Een opmerkelijke uitspraak van José Carlos Hernández, docent mariene biologie aan de Universiteit van La Laguna (ULL) en lid van de onderzoeksgroep Grupo de investigación de Comunidades Marinas y Conservación, dat het oceaanwater rond de Canarische Eilanden in de afgelopen veertig jaar met 0,4ºC per decennium is gestegen en vooral dat het oceaanwater zuurder is geworden.
In zijn betoog over de klimaatverandering over het mariene milieu in het Macoronesische gebied (Azoren, Madeira, Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden) legde de professor uit wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering voor zeestromingen en maritiem zeeleven. Hij wees ook op interacties met andere conditionerende factoren, zoals bijvoorbeeld het gebruik van maritiem transport.
Warmer en zuurder
Van de gepresenteerde relevante gegevens wees de deskundige erop dat de watertemperatuur op de Canarische Eilanden de afgelopen 40 jaar met 0,25º of 0,4ºC per decennium is gestegen, en dat de pH in de afgelopen 25 jaar met 0,01 Ph per tien jaar decennium is gedaald. Als de de pH-waarde daalt, dan stijgt de zuurtegraad.
Cyanobacteriën
Hernández sprak van een spectaculaire verandering in de maritieme leven als gevolg van dit verschijnsel. Een daarvan heeft een directe invloed op de toename van cyanobacteriën ten nadele van macroalgen en mariene fanerogamen, waarvan het aantal gevoelig is geslonken.
CO2
Dit is een belangrijk gegeven, want de zee absorbeert 25% van de CO2 en dat is te danken aan deze soorten en deze zijn we aan het verliezen.
Het ergste is dat wij getuige zijn van de wereldwijde verdwijning van een endemische soort zoals het zwarte mos, dat typisch is voor het noorden van Tenerife dat het milieu in de regio’s Puerto de La Cruz en Garachico gevoelig heeft aangetast” dixit de ULL-deskundige.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.