zaterdag, december 9, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsONDERZEESE KABELS ROND CANARIAS

ONDERZEESE KABELS ROND CANARIAS

Naar aanleiding van de elektriciteitsverbinding tussen La Gomera en Tenerife en de onderzeese kabel die zal worden gelegd worden, zij wij eens gaan loeren wat er nog allemaal onder water ligt om de Canarische Eilanden te voeden of te verbinden met technologie van de eenentwintigste eeuw. Dit 100 miljoen euro kostende onderzeese project moet zorgen voor een cruciale verbinding van hernieuwbare energiebronnen die stabiliteit en robuustheid zal brengen in de elektriciteitssystemen van beide eilanden.

De nieuwe kabelverbinding is van vitaal belang om de energietransitie en de invoering van groene energievoorzieningen te bevorderen en de elektriciteitsopwekking op het eiland te beveiligen. De elektriciteitsverbinding tussen Tenerife en La Gomera vormt een grote technologische uitdaging, vanwege de diepte van de verbinding en samenstelling van de ondergrond, zowel op het land als onder water.
Dit wordt de diepste driepolige wisselstroomverbinding ter wereld en moet binnen de 24 maanden worden gerealiseerd.

Tussen de eilanden

Er liggen wel meer kabels onder water in de nabije en ruime omgeving die elektriciteit, telefonie en internet moeten vervoeren.
We splitsen alle kabelverbindingen in twee soorten: deze die de eilanden met elkaar verbinden en deze die Canarias verbindt met een ander land of wereldeel.

De onderzeese kabels op de Canarische Eilanden die de eilanden met elkaar verbinden zijn de volgende. Bij de eerste soort staat het jaar van ingebruikneming tussen haakjes.
De ringconfiguratie tussen de eilanden van Telefónica, behalve van en naar El Hierro, voorkomt dat een eiland door een kabelbreuk wordt afgesloten.

Transcan 2 – S1: Gran Canaria – Fuerteventura (1990)
Transcan 2 – S2: Fuerteventura – Lanzarote (1990)
Pencan 5 – S2 (TFE-GC): Tenerife – Gran Canaria (1992)
Tegopa – S1: Tenerife – La Gomera (1995)
Tegopa – S2: La Gomera – La Palma (1995)
Candalta 1: Tenerife – Gran Canaria (1999)
Transcan 3: Gran Canaria – Lanzarote (1999)
Telapa: Tenerife – La Palma (2004)
Gomera-Hierro: La Gomera – El Hierro (2007)
Candalta 2: Tenerife – Gran Canaria (2010)
Cable Submarino de Canarias: heeft twee onderzeese kabels tussen Tenerife en Gran Canaria (2002).
Canalink: heeft twee onderzeese kabels tussen Tenerife en Gran Canaria en één tussen Tenerife en La Palma (2011).

Telefonica

Telefónica heeft drie onderzeese kabels, twee verbinden Cádiz met Tenerife (PENCAN 6 en PENCAN 8) en de derde (PENCAN 7) met Gran Canaria. De laatste twee werden in 2015 uitgebreid met 100G-technologie.
Canalink heeft een onderzees kabelsysteem dat Tenerife met Cadiz verbindt; deze kabel heeft een aftakking naar Marokko.
Het eiland Tenerife is aangesloten op het ACE-systeem (Africa Coast to Europe), een consortium waaraan Orange deelneemt.
Gran Canaria is aangesloten op het WACS-systeem (West African Cable System), een consortium waarin Vodafone participeert.

Met de rest van de wereld

Na twaalf jaar zonder nieuwe ontwikkelingen op de trans-Atlantische route wordt sinds 2014 elk jaar een nieuwe kabel gelanceerd dankzij de toegenomen vraag tussen de VS en Europa en de noodzaak om nieuwe verbindingen in het midden en zuiden van de Atlantische Oceaan tot stand te brengen. Volgens TeleGeopraphy is de trans-Atlantische route de snelst groeiende, met een vervijfvoudiging van de capaciteit tussen 2014 en 2019.

Het volgende overzicht bevatten de lijnen van kabelsystemen die in de Atlantische Oceaan zijn aangelegd en bevatten (indien gekend) jaar van aanleg, naam, kabelcapaciteit en lengte in kilometer.

2015 GTT Express 53 Tbps 4.600 Km
2016 Amerika Europa Connect – 1 78 Tbps 5.536 Km
2017 MAREA 160 Tbps 6.600 Km
2018 SACS 40 Tbps 6.300 Km
2018 SAIL 32 Tbps 6.000 Km
2020 Amerika Europa Connect – 2 108 Tbps 7.300 Km
2021 Dunant 360 Tbps 6.600 Km
2021 EllaLink 72 Tbps 9.300 Km
2021 Equiano 120 Tbps
2022 Amitié 240 Tbps 7.292 Km
2022 Grace Hopper 340 Tbps —
2023 SAEx1 108 Tbps 14.720 Km

Zeventien kabelsystemen steken in 2019 de Atlantische Oceaan over met een totale capaciteit van 589 Tbps. Deze capaciteit zal in de nabije toekomst verder worden uitgebreid met zes nieuwe kabellijnen voor een totale capaciteit van 778 Tbps. 

Meest opvallende realisaties

In mei 2019 zijn de sonderingswerkzaamheden begonnen aan de onderzeese route EllaLink tussen Portugal en Brazilië, met verbindingen naar Madeira en Kaapverdië. 
Naast de nieuwe kabel zal BELLA de interconnectie tussen de Zuid-Amerikaanse landen versterken, in eerste instantie Brazilië, Chili, Colombia en Ecuador.

Nog in 2019 heeft de Portugese regelgevende instantie ANACOM een werkgroep opgericht om de meest geschikte technische en financiële opties te bestuderen voor de vervanging van de onderzeese kabels die Portugal verbinden met de Azoren en Madeira waarvan hun levensduur bijna is opgebruikt.

Juni 2019: de Equiano onderzeese kabel tussen Portugal en Zuid-Afrika aan, met een verbinding naar Nigeria.

Juli 2019: de regering van Sint-Helena kondigt aan het eiland te willen aansluiten op het Equiano-systeem in plaats van op SAEx.

November 2019: Angola Cables verbindt voor het eerst de VS en Afrika rechtstreeks via de systemen SACS en MONET.

December 2019: Angola Cables kondigt de nieuwe MainOne-onderzeese kabelverbinding aan in Ivoorkust.

Mei 2020: een internationaal consortium kondigt de aanleg aan van de 37.000 km lange onderzeese kabel 2Africa, die Europa, het Midden-Oosten en 16 Afrikaanse landen over het hele continent met elkaar zal verbinden.

In juli 2020 wordt de aanleg aangekondigd van Grace Hopper, een nieuwe onderzeese kabel tussen de VS, het VK en Spanje die in 2022 in gebruik moet worden genomen en een capaciteit heeft van 340 Tbps.

Januari 2021: het Dunant-systeem tussen de VS en Europa met een capaciteit van 360 Tbps wordt in gebruik genomen.

Januari 2021: het EllaLink-systeem voor de kust van Portugal ligt klaar om aangesloten te worden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

VACCINATIE TEGEN RODDELS

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES