dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsOPNIEUW GEROMMEL OP LA PALMA

OPNIEUW GEROMMEL OP LA PALMA

Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) heeft tussen woensdag 10 augustus 2022 om 22.00 uur en donderdag 11 augustus 2022 om 03.00 uur een cluster van 63 lichte aardschokken geregistreerd die zich voordeden in het gebied van de vulkaan Tajogaite, op La Palma. De zwaarste trilling werd waargenomen om 01.48 uur en had een kracht van 1.7 op de schaal van Richter op een diepte van 12 kilometer. 

Dat er zich seismische clusters voordoen binnen het posteruptieve proces waarin La Palma zich bevindt, is niet abnormaal. Het IGN deelt mee dat er zich in juli 2022 in totaal 245 aardbevingen werden geregistreerd op en rond de Canarische Eilanden. De zwaarste aardbeving werd gemeten op 16 juli om 19.26 uur op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Tenerife. De kracht bedroeg 3.6 op de schaal van Richter.

Gevoeld

In de voorbije julimaand zijn er drie aardbevingen gevoeld door de bevolking. Deze informatie werd verkregen door antwoorden op vragenlijsten die aan de bevolking werden voorgelegd via het internet.
De gevoelde aardbevingen deden zich voor op de 27ste en de 29ste juli in El Paso (La Palma), in beide gevallen met een kracht van 2,2 op de schaal van Richter met intensiteit klasse II.
De bevingen op 27 juli in Callejones (Villa de Mazo) en in Todoque (Los Llanos de Aridane) en deze op 29 juli 2022 in El Porvenir (Breña Alta) en in San Antonio (Breña Baja), werden door de bevolking duidelijk gevoeld. 

De aardbeving op 18 juli om 11.18 uur met een magnitude van 2,0 mbLg en een epicentrum ten zuidwesten van La Aldea de San Nicolás op Gran Canaria werd gevoeld met een intensiteit klasse II. Tussen Gran Canaria en Fuerteventura, hebben er zich vijf aardbevingen met een magnitude tussen 1,5 en 2,8 (mbLg) voorgedaan in een gebied waar de laatste maanden herhaaldelijk seismische activiteit werd geregistreerd. 

Tenerife en La Palma

Tussen Gran Canaria en Tenerife zijn 37 aardbevingen geregistreerd met magnitudes tussen 0,9 en 2,8 mbLg op dieptes tussen 0 en 35 kilometer. In het binnenland van Tenerife was er seismische activiteit in de regio’s rond Adeje, Vilaflor de Chasna en Guía de Isora. Er werden in totaal 120 aardbevingen gemeten met een kracht tussen 0,2 en 2,2 op de schaal van Richter op dieptes tussen 0 en 31 kilometer. 

Op La Palma werden er 75 aardbevingen gelokaliseerd, met magnitudes tussen 0,2 en 2,2 (mbLg) en dieptes tussen 0 en 33 kilometer. Alle trillingen werden gelokaliseerd in het gebied van de laatste uitbarsting van de vulkaan Tajogaite.

Op 12 juli werd op Tenerife een seismische zwerm geregistreerd, die 8 uur duurde en waarbij er 830 aardbevingen werden gedetecteerd. Ruim 60 trillingen werden gelokaliseerd in het gebied van Pico-Viejo, ten noordoosten van Guía de Isora. Dit is op dezelfde locatie waar in juni 2022, juni 2019 en oktober 2016 seismische activiteit werd gedetecteerd met soortgelijke kenmerken.

Het goede nieuws is dat de resultaten van de waarnemingen door de permanente GNSS-stations en het signaal van de inclinometers laten op geen enkel eiland significante vervormingen zien. 

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

NEP OF NAMAAK

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES