKA OP TENERIFE
spot_img

ORKA OP TENERIFE

Orka op Tenerife, en daarmee bedoelen we, het wellicht bekendste zeezoogdier in Loro Parque op Tenerife. Deze orka genoot reeds onze aandacht in het artikel ORKA MORGAN. Het verhaal van orka Morgan begint in juni 2010, toen zij als verzwakte en hongerige jonge orka werd aangetroffen in de Waddenzee, dichtbij Nederland.

De Nederlandse overheid gaf toestemming om Morgan te vangen en over te brengen naar het Dolfinarium Harderwijk voor revalidatie. Er was nadrukkelijk bepaald dat Morgan terug in het wild zou worden uitgezet zodra zij hersteld was. Echter, het Dolfinarium besloot al na vijf weken om publiek toe te laten bij Morgan in plaats van haar vrij te laten​​.

Free Morgan

Haar familie, die van levensbelang is voor haar om te overleven, kon echter niet worden gevonden, waardoor ze niet naar de zee kon worden teruggebracht en er waren slechts twee alternatieven: euthanasie of haar integreren in een groep orka’s onder menselijke zorg. Na bestudering van haar zaak besloten de Nederlandse autoriteiten dat Loro Parque op Tenerife de beste plek voor haar was.

Ondanks een levensvatbaar vrijlatingsplan, opgesteld door meer dan 30 experts, besloot een Nederlandse rechter dat Morgan naar Loro Parque, een themapark in Tenerife moest worden overgebracht. Deze beslissing leidde tot wereldwijde verontwaardiging en gevoelens van onrecht. Morgan werd getraind om trucs te doen in ruil voor voedsel en leeft nu in omstandigheden die haar natuurlijke gedrag beperken. De Free Morgan Foundation blijft de zaak van de bekendste orka op Tenerife belichten, en benadrukt hoe hebzucht, en niet het welzijn van Morgan, de drijvende kracht is achter haar huidige situatie​​.

Doof

Toen ze in Loro Parque aankwam, werd een gehoorprobleem vastgesteld en na verschillende tests bleek dat ze doof was. Volgens wetenschappers kon desoriëntatie de oorzaak zijn van de scheiding van Morgan met haar familiegroep of ze werd afgewezen door haar doofheid.

De doofheid van Morgan betekende dat ze de manier waarop ze in het park met deze walvisachtigen communiceerden opnieuw moesten uitvinden en er werd een visuele techniek bedacht met behulp van lichtflitsen en na onderzoek werd de rest van de orka’s ook met dit systeem getraind.

Ula en Keto

Sinds de aankomst van Morgan op 24 juni 2011 op Tenerife, heeft zij een significant deel van haar leven doorgebracht in het themapark, waar zij deelneemt aan shows samen met andere orka’s. Haar leven in Loro Parque is onderwerp van veel talloze discussies over de omstandigheden waaronder zij leeft en haar welzijn. Het verlies van andere vrouwelijke orka’s in het park heeft ertoe geleid dat Morgan de enige overgebleven vrouwelijke orka is in Loro Parque. Ze heeft in 2018 een kalf gebaard, Ula, waarvan wordt aangenomen dat Keto de vader is, net als van andere orka’s in het park​​.

In het verleden werden er zorgen geuit over Morgans gezondheid en welzijn, waaronder beschadigingen aan haar tanden en andere tekenen van stress, zoals het herhaaldelijk stoten tegen de wanden van haar verblijf. Deze tekenen van fysieke slijtage en gedragsmatige stress wijzen op mogelijke welzijnsproblemen​​.

Esthetisch dilemma

Het verhaal van Morgan heeft de aandacht gevestigd op bredere vraagstukken rond het houden van orka’s en andere zeezoogdieren in gevangenschap en de invloed hiervan op hun welzijn. Het roept vragen op over de ethiek van het houden van dergelijke intelligente en sociale dieren in een beperkte omgeving, ver weg van hun natuurlijke habitat.

Het verhaal Orka op Tenerife over Morgan belicht de complexiteit en de ethische dilemma’s rondom het gevangenhouden van zeezoogdieren en dieren in het algemeen.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img