dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogNieuwsONSTUIMIGE PAASWEEK OP KOMST
spot_img

ONSTUIMIGE PAASWEEK OP KOMST

De temperaturen op de Canarische Eilanden worden geregistreerd sinds 1867, het jaar dat het Observatorio de Santa Cruz de Tenerife werd opgericht. Nog nooit waren de temperaturen zo hoog als de voorbije dagen. Bijna achtendertig graden Celsius is, ook voor dit subtropisch gebied, een te hoge waarde voor deze tijd van het jaar. 
Maar dit weer blijft niet aanhouden. De calima verdwijnt langzaam en de alarmfase voor fenómenos costeros wordt straks gedeactiveerd. De weerkaarten worden herschud.

De minimumtemperatuur op de luchthaven Tenerife Sur bedroeg de afgelopen nacht om vijf uur 28,8 °C, terwijl de maximumtemperatuur overdag opliep tot 37,5 °C (om 15.00 uur). 
De passaat heeft de voorbije dagen flink van zich laten horen, veel wind uit het noordoosten en rukwinden tot 80 kilometer per uur bestookten de oost-diagonale kustlijn. Ondertussen zorgde een calima voor een luchtvervuiling tot 100 microgram per kubieke meter (µg/m³). 

Zuidwestenwind

Er verschijnt een ander weertype aan de horizon. De GFS-weermodellen vertellen ons dat er een verschuiving plaatsvindt van de drukgebieden en dat er daardoor een totale ommezwaai komt van de wind en de richting waaruit deze zal waaien. Het begin van de paasweek en de dagen die erop volgen zullen gedomineerd worden door een zuidwestenwind, later draaiend naar het zuiden.

Onstabiel weer

De anticycloon of hogedrukgebied der Azoren verplaatst zich in de richting van het Europese vasteland en vanaf het noordwesten komt er een stevige depressie in de plaats te liggen, terwijl het lagedrukgebied boven de Westelijke Sahara persisteert. Door het feit de anticycloon doorschuift naar het noorden van Europa ontstaat er in het zuiden onstabiel weer door de botsing van de koude lucht uit het noorden met de warme lucht boven Noord-Afrika. 

Pasen en daarna

De geleidelijke overstap van warm weer naar regenachtige periode zal langzaam verlopen. De volgende dagen zakt de temperatuur, daarna wordt het onstabiel door een naderende depressie, gedurende het paasweekend kunnen er her en der wolken ontstaan. Vanaf Pasen kan er neerslag vallen, ook in de vorm van buien, vooral in het noorden en op hoger delen van alle eilanden. De onstabiliteit blijft daarna aanhouden, vermoedelijk nog een week.   

Weerspreuken

Het meteorologisch gegeven is door de vorm en de hoogte van Tenerife enorm complex. Zelfs bij noodweer in het noorden en wind in het westen kan het zuidoosten soms ongestoord verder zomeren. 
Twee gezegden houden het nakende weer levendig in ons geheugen. De windspreuk ‘Oost bloost, West niet best’ en de weerspreuk ‘Een depressie rond de Azoren geeft ons wind om de oren’.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

GELUK OP EEN EILAND

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img