maandag, april 22, 2024
HomeBlogDaguitstappenOPMERKELIJK LABYRINT CUEVAS DEL JABLE
spot_img

OPMERKELIJK LABYRINT CUEVAS DEL JABLE

Tenerife staat bekend om een subtropisch eiland waar een aangenaam klimaat heerst, ook in de winter. De Teide is het meest gekende icoon en de natuur straalt kleuren en nuances, met een grote diversiteit.
Op Tenerife zijn er ook verborgen en onbekende pareltjes die netjes zijn weggestopt en daardoor niet zichtbaar zijn voor het grote publiek. Voorbeelden daarvan zijn La Cueva del Viento in Icod de Los Vinos en La Cueva del Hielo in de Altavistavallei.

Iets dichterbij, in het zuiden zijn er de Cuevas del Jable, een ondergronds juweeltje dat zich in Chimiche bevindt in een deelgemeente van Granadilla de Abona.
De Cuevas del Jable worden officieel Cuevas de Alcafrán genoemd. Dit is beslist een interessante plek. De ondergrond is er uitgegraven en toevallige passanten stellen vragen omtrent het tunnelcomplex, vragen die meestal onbeantwoord blijven.

Het gebied is behoorlijk vervuild door stortafval. Wij zien plastieken tonnen, auto-onderdelen, een roestige koelkast, autobanden en meer zaken die niet onmiddellijk in de natuur thuishoren. We maken de korte wandeling om de souterrains te bereiken. Dit gebied verdient een betere zorg.

Locatie

Om de Cuevas de Alcafrán te bereiken voor volg je de snelweg TF-1 en neem je de afrit Chimiche (49). Vanaf daar moet je naar boven rijden, tot aan de TF-28, waar je rechts afslaat. Volg deze slingerende weg over een afstand van 400 meter.

Parkeren kan in de berm van de TF-28 heel dicht bij het grottencomplex. Deze wandeling in deze ondergrondse wereld is geschikt voor ouderen en kinderen, aangezien de afstand kort is en er geen grote fysieke inspanningen vereist zijn om het labyrint te doorlopen.

Bodembedekker

De kunstmatige grotten zijn ontstaan door te graven naar jable. Dit woord komt niet van het Franse ‘sable’ en is vooral niet te vertalen in het Nederlands. Het woord jable wordt enkel gebruikt op de Canarische Eilanden en daarmee wordt vulkanisch grind bedoeld waarop gewassen worden gekweekt. Deze bodembedekker houdt het bodemvocht vast en kan dus best vergeleken worden met een puzzolaan.

Jable vindt men terug als bodembedekker in de land- en tuinbouw. Dit zijn pumitas – zure vulkanische pyroclasten – omgevormd tot grofkorrelig zand of fijne steenmassa en deel uitmaakt van een proces dat eeuwenlang door de landbouwers is ontwikkeld om rijke bodemgrond en bruikbare kweekoppervlakte te verkrijgen.
Jable wordt gebruikt als verdedigingsmiddel tegen bodemerosie op de kunstmatig aangelegde terrassen. Het is stevig, weerstaat aan regenstromen en brokkelt niet gemakkelijk af.

Mineralen

Het ontginnen van jable was in het midden van de jaren negentig een beperkte mijnbouwbron en nauw verbonden met de landbouwactiviteit in Chimiche en de onmiddellijke omgeving. Jable werd ook deels geëxporteerd naar Duitsland.

Jable is het mineraal dat Chimiche op de kaart heeft gezet. Het vulkanisch en licht gesteente dat ooit diende om de eerste gebouwen op te richten en om gewassen te kweken. Jable is een typisch kenmerkend voor het zuiden van Tenerife waar het wordt gebruikt als substraat en als meststof. 

In het labyrint, met een bijzondere schoonheid, zijn er plaatsen waar het zonlicht binnendringt en zones waar het buitenlicht nauwelijks klaarheid brengt. Het is een hele belevenis om er doorheen te lopen en om van dit bijzondere landschap te genieten.

De wandeling staat voortreffelijk beschreven op Wikiloc
Foto’s: Paul Vos

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img