Tenerife staat bekend om een subtropisch eiland waar een aangenaam klimaat heerst, ook in de winter. De Teide is het meest gekende icoon en de natuur straalt kleuren en kleuren, met een grote diversiteit.
Op Tenerife zijn er ook verborgen en onbekende pareltjes die netjes zijn weggestopt en daardoor niet zichtbaar zijn voor het grote publiek. Voorbeelden daarvan zijn La Cueva del Viento in Icod de Los Vinos en La Cueva del Hielo in de Altavistavallei. Iets dichterbij, in het zuiden zijn er de Cuevas del Jable, een ondergronds juweeltje dat zich in Chimiche bevindt in een deelgemeente van Granadilla de Abona.
De Cuevas del Jable worden officieel Cuevas de Alcafrán genoemd.
Dit is beslist een interessante plek. De ondergrond is er uitgegraven en toevallige passanten stellen vragen omtrent het tunnelcomplex, vragen die meestal onbeantwoord blijven.
Het gebied is behoorlijk vervuild door stortafval. Wij zien plastieken tonnen, auto-onderdelen, een roestige koelkast, autobanden en meer zaken die niet onmiddellijk in de natuur thuishoren.
We maken de korte wandeling om de souterrains te bereiken. Dit gebied verdient een betere zorg.
Locatie
Om de Cuevas de Alcafrán te bereiken voor volg je de snelweg TF-1 en neem je de afrit Chimiche (49). Vanaf daar moet je naar boven rijden, tot aan de TF-28, waar je rechts afslaat. Volg deze slingerende weg over een afstand van 400 meter.
Parkeren kan in de berm van de TF-28 heel dicht bij het grottencomplex. Deze wandeling in deze ondergrondse wereld is geschikt voor ouderen en kinderen, aangezien de afstand kort is en er geen grote fysieke inspanningen vereist zijn om het labyrint te doorlopen.
Bodembedekker
De kunstmatige grotten zijn ontstaan door te graven naar jable. Dit woord komt niet van het Franse ‘sable’ en is vooral niet te vertalen in het Nederlands. Het woord jable wordt enkel gebruikt op de Canarische Eilanden en daarmee wordt vulkanisch grind bedoeld waarop gewassen worden gekweekt. Deze bodembedekker houdt het bodemvocht vast en kan dus best vergeleken worden met een puzzolaan.
Jable vindt men terug als bodembedekker in de land- en tuinbouw. Dit zijn pumitas – zure vulkanische pyroclasten – omgevormd tot grofkorrelig zand of fijne steenmassa en deel uitmaakt van een proces dat eeuwenlang door de landbouwers is ontwikkeld om rijke bodemgrond en bruikbare kweekoppervlakte te verkrijgen.
Jable wordt gebruikt als verdedigingsmiddel tegen bodemerosie op de kunstmatig aangelegde terrassen. Het is stevig, weerstaat aan regenstromen en brokkelt niet gemakkelijk af.
Mineralen
Het ontginnen van jable was in het midden van de jaren negentig een beperkte mijnbouwbron en nauw verbonden met de landbouwactiviteit in Chimiche en de onmiddellijke omgeving. Jable werd ook deels geëxporteerd naar Duitsland.
Jable is het mineraal dat Chimiche op de kaart heeft gezet. Het vulkanisch en licht gesteente dat ooit diende om de eerste gebouwen op te richten en om gewassen te kweken. Jable is een typisch kenmerkend voor het zuiden van Tenerife waar het wordt gebruikt als substraat en als meststof.
In het labyrint, met een bijzondere schoonheid, zijn er plaatsen waar het zonlicht binnendringt en zones waar het buitenlicht nauwelijks klaarheid brengt. Het is een hele belevenis om er doorheen te lopen en om van dit bijzondere landschap te genieten.
De wandeling staat voortreffelijk beschreven op Wikiloc
Foto’s: Paul Vos