donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeBlogNieuwsOCEAANWATER WORDT WARMER

OCEAANWATER WORDT WARMER

Een opmerkelijke uitspraak van José Carlos Hernández, docent mariene biologie aan de Universiteit van La Laguna (ULL) en lid van de onderzoeksgroep Grupo de investigación de Comunidades Marinas y Conservación, dat het oceaanwater rond de Canarische Eilanden in de afgelopen veertig jaar met 0,4ºC per decennium is gestegen en vooral dat het oceaanwater zuurder is geworden. 

In zijn betoog over de klimaatverandering over het mariene milieu in het Macoronesische gebied (Azoren, Madeira, Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden) legde de professor uit wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering voor zeestromingen en maritiem zeeleven. Hij wees ook op interacties met andere conditionerende factoren, zoals bijvoorbeeld het gebruik van maritiem transport. 

Van de gepresenteerde relevante gegevens wees de deskundige erop dat de watertemperatuur op de Canarische Eilanden de afgelopen 40 jaar met 0,25º of 0,4ºC per decennium is gestegen, en dat de pH in de afgelopen 25 jaar met 0,01 Ph per tien jaar decennium is gedaald. Als de de pH-waarde daalt, dan stijgt de zuurtegraad.

Hernández sprak van een spectaculaire verandering in de maritieme leven als gevolg van dit verschijnsel. Een daarvan heeft een directe invloed op de toename van cyanobacteriën ten nadele van macroalgen en mariene fanerogamen, waarvan het aantal gevoelig is geslonken. 

Dit is een belangrijk gegeven, want de zee absorbeert 25% van de CO2 en dat is te danken aan deze soorten en deze zijn we aan het verliezen. 

Het ergste is dat wij getuige zijn van de wereldwijde verdwijning van een endemische soort zoals het zwarte mos, dat typisch is voor het noorden van Tenerife dat het milieu in de regio’s Puerto de La Cruz en Garachico gevoelig heeft aangetast” dixit de ULL-deskundige. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WONEN EN WERKEN OP TENERIFE

CANARIAS TELT 13 EILANDEN

ZES HELDEN