zondag, juni 16, 2024
HomeBlogWeetjesODE AAN BRANDWEER
spot_img

ODE AAN BRANDWEER

Na de gruwelijke aanslagen en de verwerpelijke massacres in Brussel (2016), Parijs (2015), Madrid (2004) en London (2005) weten we het stilaan. Hulptroepen worden in groten getale opgetrommeld om uiterst snel te interveniëren, hulpdiensten worden wakker geschreeuwd om snel aan de slag te gaan. De 112-centrales zijn overal in Europa het centrale meldpunt en verantwoordelijk voor het activeren van de spreekwoordelijke alarmknop als er om hulp wordt geroepen. Brandweer, Civiele Bescherming, Rode Kruis, ziekenwagens en medische teams worden van daaruit uitgestuurd om onze medemensen te helpen. Ook de politiehulp kan in de hulpcentrale worden geactiveerd.

Ook in Tenerife hebben de hulpdiensten het gehele jaar door de handen vol om hulp te bieden aan resident en toerist wanneer deze in een hulpbehoevende situatie terechtkomen. Op een eiland van ruim 2.000 km² groot met centraal een 3.718 meter hoge berg heeft de hulpverlening op Tenerife een extra dimensie. Meer water betekent meer verdrinkingen, meer bomen betekent meer bosbrandgevaar en de hoogteverschillen maken de risico’s op incidenten in de bergen alleen maar groter en komen bovenop de primaire incidentgevaren, die steeds potentieel aanwezig blijven.

De 112-centrale in Santa Cruz heeft in 2015 ruim 16.700 oproepen ontvangen, wat 4.100 oproepen minder was dan in 2014; een spectaculaire daling. Niet alle oproepen hadden een directe uitruk als gevolg. Er kwamen veelal oproepen binnen met een vraag tot urgente inlichtingen. De coördinaten van dokters en apothekers werden het meest gevraagd op zon- en feestdagen, de vraag naar politiehulp kwam ook geregeld voor en verkeerd verbonden is een klassieker die alle hulpcentrales wel kennen.

El Consorcio de Bomberos de Tenerife kreeg 4.114 interventies te verwerken in 2015; dit is een daling van 10,5% als wij dat vergelijken met het dienstjaar 2014; toen werd er 4.543 keer uitgerukt. 
Daarvan werden er 3.502 interventies uitgevoerd door professionals terwijl er 612 incidenten overwonnen werden door de vrijwillige brandweerdiensten.

“De daling van het aantal incidenten is het gevolg van een betere preventie en campagnes die de gewaarwording bij de burgers dieper heeft geraakt”, zegt de voorzitter van het Consorcio de Bomberos, Florentino Guzmán, geflankeerd door brandweeroverste Salvador Reyes. Het vorig dienstjaar werd afgesloten zonder ernstige volume-incidenten en dat hielp mee aan de daling van de statistieken.

De meest voorkomende incidenten waren, branden in het grootstedelijk gewest van Santa Cruz en La Laguna. Vooral het weekend kregen de hulpverleners het hard te verduren. De absolute piek was op zaterdag en zondag tussen 20.00 en 22.00 uur. De gevaarclassificatie wordt voorgesteld in drie klassen; 74% waren incidenten van niveau 1 of laag risico, 25% van de interventies waren 2 of matig risico en 1% van de incidenten werd ingedeeld onder niveau 3 of een zeer ernstig gevaar voor mensen of eigendommen.

Op het eiland werden 1.886 branden geblust waarvan 25% bos- en heidebranden, 20% containerbranden, 16% woningbranden en 11% voertuigbranden. Daarenboven werden er 583 reddingen uitgevoerd waaronder 166 keer voor mensen, 166 voor dieren, 43 reddingen boven zee en 115 ontzettingen in bergachtig gebied. Er werd ook nog tussengekomen bij 167 verkeersongevallen, 114 keer als gevolg van schade aan gebouwen, 53 milieu-interventies en 44 tussenkomsten ten gevolge van het slechte weer en wateroverlast.

Per regio ziet het aantal incidenten er uit als volgt: Santa Cruz de Tenerife (1.284), La Laguna (615) en Arona (366) zijn de gebieden met het grootst aantal interventies. Adeje (280) en Granadilla de Abona (220) lagen in de middenmoot. Fasnia (6), Los Silos (9) en Vilaflor (4) waren de absoluut veiligste gemeenten.

In deze cijfers zijn de tussenkomsten van ziekenwagens of medische helikopters niet inbegrepen doordat deze diensten onafhankelijk en los van de brandweer worden gestuurd en bediend.

Florentino Guzman voegde er aan toe dat hij de dalende trend inzake incidenten wil behouden en dat de eilandregering blijvend zal instaan voor brandpreventie en sensibilisering om de mentaliteitsverandering inzake (brand)veiligheid te bevorderen.

Met dit artikel wil ik hulde brengen aan allen die, overal ter wereld, ten dienste staan van de bevolking. Aan iedereen die zich inzet voor de veiligheid en het welzijn van de burger, aan iedereen die buigt over het leed van een ander. Ode an die Freude, ode aan de hulpverlener…

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

VERDRINKINGEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

UV-STRALING OP TENERIFE

GEITENKAAS

spot_img