maandag, december 5, 2022
spot_img
HomeBlogONBEKENDE VLIEGENDE OBJECTEN

ONBEKENDE VLIEGENDE OBJECTEN

Om nu onmiddellijk aan te nemen dat ufo’s werkelijk bestaan is net een brug te ver, maar aan het ontkennen van hun aanwezigheid kunnen wij nu ook niet direct toegeven. Ufo’s of unidentified flying objects zijn in dit artikel een dubbeltje op zijn kant. Alhoewel, het heeft ook een beetje met Tenerife te maken.

Overal ter wereld worden er ufo-meldingen gerapporteerd en veelal worden de waarnemingen verregaand verwaarloosd. Enkel de pers heeft er een vette kluif aan. Dit gegeven wordt dan ook heel breed en uitvoerig in de media uitgesmeerd. Zo breed zelfs dat de overheid met haar neus op de feiten wordt gedrukt en niets anders kan doen dan een ‘onderzoek’ starten.

Decennia lang waren onbekende vliegende objecten taboe en werden de files van waarnemingen en mogelijkse onderzoeken heel diep in een donkere kelder weggemoffeld. Niemand mocht en zou de inhoud van deze dossiers ooit te weten komen. Dat was ook het geval in Spanje en in het bijzonder rond Tenerife.
In 1991 besloot het Ministerie van Defensie om een aantal ufowaarnemingen uit het donkere hoekje te halen en de geheime informatie voor het grote publiek toegankelijk te maken. Dit heet derubricering.
In 1992 werd dit gegeven gedeponeerd bij de centrale bibliotheek van de luchtmacht, op het legerhoofdkwartier in Madrid. Daarna kwam het in de openbaarheid.

Ruim 80 dossiers, samen 1900 pagina’s dik, staan bol van waarnemingen over vreemde verschijnselen in het Spaanse luchtruim waaronder de eerste waarneming in 1962 in San Javier (Murcia). Ook rond en boven de Canarische Eilanden werd er activiteit van ongeïdentificeerde vliegende objecten gemeld tussen 1974 en 1992. Dit wordt bevestigd door een tiental rapporten die onlangs werden vrijgegeven door de luchtmacht. De meesten werden afgedaan als nonsens of als meteorologische verschijnselen, andere werden gewoon in de doofpot gestopt. Maar er was meer …

Op 17 september 1968 vloog een Spantaxvliegtuig de verbinding tussen Tenerife en Las Palmas in optimale weersomstandigheden met een uitstekende zichtbaarheid. De commandant en de stewardess zagen beiden een helder object van 20 tot 25 centimeter diameter in een waas van blauwrode kleur. Zij waren gedurende 45 seconden getuige van een onbekend vliegend object dat aan de linkerkant van het vliegtuig uiteindelijk zigzaggend en met grote snelheid verdween terwijl het heldere lichtflitsen uitstuurde. Deze waarneming werd later door de overheid afgedaan als een bolbliksem.

Op 22 juni 1976 bereikte de ufopsychose op de Canarische Eilanden een hoogtepunt als gevolg van de lancering van twee raketten vanaf een Amerikaanse onderzeeër. Deze lancering werd door geen enkel overheidsorgaan aangekondigd. Matrozen en officieren van het korvet ‘Atrevida’ die in de buurt van Fuerteventura aan het zeilen waren hebben de waarnemingen gemeld, zonder te weten waarover het werkelijk ging. Diverse meldingen werden vervat in een rapport van 97 pagina’s.

In zeven van de onderzochte gevallen kwam de visuele waarneming overeen met radarwaarnemingen. Op 22 mei 1980 werd op de radar van Canarias Approach een beweging vastgesteld van 600 kilometer per uur dat ook door piloten gerapporteerd werd als een helder voorwerp met een hoge snelheid. Het leger hechtte toen erg veel belang aan dat feit maar met verloop van tijd verzwakte de aandacht en het dossier verdween ook in de donkerste kast van de kelderverdieping.

Op 23 december 1985 ziet de bemanning van de ferryboot Transmediterranea die tussen Las Palmas en Arrecife voer een helder licht in de atmosfeer. Ruim 15 minuten kan men het object bekijken als het daarna plotseling versnelt, nog eens halt houdt en dan met hoge snelheid verdwijnt. Tot op heden kwam geen officiële verklaring omtrent deze waarneming.

De strikte definitie van een ufo is een licht, een verschijnsel of een voorwerp in de lucht, dat na onderzoek niet geïdentificeerd kan worden. Het wordt snel een IFO of Identified Flying Object als het verschijnsel kan gecatalogeerd worden als een waarneming van hemellichamen, meteoren, satellieten, vliegtuiglichten, weerballonnen, lichteffecten, laserstralen of meteorologische verschijnselen.

Niet alle ufo’s zijn dus ufo’s. Bovendien dekken de woorden flying en object niet altijd de lading. Het hoeft niet altijd te gaan om ‘vliegende objecten’. Een stilstaand lichtverschijnsel kan dus ook.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

EEN FANTOOMPROJECT

TERUG NAAR BELGIË

VREEMDE MAAGD MARIA