donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogWeetjesONWAARDIG IN DEZE TIJDEN
spot_img

ONWAARDIG IN DEZE TIJDEN

Hij is 93, zij is 87 jaar en samen vormen zij al heel lang een echtpaar dat lief en leed met elkaar deelt. De afgelopen jaren ging het niet als gepland en belandde het koppel op een rollercoaster van emoties. Door de uitzetting uit de woning in Santa Cruz, waar zij reeds twee jaar woonden, werden zij dakloos. Ze werden eerder door hun 60-jarige zoon uit Venezuela weggehaald omwille van de verslechterende sociale situatie in dat land.

Een afgevaardigde van een gerechtelijke commissie heeft de sleutels van de flat waarin het hoogbejaarde echtpaar met hun zoon woonde, geconfiskeerd.
Gelukkig heeft de sociale dienst van de hoofdstad hen begeleid en verblijven zij nu in een noodopvangcentrum dat wordt beheerd door Provivienda, een organisatie waarmee Santa Cruz een overeenkomst heeft. Ze stellen het goed maar zijn zenuwachtig omdat ze niet weten wat de toekomst hen brengt. Ze gaan ervan uit dat zij een andere woning zullen toebedeeld worden.

Geen schuld

Zij willen deze toestand aan de kaak stellen en de aandacht vestigen op het stelsel van sociale bescherming waartoe zij toegang hebben gehad. Dat heeft voorkomen dat zij op straat zijn terechtgekomen.
Het makelaarskantoor heeft zich in deze situatie misgedragen en hebben geen aandacht geschonken aan de situatie waarin we leefden. Er is een en ander misgelopen waaraan wij geen schuld hebben en daarvan zijn wij het slachtoffer geworden.

Edgar

Edgar, zo heet de zoon bij zijn voornaam en zijn ouders kwamen tijdens de pandemie zonder inkomen te zitten toen Edgar zijn baan verloor. Net voordat de quarantaine werd bevolen, had hij reeds een aanvraag ingediend voor de terugkeerpensioenen voor zijn beide ouders. Maar met de komst van de pandemie, kwam al het papierwerk tot stilstand. Hij begon zijn bijstand te innen en bood aan om de gemaakte schulden beetje bij beetje af te lossen, maar dat wilden de vorderaars niet en ze stapten naar de rechter, wat eindigde in uitzetting.
Edgar houdt vast aan het positieve, namelijk dat zijn ouders volgende maand hun pensioen gaan innen en dat zij samen met zijn eigen pensioen een nieuw huis kunnen betrekken.

Hoop

Gemeenteraadslid Rosario González, verantwoordelijk voor sociale actie, verklaarde dat zij al met hen samenwerkten sinds het gezin de eerste uitzettingsaanzegging ontvingen. Wij hebben toen een verslag opgesteld over de sociale kwetsbaarheid van het gezin en dat naar de rechtbank gestuurd. Beiden hoogbejaard, de zoon 60 en zonder enige vorm van inkomen.
Het heeft niets geholpen, de rechtbank bleef ongevoelig voor de sociale situatie en beval de ontruiming.

González schat dat zij ongeveer drie maanden in dit tijdelijk onderkomen kunnen blijven. Zij hebben nu de mogelijkheid om een uitkering voor teruggekeerde immigranten te ontvangen zodat zij met dit inkomen en wat PEA-bijstand die de gemeente kan verstrekken, een flat kunnen zoeken.

Het raadslid vestigt de aandacht op dit geval, dat een voorbeeld is van de vele gevallen waarmee het stadsbestuur wordt geconfronteerd ondanks het moratoriumdecreet op uitzettingen dat nog steeds van kracht is. In dit geval hadden wij een onderkomen, maar anders hadden deze mensen naar het Gemeentelijk Opvangcentrum gemoeten. Niet evident voor mensen op dergelijke hoge leeftijd.

Vijf uitzettingen per week

Daarom is het belangrijk, en daarmee ook het verzoek aan de eilandregering om noodvoorzieningen op sociaal en gezondheidsgebied beschikbaar te stellen.
Als het moratorium afloopt, ontstaat er een ernstig probleem van een tekort van woningaanbod. Reeds in februari werd er gewaarschuwd dat een gemiddelde van vijf uitzettingen per week, een regelrechte ramp betekent voor iedereen die in de armoede terechtkomt.

In de hoofdstad zijn momenteel in totaal 29 gezinnen in noodflats ondergebracht, als gevolg van overeenkomsten met organisaties als Provivienda en Nuevo Futuro. Het beschikt ook over andere huisvestingsmogelijkheden, zoals het Gemeentelijk Opvangcentrum, met 133 plaatsen in autonome appartementen, het Centrum voor Minimumzorg, pensioenen en de autonome steunflat voor sociaal kwetsbare jongeren die door de Stichting Don Bosco wordt beheerd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

VAN KUST TOT KUST

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img