zaterdag, juni 3, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsOPMERKELIJKE VOORSTELLEN VOOR TEIDE NATIONALE PARK

OPMERKELIJKE VOORSTELLEN VOOR TEIDE NATIONALE PARK

Volgens het nieuwe beheermodel voor de Nationale Parken zijn de Beheerscommissies verantwoordelijk voor het opstellen van de Masterplannen voor het gebruik en het beheer van de Nationale Parken, de zogenaamde PRUG, Planes Rectores de Uso y Gestión. Het Masterplan moet dan dienen als leidraad voor het opstellen van de regelgeving en zijn bovenal de technische instrumenten inzake het gebruik en beheer van de beschermde natuurparken.

Personen en groeperingen hebben dertig dagen de tijd gehad om voorstellen over te maken om de biodiversiteit in het Parque Nacional del Teide beter te beschermen. De verenigingen Las asociaciones para la Conservación de la Biodiversidad Canaria (ACBC) en Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN) hebben gezamenlijk hun verzoekschriften ingediend om het ontwerp van de PRUG voor dit natuurpark te wijzigen.

Opmerkelijke voorstellen

De milieuverenigingen stellen voor om het massatoerisme op Las Cañadas in te beperken en om de biodiversiteit te behouden doen ze enkele opmerkelijke voorstellen.
Ze roepen op tot de ontmanteling van de kabelbaan naar de Teide, de uitroeiing van de moeflon binnen de drie jaar en een verbod op sportevenementen met meer dan vijftig deelnemers. Dit noemen ze zelf een belangrijke verbetering in het streven naar het behoud van het natuurlijk erfgoed in dit beschermde gebied.

In tegenstelling tot de voorstellen die van dit gebied een themapark willen maken met activiteiten die onverenigbaar zijn met een natuurpark, zijn beide organisaties van mening dat er een aantal goede regels in het project zijn opgenomen met betrekking tot het recreatief en toeristisch gebruik van het natuurpark. Niettemin achten zij de maatregelen onvoldoende en ontoereikend om bij te dragen tot een verbeterd werelderfgoed.

Kabelbaan ontmantelen

Voor hen is de kabelbaan de grootste hindernis en een activiteit die onverenigbaar is met de doelstellingen van het Nationaal Park. Daarom stellen zij voor geen nieuwe installaties toe te staan en vragen zij aan de eigenaar is van de kabelbaan om een plan op te stellen voor de geleidelijke ontmanteling van de kabelbaan vóór het verstrijken van de concessie of nadat de eilandregering een meerderheidsaandeel in de kabelbaan heeft verworven.

Bijen, moeflons en konijnen

Beide natuurorganisaties zijn van mening dat de bijenteelt belangrijk is, maar wijzen naar studies die hebben aangetoond dat bijen, als invasieve exoten, de natuurlijke bestuivers verdringen en de voortplantingsprocessen van planten in het hooggebergte negatief beïnvloeden. Daarom dringen zij aan op een verbod op het uitbreiden van het aantal bijenkorven binnen het Teide Nationaal Park.

Wat de konijnen betreft, eisen de ACBC en de ATAN dat er meer controle moet zijn op het aantal konijnen, zonder daar getallen op te plakken. De moeflons echter moeten worden uitgeroeid binnen een termijn van ten hoogste 3 jaar.

Zij wijzen er voorts op dat de grootste problemen worden veroorzaakt door invasieve soorten en stellen voor dat de bestrijding en uitroeiing moeten worden gebaseerd op wetenschappelijke gegevens, onder toezicht van de verantwoordelijke administratie, en worden uitgevoerd door gespecialiseerd personeel.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OSCILLEREND TOERISME

VACCINATIE TEGEN RODDELS

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TERUG NAAR BELGIË

VERHUREN

HUURPROBLEMEN OP TENERIFE