dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsONSTABILITEIT OP KOMST

ONSTABILITEIT OP KOMST

Volgens een Twitterbericht van Aemet zal een Afrikaanse oostelijke hittegolf de Canarische Eilanden gedurende de komende dagen beïnvloeden. In uitzonderlijke gevallen kan dit weertype aanleiding geven tot de belangrijke neerslaghoeveelheden, vooral over hoger gelegen gebieden. Aemet verwacht dat de Afrikaanse oostelijke golf de komende drie dagen de archipel zal aandoen en activeert daarom het hittealarm op de Canarische Eilanden.

Oorzaak en aanleiding

Dit meteorologisch verschijnsel wordt veroorzaakt door een depressie boven de Kaapverdische Eilanden en hete lucht uit de klimaatgordel – dit is de zone tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring – die wordt opgestuwd boven het Noord-Afrikaanse continent. Deze luchtmassa stroomt daarna over de oceaan in westelijke richting en zal aldus de Canarische archipel bereiken. Maar door botsingen in de bovenluchten tussen zeer warme Afrikaanse lucht en koude lucht die vanaf het noorden aankomt ontstaat er instabiliteit die de atmosfeer rond de Canarische eilanden zal vertroebelen.

Zo geeft het probabilistische model van het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op Middellange Termijn een grote kans op neerslag, vooral op de eilanden met een groter reliëf en het meest voor Tenerife en Gran Canaria. De neerslag kan vergezeld gaan van geïsoleerde onweersbuien. Hogere temperaturen en neerslag zijn dus in één weerbericht te vatten

Wat is een tropische golf?

Volgens het glossarium of de verklarende woordenlijst van het Agencia Estatal de Meteorología – het nationaal weerkundig instituut Aemet – is een tropische of oostelijke golf een warme luchtmassa met een lengte van 2.000 kilometer die zich over grote afstand kan verplaatsten, meestal tussen mei en november, en die drie tot vier dagen kan duren. 

De Atlantische golven voor het noordelijk halfrond worden gegenereerd in West-Afrika, ten zuiden van de Kreeftskeerkring. Ze zwakken af naarmate ze over het oostelijke en centrale deel van de Atlantische Oceaan trekken, om vervolgens weer te intensiveren wanneer ze het Caribische gebied naderen.

Bij hoge uitzondering kan deze golf de Canarische Eilanden in hevigheid treffen en aanleiding zijn tot de zware regenbuien die in de Canarische archipel kunnen worden opgetekend, aldus het weerwoordenlijstje van de Aemet.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VAN KUST TOT KUST

MIJN DAG

MEER DAN 29.000 LEDEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES