zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsNOODVLIEGVELD OP TENERIFE?
spot_img

NOODVLIEGVELD OP TENERIFE?

De gevolgen van de brand die Tenerife medio augustus 2023 teisterde, hebben opnieuw duidelijk gemaakt dat Tenerife, na een grote natuurbrand, over een vaste basis voor bosbrandbestrijding en natuurbranden moet beschikken. Het vliegveld moet de vaste basis zijn van blusvliegtuigen en -helikopters om snel te kunnen interveniëren bij toekomstige noodsituaties.

De presidente van de eilandregering – Cabildo de Tenerife – Rosa Dávila, heeft deze week gepleit voor de implementatie van een dergelijk vliegveld na haar bezoek aan de getroffen gebieden op het eiland om de gevolgen van de brand met eigen ogen te zien. 

Permanente hulppost

Hoewel de hoogste vertegenwoordiger van het eiland kiest voor een basis voor watervliegtuigen, is de overgrote meerderheid van de betrokken actoren ervan overtuigt dat een helikopterbasis het meest haalbaar is vanwege de orografie van het eiland. Één feit staat als een paal boven water, er is behoefte aan een permanente hulppost voor een regio die voor honderd procent afhankelijk is van hulp van buitenaf, wanneer elke minuut kostbaar is.

El Vallito

Binnen deze denkoefening steken de Fundación Canaria Aeronáutica Niels Axel en de Club Aeromodelismo Tenerife de vinger op. Zij wijzen naar het vliegveldproject dat ze al jaren promoten in de gemeente Granadilla de Abona, nader bepaald in het gebied El Vallito. Hun project werd eerder stilgelegd vanwege een windmolenpark dat in aanbouw is en dat botst met het vliegveld dat volgens hen, zou kunnen fungeren als basis voor toekomstige noodsituaties.

Het vliegveld heeft een sectorale toestemming van het Spaans Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (AESA), werkt gecoördineerd met de luchthaven Tenerife Sur en is een van de eerste faciliteiten in Spanje die permanente toestemming kreeg voor RPAS-vluchten (Remotely Piloted Aircraft System) met drones.

Beroep

Bijna op hetzelfde moment dat het toekomstige vliegveld werd gepland, met een oppervlakte van 80.000 m2, die nog verder kan worden uitgebreid, ontstond bijna vijf jaar geleden het windmolenparkproject van Iberdrola dat van openbaar belang is en door de overheid als prioritair wordt behandeld. Twee van de vijf windmolens staan op het land van de stichting, wat een vliegveld onmogelijk maakt. Daarom is er een onteigening van grond gaande, waartegen de stichting en de modelclub beroep hebben aangetekend.

Door de orografische samenstelling is er op Tenerife niet veel keuze om grond te vinden waarop een vliegveld kan worden aangelegd. Er zijn twee mogelijkheden, El Vallito (Granadilla) en een locatie in Arico. Het punt is dat een vliegveld een specifieke omgeving nodig heeft, met erfdienstbaarheden rondom, vrij van obstakels en uit de buurt van woningen.

Watervliegtuigen of blushelikopters?

Als we de bluscapaciteit van de luchtvaartuigen naast elkaar plaatsen kiezen we voor de watervliegtuigen, maar door de grotere lengte die nodig is om op te stijgen en te landen komt de keuze voor een heliplein bovenaan te staan. De bouw van hangaars kan snel worden gerealiseerd, evenals de infrastructuur waarin personeel, bevoorrading en technisch onderhoud moeten worden ondergebracht. Een basis voor watervliegtuigen zou kunnen in of aan de haven van Granadilla, die kortbij El Vallito ligt.

Of het nu gaat om watervliegtuigen of helikopters, een van de belangrijkste punten voor dit vliegveldproject is de locatie die centraal moet liggen, waardoor de aanvliegtijden sterk worden verkort en er zeer snel kan worden gereageerd.

De provincie Santa Cruz de Tenerife zou een dergelijke basis moeten hebben, aangezien er in de oostelijke provincie Las Palmas de Gran Canaria er zich één bevindt op Fuerteventura en één andere op Gran Canaria in El Berriel.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img