zondag, januari 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsOP ZOEK NAAR GROND VOOR CAMPERTOERISME

OP ZOEK NAAR GROND VOOR CAMPERTOERISME

De minister van Milieu van de eilandregering (Cabildo de Tenerife), Isabel García, erkent dat er aan de kust weinig gebieden zijn die geschikt zijn om het campertoerisme toe te laten. Zij is ervan overtuigd dat deze groeiende sector in de toeristisch pallet moet worden georganiseerd in daarvoor speciaal uitgeruste en aangepaste zones. Daarom is zij op zoek naar grondoppervlakte in verschillende regio’s op het eiland om gebruikers van kampeerwagens en zwerfauto’s – in het Spaans worden deze autocarvanas genoemd – de geschikte accommodatie aan te bieden op een gereguleerde manier.

Hoewel deze zones nog niet zijn vastgesteld, deelt de minister mee dat campertoeristen een voorkeur hebben voor kustlocaties in het zuiden van Tenerife. Daarom wordt er uitgekeken naar een drietal locaties om speciale camperzones in te richten en om een meerdaags verblijf toe te laten. Deze zones moeten dan worden uitgerust met alle faciliteiten die deze mobiele toerismesector nodig heeft. 

Oplossing gezocht

De paasweek heeft ons opnieuw getoond hoe intensief deze niche wordt beleefd. Op diverse locaties verspreid over het zuiden van het eiland stonden er honderden, zo niet duizenden kampeervoertuigen – van de meest luxueuze kampeerauto tot de eenvoudige bestelwagentjes die geheel of partieel kunnen worden omgebouwd om dezelfde functie te vervullen.

Veel campers stonden aan stranden en op locaties die er zich geografisch toe leenden, in sommige gevallen ook in verboden gebieden, maar de overheid is tolerant geweest. Er werden geen ernstige overtredingen gesignaleerd. Ook omdat sommige gemeenten, zoals Granadilla, dit jaar het campertoerisme aan banden hebben gelegd. Omdat het campertoerisme jaar na jaar populairder wordt, moet er nu gezocht worden naar een oplossing.

Sensibiliseren

De vigerende wetgeving op de Canarische Eilanden laat toe dat er in een geblindeerd voertuig mag worden overnacht, maar kamperen op de openbare weg mag dan weer niet. Het is dan ook niet toegelaten om tafel en stoelen te etaleren nabij het voertui, de grondoppervlakte te gebruiken als kampeergebied en daardoor moeten exterieure zonneweringen ingeklapt blijven. In de kustgebieden van Arico, die zeer geliefd zijn bij campergebruikers sprak de Policía Local iedereen aan die de wet overtrad, maar schreef daarvoor geen enkele boete uit. Het werd eerder een sensibiliseringscampagne.  

Het gemeentebestuur van San Miguel de Abona heeft ervoor gekozen om een terrein van 7.000 vierkante meter, in de buurt van de Amarilla Golf, aan te passen als locatie gedurende de voorbije paasperiode. Juan Martín, voorzitter van de Asociación Ecologista de Autocaravanas y Campers de Tenerife (ACAT), waardeert de inzet van het gemeentebestuur om naar een oplossingen te zoeken om ons verblijf aangenaam en ecologisch verantwoord te laten beleven. 

Betaalbaar

Het moge worden gezegd dat het campertoerisme in deze kritieke economische tijd een oplossing is om even het huis uit te kunnen, al is het maar voor enkele dagen. Op deze manier krijgt de Canarische bevolking de zwerfmicrobe te pakken en kan men betaalbare uitstappen maken. 
Dat deze sector bezig is met een sterke groei is duidelijk in de cijfers. Op 21 maart 2021 – in volle coronacrisis – waren er op de archipel 12.000 voertuigen ingeschreven als kampeerauto. Tel daarbij de talloze bestelwagentjes die snelle transformatie ondergaan en je bekomt een veelvoud. Een grove schatting brengt het aantal voertuigen waarin wordt overnacht, in grootorde op 50.000 zwerfvoertuigen.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES