maandag, maart 4, 2024
HomeBlogWeetjesOPLOSSING IN ZICHT
spot_img

OPLOSSING IN ZICHT

Hoort de verloedering van Ten Bel binnenkort tot het verleden? Worden de tv-beelden die Annemie Struyf eerder op ons afstuurde geseponeerd? Is de politieke wil krachtig genoeg om de vervallen gebieden binnen het eens zo prestigieuze Vlaamse project te renoveren?

Er schijnt licht in de bijna eindeloze tunnel der verwachtingen. Costa del Silencio (Arona) is een van de aangeduide gebieden die dringend aan renovatie en modernisering toe is. De geschiedenis heeft ons geleerd dat de diverse Ten Bel-complexen met de jaren werden overgenomen door de ‘Verenigingen van eigenaars’ en dat de meeste openbare plaatsen die deze complexen met elkaar verbonden geluidloos en onzichtbaar zijn opgeslorpt door de gemeente waartoe Costa del Silencio behoort. Arona was nu niet direct de gemeente die haar volle verantwoordelijkheid opnam als het over ‘verre gebieden’ gaat.

Ik refereer naar de talrijke gerechtelijke procedures die tot een veroordeling hebben geleid om Palm-Mar, direct en onmiskenbaar, alle gemeentelijke diensten te verschaffen waarop het deelgebied recht had. Costa del Silencio, of toch een deel ervan, is een vergelijkbaar gebied waar de gemeente haar handen liever van af hield. 

Carlos Mateu schrijft in Diario de Avisos dat de socialistische partij PSC de regering verzoekt om prioriteit te geven aan de moderniseringsplannen in gebieden waar het toerisme hoogtij viert. 
Hector Gomez, plaatsvervangend voorzitter van de PSC, vraagt het gouvernement van de Canarische Eilanden prioriteit bij de planning omtrent modernisering en renovering van de openbare plaatsen en ruimten die worden beschreven in het Planes de Modernización, Mejora e Incremento de la Competitividad. Gomez vraagt een onmiddellijke toepassing van het PMM-plan om het gebied ten westen van Las Galletas opnieuw aantrekkelijk te maken om op deze manier te zorgen voor nieuwe particuliere investeringen en aldus een algehele kwaliteitsverhoging te verkrijgen.
Het antwoord op een parlementaire vraag die gesteld werd aan de minister van Toerisme over dit onderwerp is duidelijk. De situatie is bijzonder precair in het zuiden van Tenerife, vooral de gemeente Arona moet topprioriteit krijgen. Duidelijke woorden van een politiek geëngageerde verantwoordelijke. 

Arona kan zich geen sisser meer veroorloven zoals de affaire ‘Palm-Mar’. Men klopt zich op de borst en er is duidelijk geleerd van beslissingsfouten uit het verleden. “We kunnen dit niet verder vertragen en vroegen de regering voldoende middelen om deze situatie te ontgrendelen zodat we snel werk kunnen maken van een algehele renovatie en revitalisering van de betrokken gebieden.      

Als er politiek groen licht wordt gegeven dan wordt het dossier doorgeschoven naar Gesplan SAU. Het Gestión y Planeamiento Territorial y Medioambiental is een openbare instelling die ressorteert onder het ministerie van Milieu en Ruimtelijke Ordening van de Canarische regering. Deze dienst stuurt de politieke beslissing naar een uitvoerbaar geheel. Ook de overdrachten van de bevoegdheden en beslissingen van de Canarische regering naar de eilandraden behoren tot haar taken, evenals de specifieke planning die moet worden afgestemd op de behoeften van de toeristische locaties.

De minister van Toerisme, Cultuur en Sport, Maria Teresa Lorenzo, beloofde vorige week in het parlement dat alle lopende plannen nog vóór het einde van dit jaar worden goedgekeurd. Lorenzo kondigde aan dat teams werden versterkt om zodoende dat doel te bereiken. Nog volgens de minister zijn er drie gebieden die in aanmerking komen. Costa del Silencio zit in volle voorbereiding, Playa Paraíso en Callao Salvaje wachten nog op de definitieve goedkeuring.

Drie keer goed nieuws.
Eén, de verloedering van Ten Bel wordt op middellange termijn naar de vergetelheid gestuurd. Twee, de werkgelegenheid vaart er wel bij want er zullen vooral nieuwe jobs gecreëerd worden in de bouw en bij openbare werken. Drie, Annemie Struyf mag na de voltooiing van de opwaardering nog één keer terugkeren om een nieuwe reportage te maken over ‘Overwinteraars in Tenerife’. 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

ONMOGELIJK

VIA ANNEMIE

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

spot_img