zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsONDERWATERKABEL WEEGT 50 KG PER METER
spot_img

ONDERWATERKABEL WEEGT 50 KG PER METER

Op een eiland worden verbindingen met andere eilanden of met het Spaanse vasteland of met Europa of Afrika onder water aangelegd. Zowel telefonie, internetdata en elektriciteit worden door kabels vervoerd die op de oceaanbodem liggen. Wie wil weten hoeveel kabels er reeds maritiem werden aangelegd, hoe lang ze zijn en voor wat ze dienen, kan dat HIER lezen.  

Met de nieuwste tewaterlating, deze keer van een elektriciteitskabel die 50 kilogram per meter weegt, wordt Tenerife met La Gomera verbonden. De eerste spadesteek door prominente politiekers en vertegenwoordigers van diverse maatschappijen werd feilloos uitgevoerd, in een sleuf in Guía de Isora van waaruit een onderzeese navelstreng met een lengte van 36 kilometer de grond ingaat. 
De kabel die elektriciteit zal transporteren ligt op sommige plaatsen meer dan 1.000 meter diep. Door deze realisatie zullen de beide eilanden in de toekomst over hetzelfde elektriciteitsnet beschikken.

Prominenten

De voorzitter van de regering van de Canarische eilanden Ángel Victor Torres, de voorzitter van Red Eléctrica Española (REE), Beatriz Corredor, de voorzitter van het Cabildo van La Gomera, Casimiro Curbelo, de vice-voorzitter van de Cabildo van Tenerife, Enrique Arriaga en de burgemeester van Guía de Isora, Josefa Mesa, waren gisteren aanwezig bij de eerste spadesteek van de werkzaamheden die over twee jaar het elektriciteitsnet van beide eilanden met elkaar zal verbinden. 

12 megawatt

De realisatie wordt beschreven als een historische mijlpaal, aangezien het om een groot project gaat die tevens een moeilijke opdracht wordt om een kabel van dergelijk omvang en gewicht fatsoenlijk op de zeebodem te leggen. 

De werkzaamheden, die gisteren officieel startten met een sleuf in Los Pajales, naast het onderstation van Chío zullen 114 miljoen euro kosten. De kabel zal elektriciteit exporteren vanuit La Gomera, waar onlangs vijf windmolenparken in gebruik werden genomen, naar Tenerife met een vermogen van maximum 12 megawatt, terwijl de vraag momenteel niet hoger ligt dan 7 megawatt.

Dit initiatief draagt op zijn beurt bij tot verdere vooruitgang in de verhoogde deelname van hernieuwbare energieën in de energiebalans van de Canarische Eilanden, van 10,5% naar 20%. Een vijfde van het elektriciteitsverbruik op de eilanden is al van groene, hernieuwbare en duurzame oorsprong. 

Energiezekerheid

De connectie tussen La Gomera en Tenerife zal de kosten voor elektriciteitsopwekking verlagen en zal bijdragen tot een verminderde afhankelijkheid van buitenlandse fossiele brandstoffen.

De Spaanse regering wil van de archipel het speerpunt van de decarbonisatie. De start van de werkzaamheden moeten het eiland dichter bij de verwezenlijking brengen van de doelstellingen op het gebied van energietransitie. Daarbij werken de diverse Canarische overheden aan de bevordering van de implementatie van hernieuwbare energiebronnen die meer zekerheid biedt en een toegevoegde waarde betekent aan de huidige energievoorziening. 

De kabel

De kabel bestaat uit een dubbele lijn van 66 kilovolt, met een onderzeese sectie van 36 kilometer en een ondergrondse sectie op elk eiland. Deze zal het toekomstige onderstation van Chío (Guía de Isora) verbinden met het nieuwe elektrische onderstation van El Palmar (San Sebastián de La Gomera). Deze verwezenlijking is meteen de diepste driepolige onderzeese verbinding ter wereld. Daarom was er een aangepast kabelontwerp nodig, versterkt met lichtgewicht materialen die bestand zijn tegen de hoge eisen van de omgeving waarin de kabel zal worden gelegd. Naast elektriciteit zal de kabel ook een glasvezellijn bevatten.

Waterkrachtcentrale

De vijf windmolenparken op La Gomera, de onderzeese elektriciteitskabel en de nieuwe waterkrachtcentrale in Güímar geven een grote impuls aan de energietransitie op de eilanden en zorgen mede voor een groene transformatie en decarbonisatie van de eilanden.  De waterkrachtcentrale van Güímar, met een investering van honderden miljoenen euros – er wordt gesproken over 800 miljoen euro – zal worden toegevoegd aan de reeds geïnstalleerde waterkrachtcentrales in Gorona del Viento (El Hierro) en die in Chira-Soria (Gran Canaria). 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET WEER OP TENERIFE

WEBCAM PLAZA DE ESPAÑA

spot_img