zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsONAFGEWERKTE WONINGEN AFWERKEN OM TE VERHUREN
spot_img

ONAFGEWERKTE WONINGEN AFWERKEN OM TE VERHUREN

Hoe vaak bent u op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden half afgewerkte en vervallen huizen opgemerkt? De financiële crisis ten gevolge van de recessie die duurde van 2008 tot 2014 heeft een ravage aangericht in de vastgoedsector en heeft gezorgd voor honderden onafgewerkte gebouwen die reeds jaren staan te verkommeren. Woningen en flats in opbouw die het slachtoffer werden van economische of financiële instabiliteit en onafgewerkt achterbleven. 

Er ontstaat een brede interesse om gebouwen die lijden aan onbewoonbare eenzaamheid van een afbraak te redden. Een scenario dat het daglicht lijkt te vinden door een publiek-private samenwerking die vervallen woningen een tweede leven kan geven. Door gebruik te maken van de reeds bebouwde grond kan er kostenbesparend worden gewerkt om betaalbare huur te bieden op een moment dat de huurprijzen op de Canarische Eilanden voor een gezin met een gemiddeld salaris onbetaalbaar zijn. 

Investeren zonder risico

Vervallen woningen die nooit bewoond werden een nieuw leven inblazen om ze tegen betaalbare prijzen te verhuren is een dringende noodzaak om tegemoet te komen aan het recht op fatsoenlijke huisvesting.
Om dit in de praktijk te brengen heeft RIC Private Equity, in samenwerking met het overheidsbedrijf Visocan, voorgesteld een naamloze vennootschap voor investeringen in de vastgoedmarkt, een zogenaamde SOCIMI (Sociedades Anónimas Cotizadas de Inversión Inmobiliaria) op te richten. De nieuwe naamloze vennootschap zal zich concentreren op de verwerving van onroerend goed en de promotie ervan voor de verhuurmarkt. Op voorwaarde dat aandelen toegelaten worden tot de handel op een gereglementeerde markt of een multilateraal handelssysteem in Spanje of een andere Europese lidstaat.

Begin 2023 stonden er meer dan 20.000 gezinnen op de wachtlijst voor een gesubsidieerde woning (VPO) op de Canarische Eilanden. Het huidige aanbod kan niet aan de vraag voldoen en daarom biedt het initiatief van RIC Private Equity een kans aan bedrijven en zelfstandigen om te investeren met bijzonder weinig risico’s.

Belastingsvoordelen

De Investeringsreserve Canarische Eilanden (RIC) is de belangrijkste stimulans voor particuliere investeringen op de Canarische Eilanden, en wil alle bedrijven en zelfstandigen toegang bieden tot aanzienlijke belastingbesparingen door investeren in bouwwerken die al in uitvoering zijn op de Canarische Eilanden. Door de bouwkosten te dempen via belastingvoordelen, is het mogelijk kapitaal op de markt te brengen dat bestemd is voor huisvesting en betaalbare huurprijzen die ook een logisch rendement voor de investeerder mogelijk maken.

Publiek-private samenwerking 

De rol van Visocan, een naamloze vennootschap van de Canarische regering, is cruciaal. Enerzijds is Orión Rental de promotor van de SOCIMI, anderzijds neemt het overheidsbedrijf de verhuurrisico’s op zich door garant te staan voor de betalingen van alle beheerde woningen in ruil voor zijn exclusieve beheer. 
Het afwerken van dergelijke woningen is heden ten dage een dure zaak geworden. De kosten rijzen de pan uit en de enige manier om deze hausse op te vangen is extra stimulansen invoeren. Belastingkortingen moeten investeerders motiveren om te investeren in dit soort woningen.

Het project 

Het is de bedoeling om het bedrijf in juni 2023 op te richten. Momenteel zitten er ongeveer 700 woningen in het pakket activa. In de eerste fase moeten woningen die uit de vastgoedcrisis van 2008 komen worden gelokaliseerd om ze tegen betaalbare prijzen te verwerven en volledig af te werken tegen gematigde bouwkosten. 

Er is 100% geloof en vertrouwen in het project dat in de toekomst een oplossing moet bieden voor betaalbare huisvesting, zodat de bevolking met een gemiddeld salaris van 1.500 tot 2.000 euro een woning kan huren aan redelijke prijzen.
Momenteel staat het project open voor iedereen die wil investeren in sociale huisvesting op de Canarische Eilanden via een onderneming die in juni wordt opgericht om het huisvestingsprobleem op de eilanden te stimuleren door de goede kant op te gaan.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

LENTE OP HET EILAND

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img