zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsOOK DIT IS TENERIFE

OOK DIT IS TENERIFE

Op Tenerife leven er ruim 1.800 mensen op straat in kartonnen dozen, onder zeilen, in grotten en in sloppenwijken. Dit zijn mensen die zich een onderkomen verschaffen onder rudimentair beschuttingsmateriaal en zich niets aantrekken van alles wat rondom zich gebeurt, ofwel zijn dit arme sukkelaars die zich geen beter onderkomen kunnen permitteren. De onderkomens zijn meestal erbarmelijk om in te wonen en zijn meestal tijdelijke, onconventionele structuren opgetrokken uit canvas, tentzeilen en karton, zonder enige vorm van elektriciteits- en watervoorziening.

Caritas waarschuwt voor de toename van het aantal daklozen, vooral in de toeristische centra in het zuiden van Tenerife, na een recente uitzetting van een honderdtal daklozen die een onderkomen hadden gevonden in een barranco in de gemeente Adeje. 
Een week geleden heeft het gemeentebestuur van Adeje de uitzetting bevolen van bijna honderd mensen die in krotten en barakken verbleven in Barranco del Agua, ook bekend als Camino de La Virgen. Dit is op een boogscheut van La Caleta, het nieuwe toeristische centrum waar straks luxe en splendeur moet worden geëtaleerd. 

Meer dan 1.800 daklozen

Als gevolg van deze uitzetting heeft Caritas alarm geslagen en vastgesteld dat zich onder deze mensen een dertigtal personen in een kwetsbare situatie bevond. Hieruit blijkt eens te meer dat het aantal daklozen in het zuiden van het eiland, en met name in de gemeenten Adeje, Arona en Granadilla de Abona, de laatste tijd is toegenomen en dat deze situatie door de coronapandemie nog is verergerd. Cáritas telde in juni 2021 ruim 1.800 daklozen op het eiland, maar volgens José Antonio Díez, coördinator van Unidad Móvil de Atención en Calle (UMAC) – de Mobiele Eenheid Straatzorg – van Cáritas ligt het aantal gevoelig hoger en zal dit worden aangetoond in het onderzoek dat in juni 2022 zal worden uitgevoerd.

UMAC

De vereniging wijst erop dat het profiel van de sintechos (daklozen, red.) meestal wijst in de richting van een middelbare leeftijd met onderliggende verslavingsproblemen. Meestal zijn dit enkelingen, maar ook minderjarigen in familiekring en oudere mensen behoren tot deze groep. 

De voorzitter van UMAC betreurt het dat het aantal plaatsen in centra voor daklozen op regionaal, nationaal of Europees niveau nog niet eens de helft van de behoeften dekt. Cáritas probeert te helpen, maar er is een ernstig probleem van toegankelijkheid tot de huisvesting en de administraties werken niet samen zoals het hoort.

Overleg met de gemeenten

Er is een schroeiend tekort aan opvangcentra waar daklozen kunnen worden ondergebracht. Vele kunnen zich geen woning veroorloven met een minimumtoelage van vierhonderd euro. Daarmee kan enkel de meest primaire behoeften gelenigd worden. Daarom is Caritas in gesprek gegaan met de gemeentebesturen van Adeje, Arona en Granadilla, die het meest representatief zijn.

Van de 1.800 daklozen die een jaar geleden werden geregistreerd, bevindt de overgrote meerderheid zich nog steeds in het hoofdstedelijk gewest, tussen Santa Cruz en La Laguna. Daar werden er ruim duizend daklozen geteld, maar in het zuiden van Tenerife groeit het daklozenbestand snel. In slechts zes maanden is de toename van het aantal daklozen in Granadilla, Arona en Adeje gegroeid van een paar honderd tot bijna zeshonderd eenheden als gevolg van de coronapandemie en door een tekort aan ondersteunende netwerken.

Foto@Arti-Rita

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

 1. Geachte, Ik woonde in het zuiden nu in st/ Cruz en in het zuiden gedeelte San Miguel,
  andere helft Arona! waar ik woonde was Pedro Lezcano, dus behoorde het aan San Miguel.
  Heb daar aan de kerk een dakloze gezien en geholpen!!! bleek nadien dat hij een pensioen-
  had van +- 3000 euro, hij leefde ook in een grot! waste zich in zee en eens per jaar nam –
  de caritas hem mee om te onderzoeken en alles bij te knippen wat nodig was, kreeg kleding-
  die hij niet droeg gewoon zijn vuile die hij steeds droeg, hij is super intelligent!!!! en heeft een dochter die hij regelmatig belt en ook geld stuurt. Alles wat ik schrijf heb ik meegemaakt en heeft hij mij ook verteld. OK! er zijn soms marginalen maar Caritas is ook niet de van het, ook meegemaakt JA, ging met een dame naar de voedselbank, en zij vroeg aardappelen en kreeg een NEEN en wij zeiden maar ze liggen daar! NEEN zij kreeg ze niet ???? ook de kleding is een schande, want zij dachten dat ik geen Spaans verstond-
  ik bracht kleding en de een zei tegen de andere ” deze zijn voor mijn nichtje ” ????? dus ZIJ stelen eigenlijk! want het is voor de behoeftigen. Dus heb ik zo mijn bedenkingen met alle liefdadigheid, en U hebt gelijk er gaat VEEL verkeerd in de Gemeenten. Nog een aangename dag en god’s zegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES