vrijdag, juli 1, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsOP ZOEK NAAR GUANCHE-GROTTEN

OP ZOEK NAAR GUANCHE-GROTTEN

De Algemene Directie van het Cultureel Erfgoed van de Canarische regering heeft het project van archeologische onderzoeken in de grotten op moeilijk bereikbare locaties uitgebreid tot Tenerife. Een klimteam heeft in een eerste fase reeds acht grotten gelokaliseerd, waarvan de meeste voor sepulcraal waren bestemd. De graven of grafplaatsen zijn dusver gelegen in de gemeenten San Cristóbal de La Laguna, El Rosario en Los Realejos.

Wetenschappers

Het gaat om een baanbrekend project onder leiding van de archeologe Nuria Álvarez en de speleoloog Eduardo Díaz, dat tot doel heeft die grotten te vinden, te bestuderen en te inventariseren waarin betrekkelijk intacte en niet onder water staande archeologische elementen uit de tijd van de inheemse bewoners bewaard zijn gebleven. Met dit project, dat in 2017 op La Palma van start ging, werden de eerste grotschilderingen op het eiland gelokaliseerd in Cueva Tiznada (El Paso).

Onderzoek

Het grote aantal moeilijk toegankelijke grotten verspreid over Tenerife, de plunderingen in de gemakkelijk toegankelijke locaties en de goede resultaten naar aanleiding van de onderzoeken op La Palma hebben dit project gestimuleerd. De ontdekking van dit soort afzettingen in een ongeschonden staat vergemakkelijkt de interpretatie van de levenswijze van de Guanches met wetenschappelijke nauwkeurigheid. Archeologen willen begrijpen hoe deze bevolkingsgroepen leefden en vooral hoe zij stierven en daarna behandeld werden.

Met de ontwikkeling van oppervlakteonderzoeken worden binnen de Canarische archeologie nieuwe onderzoekslijnen uitgezet met betrekking tot bewoningspatronen, het gebruik van speten en holtes die de pre-Spaanse bevolking gebruikte om deze grotten, gelegen in ravijnen, kliffen of rotsen, te bereiken.

Het onderzoek op Tenerife bevindt zich in een voorbereidende fase om de stand van zaken op te maken. Pas na onderzoek van een aantal grotten zijn archeologen in staat zijn om te zien of er al dan niet gelijkenissen zijn in de holten op de verschillende eilanden. De grotten die tot nu toe zijn bezocht, hebben voornamelijk een funerair gebruik. In de komende onderzoeksdaden zullen naar verwachting nieuwe gemeenten worden bezocht waar mogelijks gelijkaardige vindplaatsen kunnen worden ontdekt.

Selectie van de grotten

Er is aan de hand van schriftelijke en mondelinge referenties een lijst opgesteld van de belangrijkste grotten die voor onderzoek in aanmerking komen. Locaties die uit etno-historische bronnen grotten blijken te zijn waar Guanche-bevolking verbleef en de grotten gebruikte om te wonen en/of met funeraire doeleinden.

Uit archeologisch oogpunt is er echter weinig bekend over het gebruik van moeilijk toegankelijke grotten in ravijnen, in rotswanden of in bergkammen, hoewel eerdere onderzoeken duiden op de complexiteit van de toegang tot bepaalde plaatsen door de ligging en de orografie te specificeren.

Op aanbeveling van verschillende instellingen op Tenerife werden er echter die gebieden of holtes gekozen die om verschillende redenen als prioritair worden beschouwd voor een uitgebreid onderzoek. Op verzoek van het gemeentebestuur van San Cristóbal de La Laguna werden onderzoeken uitgevoerd in de omgeving van El Becerril met de bedoeling de beroemde necropolis te vinden die door Luis Diego Cuscoy werd opgegraven. Het multidisciplinaire team heeft in deze omgeving vijf grafholten gevonden die binnenkort grondig zullen worden onderzocht.

Bevredigend resultaat

Deze eerste fase is met positieve resultaten afgesloten omdat de meeste bezochte holen in perfecte staat verkeerden en archeologische resten aan de oppervlakte hadden. Dit project is belangrijk op Tenerife omdat de eerste resultaten het belang aanduiden van deze soort onderzoeksdaden om een globale visie te krijgen op het gebruik van holen en grotten door de inheemse bevolking van de Canarische Eilanden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

NEP OF NAMAAK

MIJN MOMENT

LENTE OP HET EILAND

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

IK VERHUIS NAAR TENERIFE

TEN BEL VANDAAG