zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogColumn GuyNOSTALGIE UIT EEN VER VERLEDEN
spot_img

NOSTALGIE UIT EEN VER VERLEDEN

Nostalgie uit een ver verleden van en over Tenerife stamt uit de tijd van toen, toen er nog geen www bestond. Herinner jij je nog wanneer je voor het eerst de naam Tenerife hoorde? 

Als je ouder bent dan veertig, was dat de tijd waarin je naar de bibliotheek moest om informatie te vergaren, lang voor de wereldwijde netwerkperiode. Om iets te weten te komen moest je toen echt nog moeite doen. Niet zomaar op een paar knopjes van een klavier drukken, je moest echt een fysieke inspanning leveren en tijd vrijmaken om dat ene boek in de rekken van de bib te vinden waarin alles over een zonnig eiland in de Atlantische Oceaan stond geschreven.

Of misschien had je geluk dat er thuis op de kast een encyclopedie stond. Vierentwintig dikke, bijna onhandelbare boekdelen waarvan A-B deel 1 heette en Y-Z deel 24 was. Een rij boeken van wel twee meter lang waarin alles stond. Mijn jongere zusje kreeg niet één boekdeel opgetild.

Chinese soeplepel

In het boekdeel S-T, of was het T-U, kon ik alles over Tenerife lezen. Verschillende pagina’s hebben mij dermate geboeid dat ik meer dan één keer het boekdeel uit de kast heb genomen. Dat is meer dan een halve eeuw geleden en ik herinner mij vrij goed dat de vorm van het eiland mij deed denken aan een Chinese soeplepel, een lepel vervaardigd in keramiek waar in de bodem een aantal glazen rijstkorreltjes waren verwerkt.

Toen ik het logge boek met een klap dichtsmeet voelde ik mij voldaan, waarom weet ik ook niet. Ik heb alle pagina’s meermaals gelezen. Er stond ook geschreven dat je er met een boot naar toe kon en dat je daar wel een week over deed. In die tijd reisden familieleden naar ‘Congo’ en ik stelde mij meer dan eens voor dat ze nabij de Canarische Eilanden waren gevaren.

Bibliotheek

Ik heb tientallen keren dat boekdeel opengeslagen om nog maar eens alles over Tenerife te lezen. Na zoveel keer hetzelfde te lezen word je het moe, je leert niets meer bij en de interesse dreigt te verdwijnen. Moet ik dan toch naar de bibliotheek? Ik had geen andere keuze, er waren geen andere mogelijkheden.

Op de afdeling ‘geografie’ vond ik een boek over mijn favoriete eiland. Ik merkte dat tekst en uitleg over Tenerife het meeste aantal bladzijden in beslag nam. Logisch, dacht ik, over het grootste eiland kun je ook het meeste schrijven. Dat had ik geleerd uit de encyclopedie.
Fier als een pauw toonde ik thuis het boek. Mijn vader hoorde het donderen in Keulen terwijl ik op zoek was naar info over Tenerife. Waarom ik dat boek had meegebracht? Ik had geen antwoord klaar… het onderwerp boeide mij uitermate.

Vijftig jaar na datum gaat niemand meer naar de bib, toch niet om toeristische informatie over een eiland op te vragen. Dat was toen nostalgie uit een ver verleden.

Afstand en tijd

Misschien kun je voor jezelf de vraag stellen ‘hoelang het geleden is dat je een bibliotheek binnen liep’. Ik wil het antwoord niet horen: voor mij was deze uitlening de laatste keer dat ik erbinnen kwam. Mijn moeder droeg het boek weken later terug en betaalde ook de boete die aan de overschreden leentermijn was gekoppeld. Nadien verdween de interesse voor Tenerife. Het ebde gewoon weg. De encyclopedie stond verlaten op de kast en de bib was te ver weg.

Nostalgie uit een ver verleden, wat was dat een leuke tijd. Nog voor de glamourtijd van Ten Bel kon je reeds naar Tenerife, dat oneindig ver leek te liggen.
Als je jonger bent dan vijftig zul je jezelf in deze column niet herkennen. Lang geleden waren de afstanden nog groot en was tijd nog lang.

Onvoorstelbaar

Vandaag leven we in een andere, veel kleinere wereld. Alles wat ik vijftig jaar geleden heb uitgevoerd om Tenerife te ontdekken kun je op vandaag doen door een paar simpele aanslagen op een toetsenbord en een paar klikjes op de computermuis. Het ‘weeweewee’ heeft de wereld doen krimpen en heeft alles en iedereen op deze planeet dichter bijeengebracht. De globe is zo klein geworden dat wij Tenerife vanaf het thuisfront bijna kunnen aanraken.

We worden allemaal buren van elkaar. Het lijkt erop dat we allemaal rond één punt wonen en dat we vanaf deze locatie iedereen de hand kunnen reiken. Zo klein als een blauwe knikker, zo groot is onze virtuele wereld. Onvoorstelbaar.

Wat een verschil met 50 jaar geleden, toen was dat nog nostalgie uit een ver verleden. Vanaf de encyclopedie en de bibliotheek een oversteek maken van vijf decennia en uitkomen in een andere wereld, een wereld die zo klein is geworden dat ik jullie bijna kan aanraken.
Enkel een knuffel geven lukt nog net niet. 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

KIEZEN OF DELEN

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

TE VEEL IS TE VEEL

EL SALTO DEL PASTOR

spot_img