vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogNieuwsOP ZOEK NAAR GEOTHERMISCHE ENERGIE
spot_img

OP ZOEK NAAR GEOTHERMISCHE ENERGIE

In een eerder gepubliceerd artikel hadden we het reeds over energetische bronnen die het eiland rijk is en waarvan er geen of nauwelijks gebruik wordt van gemaakt. Aardwarmte is is er een van en in ruime mate aanwezig in de ondergrond van de Canarische Eilanden – de archipel is immers ontstaan door opborrelende magma – en kan aangewend worden om stoom te creëren en deze door turbines te jagen om elektriciteit op te wekken. 


De regerende overheid op Tenerife heeft eindelijk werk gemaakt om onderzoek te laten uitvoeren om na te zien waar en hoeveel warmte er in de bodem aanwezig is, en vooral hoe deze warmte kan worden geëxploiteerd. De strategie die wordt gevolgd staat beschreven in dit document.  

De verlening van twee vergunningen die aan het bedrijf Repsol werden toegekend om in vijf Tenerfiaanse gemeenten exploratie-activiteit uit te oefenen, onderstreept het toenemende belang van energie die moet worden gewonnen uit aardwarmte. Repsol gaat in het zuiden van Tenerife de ondergrond onderzoeken op zoek naar geothermische energie.

Mijnvierkanten

De verlening van twee exploratievergunningen aan Repsol brengt geothermische energie weer in de actualiteit. De vergunningen stellen de Spaanse multinational Repsol in staat te beginnen met exploratiestudies in Arico, Granadilla de Abona, Adeje, Guía de Isora en Santiago del Teide.

Een van de exploraties, Tajao genaamd, zal worden uitgevoerd over een gebied van 576 mijnbouwvierkanten in Arico en Granadilla de Abona, terwijl de tweede, Isora genaamd, zal worden uitgevoerd over een gebied van 630 vierkanten in Adeje, Santiago del Teide en Guía de Isora.

Tot 3.500 meter diepte

De exploitatie van deze schone energiebron in de archipel staat nog in de kinderschoenen, hoewel de regering van de Canarische Eilanden herhaaldelijk de wens heeft te kennen gegeven, acties te ondernemen om de economie van de eilanden koolstofvrij te maken en op deze manier de afhankelijkheid van energiebronnen uit het buitenland te verminderen.

Op de Canarische Eilanden is het gebruik van geothermische energie tot dusver beperkt gebleven tot het verkrijgen van energie via het grondwater, door middel van putten of galerijen en boringen tot een maximale diepte van 200 meter. Het ontdekken van bronnen met temperaturen van meer dan 100 graden Celsius – technisch bekend als mediumbron met hoge enthalpie – kunnen worden gebruikt voor allerlei  energiesystemen en in de industrie. Deze vereisen complexe boringen die tot 3.500 meter kunnen reiken. Op deze diepte worden dan speciale sondes gebruikt om de opgeslagen warmte-energie op te vangen.

50% om te slagen

Repsol ontwikkelt momenteel een exploratieproject op Gran Canaria, genaamd Lisa, dat de ondergrond van het centrale deel van het eiland onderzoekt op zoek naar voldoende warmte om duurzame energie op te wekken. Als de geofysische studies dit staven wordt er een exploratiefase afgesloten en begint de onderzoeksfase, waarin sonderingen zullen worden uitgevoerd die aan de eigenlijke boringen zullen worden voorafgegaan.

Volgens de bronnen in de media zal de Canarische regering voor elke proefboring 10 miljoen euro ophoesten en zijn er per locatie drie profboringen nodig op een diepte tot ruim 2.000 meter. Het succes van de proefboringen is bovendien niet gegarandeerd: slechts 50 tot 60 procent van de boorgaten geeft een gunstig resultaat.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img