zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsONGELDIGE BAGAGETOESLAG
spot_img

ONGELDIGE BAGAGETOESLAG

In een eerder gepubliceerd artikel hebben wij een aantal mogelijke misbruiken opgesomd die door vliegtuigmaatschappijen kunnen worden toegepast. Nu blijkt dat sommige lagekostenmaatschappijen handbagage in rekening brengen die reizigers in de vliegtuigcabine meenemen. De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), de Spaanse tegenhanger van Testaankoop in België of van de Nederlandse Consumentenbond beschouwde dit in 2018 al als misbruik.

Deze extra heffing is in strijd met de rechten van passagiers die worden erkend in artikel 97 van de Luchtvaartwet. Bovendien zijn er uitspraken in strijd met deze praktijk, zowel van het Hof van Justitie van de Europese Unie (18/12/2014), als deze van de Spaanse handelsrechtbanken. 

Sanctieprocedure

Handbagage is een onmisbaar element van het luchtvervoer dat elke maatschappij verplicht is te vervoeren zonder dat zij daarvoor extra kosten kan vragen. De stelling is dat er geen diensten verbonden zijn aan deze bagage omdat de gebruiker zelf de bagage draagt en bewaart. 

Het Ministerie van Consumentenzaken heeft een sanctieprocedure ingeleid tegen verschillende goedkope luchtvaartmaatschappijen voor het in rekening brengen van extra kosten voor handbagage die in de cabine wordt vervoerd. Het onderzoek is meteen uitgebreid naar toeslagen voor andere diensten die in de ticketprijs zijn inbegrepen: bijvoorbeeld het boeken van een stoel om naast een minderjarige medereiziger te kunnen zitten.

Wet

De wet is duidelijk: de prijs van het ticket is inclusief handbagage. Artikel 97 van de desbetreffende wetgeving stelt dat de luchtvaartmaatschappij verplicht is om samen met de passagiers, en binnen de prijs van het ticket, de bagage te vervoeren met de gewichtslimieten, ongeacht het aantal colli, en het volume zoals vastgesteld in de verordeningen. 

De voorwerpen en handbagage die de passagier bij zich draagt, worden in dit verband niet als bagage beschouwd. De vervoerder is verplicht de voorwerpen en pakjes die de passagier bij zich draagt, met inbegrip van artikelen die in winkels op luchthavens zijn gekocht, gratis als handbagage in de cabine te vervoeren. Deze voorwerpen en pakjes mogen alleen aan boord worden geweigerd om veiligheidsredenen die verband houden met het gewicht of de omvang van het voorwerp in verhouding tot afmetingen van de opbergkasten.

De versie van de luchtvaartmaatschappijen

De vereniging van luchtvaartmaatschappijen – de Asociación de Líneas Aéreas (ALA) – legt in een reactie uit dat dat commerciële praktijken zoals het aanrekenen van handbagage of het toewijzen van zitplaatsen volkomen legaal zijn en onder de Europese Verordening 1008/2008 vallen, waarin de vrijheid om tarieven vast te stellen is vastgelegd.

De passagier moet vanaf het begin op de hoogte zijn van de prijs van de vlucht die hij heeft gekozen, en uiteindelijk betaalt voor de diensten die hij nodig heeft, dixit ALA. De vereniging heeft ook benadrukt dat deze praktijken beantwoorden aan het principe om consumenten de mogelijkheid te geven om te kiezen zij nodig hebben.

Handbagage in de cabine

Er zijn geen officiële afmetingen voor handbagage die in de cabine van het vliegtuig mag worden meegenomen. De afmetingen en het gewicht variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee de reis doorgaat. Het is dus raadzaam om voorschriften omtrent de afmetingen op voorhand na te zien.

Vliegtuigmaatschappijen kunnen een toeslag vragen aan hun passagiers voor een aantal zaken, waaronder de keuze van de vliegtuigstoel, ruimbagage, voeding en dranken, entertainment en andere buitengewone voorzieningen, zoals het gebruik van een stopcontact, het meenemen van een huisdier of het boeken van een stoel bij het raam.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img